Nové brněnské kardiologické oddělení je opravdu speciální. Bude léčit pacienty z celé ČR. „Sály mají kapacitu až pro 3 000 akutních případů infarktů ročně a 1 500 preventivních operací,“ řekl přednosta Interní kardiologické kliniky Petr Kala.

Moderní přístroje umožní lékařům rychlejší, a hlavně bezpečnější uvolnění žil a zachránění života lidem s infarktem. „Díky novým technologiím dokážeme téměř hned najít místo, kde je žíla ucpaná a uvolnit ji. Celý zákrok bude trvat deset až dvacet minut. Čas je tady klíčový,” řekl Kala.

Díky modernizaci počítá klinika s navýšením počtu výkonů až o 15 %. „Časový interval, který uplyne od příjezdu pacienta s akutním srdečním infarktem na katetrizační sál do zprůchodnění uzavřené infarktové tepny, je mezi 20 až 25 minutami,“ dodal profesor Kala.

Jak zákrok funguje?

Pacientovi s infarktem zavedou lékaři přes tepnu na zápěstí hadičku, která se dostane až k zablokované žíle. Ta má průměr jen 2 až 4 mm. „Když z krevního oběhu odstraníme překážku, žílu vyztužíme miniaturní hadičkou, která je pokrytá léčivou látkou. Při zákroku je pacient při vědomí. Často je na něm vidět fyzická úleva, když se obnoví krevní oběh. Je to až jako malý zázrak,” dodal Kala.

Infarkty už ve 40

Průměrný věk, ve kterém lidé trpí srdečními problémy, se v ČR snižuje. „Dnes nám už často chodí pacienti, kterým není ani čtyřicet let. Důvodem je kromě jiného stres a špatná životospráva. V nebezpečí jsou lidé s vysokým cholesterolem, cukrovkou či kuřáci,” zmínil Kala.

VIDEO: Jak vypadá infarkt myokardu? 

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá infarkt myokardu? Youtube/BioDigita, Inc

Fotogalerie
9 fotografií