Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Scénář pohřbu Schwarzenberga: Jak bude probíhat ve sv. Vítu? Připravena je i hrobka na Orlíku

Aktualizováno -
9. prosince 2023
11:45
Autor: Alena Hechtová - 
9. prosince 2023
05:00

Na rozloučení s Karlem Schwarzenbergem (†85) dorazily do Katedrály sv. Víta davy lidí. Přípravy vrcholily i u hrobky na Orlíku. Podívejte se na přímý přenos z pohřbu v katedrále.

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem se koná den před jeho nedožitými šestaosmdesátými narozeninami. Ceremoniál ve svatovítské katedrále doprovodí státní pocty. 

Ještě včera byla rakev vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem a byla zahalená ve vlajce knížecího rodu. Dá se očekávat, že stejně to bude i v katedrále. Vystavena pak budou ocenění, která kníže za život získal – Řád bílého lva a Řád zlatého rouna.

Plní přání

Při organizaci jednotlivých částí loučení s exministrem zahraničí a hlavou významného evropského šlechtického rodu vycházeli organizátoři z přání knížete i jeho rodiny. Samotný pohřeb začne dnes v poledne.

V katedrále tak zazní katolický hymnus Dies irae (Den hněvu), československá hymna, ale také koleda Narodil se Kristus Pán. Tu měl totiž Schwarzenberg velmi rád. Mši pak povede pražský arcibiskup Jan Graubner (75) a promluví i prezident Petr Pavel (62) či další hosté a také členové rodiny včetně syna knížete Jana Schwarzenberga (55).

Na závěr pohřbu průvod s rakví zastaví u Schwarzenberské kaple a zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Při odjezdu z areálu Hradu vůz s ostatky knížete projede krokem okolo Černínského paláce, kde sídlí česká diplomacie.

Hrobka připravena

Schwarzneberg bude uložen do rodové hrobky na Orlíku. Tam také probíhaly přípravy. Kromě úklidu byl odklizen i sníh před hrobkou i na příjezdových cestách. Na místě pak lidé nechávali svíčky a květiny.

Poslední pohřeb do hrobky byl zatím v roce 2019. Takto velký, jako v případě hlavy knížecího rodu, ale místní už nejspíš nepamatují. V hrobce jsou pochováni i rodiče Karla Schwarzenberga nebo jeho bratr Bedřich.

Vše bude v přímém přenosu

Do katedrály se dnes dostanou jen pozvaní smuteční hosté a rodina. Poslední rozloučení se Schwarzenbergem ale budou vysílat na Hradčanském náměstí z velkoplošné obrazovky. A přímý přenos bude možné sledovat i na webu Blesk.cz.

Kdo přijede?

  • Lucemburský velkovévoda Jindřich I. (68)
  • Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50)
  • Dle informací Seznam Zpráv monacký kníže Albert II. (65).
  • Dědičný lichtenštejnský princ Alois (55)
  • Senátor Tomáš Czernin (61, TOP 09)
  • Jaroslav Lobkowicz (81, TOP 09)
  • Constantin (62) a František Kinští (75).
  • Exprezident Miloš Zeman (79)

Víte, že…

Poprvé u nás měl pohřeb se státními poctami bývalý ministr spravedlnosti a ombudsman Otakar Motejl (†77) v roce 2010.

Video  První den vystavení rakve s urnou Karla Schwarzenberga (6. prosince 2023)  - Blesk.cz - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Michal Kamenik ( 9. prosince 2023 15:28 )

... a kdo mu zde dopomohl zpátky k majetku i za cenu prolomení Benešových dekretů? Že by nějakej Havel? No asi jó lidi. Zneužil převratu, kde si akorát magor může myslet, že ho dělali zdejší obyčejní lidé! 😡

mak ( 9. prosince 2023 12:21 )

I ty hloupej. Graubner za to prachy mebere, cirkevni pohreb je sluzba. A zdarma. Taky muzes mit. Ve Viti, i s Graubnerem, jestli si dost dost pohnes.

mak ( 9. prosince 2023 12:20 )

Mše se nevede. Graubner ji nevěděl, ani nikdo jinej. Kam na ta spojeni chosite?
Kterej neznalej neznaboh tohle smolí? Q za vyplatu... AI to da lip.

Tara-Tara ( 9. prosince 2023 09:07 )

👍 👍 👍

erich ratzka ( 9. prosince 2023 09:06 )

CK polní maršálek, má za naše peníze státní pohřeb. Vždyť byl Rakouskej a ne náš???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa