Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem (†85) ve sv. Vítu? Rozhodne rodina. Pohřbít si přál na milovaném místě

Autor: T. Belica, M. Nový - 
14. listopadu 2023
05:00

Pocty, které se dostává jen prezidentům či nejvýznamnějším osobnostem, se možná dočká i zesnulý Karel Schwarzenberg († 85). Poslední rozloučení by se totiž mohlo konat v Katedrále sv. Víta. Jeho přáním mělo být uložení na rodovém Orlíku.

Vysoce postavení čeští politici se nebrání myšlence, aby se knížeti, který zemřel v sobotu ve Vídni, dostalo těch nejvyšších poct. K těm patří rozloučení v Katedrále sv. Víta, kde měl před 4 lety pohřeb Karel Gott († 80). Mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz Blesku potvrdil, že jednání o tom s rodinou Schwarzenbergů probíhají. „V tuto chvíli nejsem ale schopen více říct,“ řekl Blesku.

Schwarzenbergův mediální zástupce Filip Štědrý pak pouze uvedl, že o okolnostech posledního rozloučení rodina jedná.

Splní mu Orlík?

Podle experta na etiketu a bývalého mluvčího Václava Havla († 75) Ladislava Špačka bude stanovisko rodiny – tedy zda bude souhlasit s pohřbem se státními poctami – rozhodující. „Pokud by ta souhlasila, pak o případném konání pohřbu se státní účastí by musela rozhodnout vláda,“ řekl Blesku.

V rovině spekulací zatím zůstává také místo posledního Schwarzenbergova odpočinku. „Vím, že jeho přáním bylo být pohřben na Orlíku,“ řekl včera v pořadu Epicentrum Blesku někdejší premiér Mirek Topolánek (67). A že by právě milovaný Orlík mohl být tím místem, naznačil také další zdroj Blesku. „Být vámi, podíval bych se, kde je pohřben jeho bratr,“ řekl. Právě ve Schwarzenberské hrobce na jihu Čech je pochován jeho bratr Bedřich Karel Schwarzenberg († 74).

Nová hlava rodiny

Ačkoliv byl Karel Schwarzenberg určitě nejviditelnějším členem rodiny, už dávno nebyl její hlavou. Tou je už roky jeho nejstarší syn Jan Nepomuk Schwarzenberg (55). „Předal jsem mu to, když jsem se stal ministrem zahraničí. Řekl jsem si, že to není slučitelné a během týdne jsem mu všechno předal,“ řekl exministr už dříve Blesku. Teprve až před rokem ale na něj převedl svůj většinový podíl v rodinné společnosti, která zajišťuje správu prakticky celého movitého i nemovitého majetku v Čechách. 

Video  Blesk Podcast: Karel Schwarzenberg si nemohl vzít ani psy, říká odborník. Jak jsme si zničili šlechtu.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BobyNo1 ( 14. listopadu 2023 11:14 )

Pokud bude s Čírákem rozlučka ve Vítu, bude to stejně absurdní jako převzetí státního vyznamenání Kubišové od komunistického kontrarozvědčíka PePy Pávka.

Uživatel_5522193 ( 14. listopadu 2023 11:07 )

Hlavně ne státní pohřeb proč bychom měli přispívat našimi penězi, rodina je to velmi movitá,tak ať si hradí sami,nebo ať se složí na milovaného kolegu vláda, včetně PP . Z našich peněz je potřeba podpořit naše rodiny 😉

Uživatel_5631553 ( 14. listopadu 2023 09:42 )

Konečně už ho nebude nikdo budit.

Uživatel_5522193 ( 14. listopadu 2023 07:41 )

Faleš, lži, zlodějny,korupce,to je doména naší země 🙈

Uživatel_5522193 ( 14. listopadu 2023 07:40 )

Já se nestačím divit co máme za politiky a mentální zrůdy v našem státě, žádné skrupule,bez zábran a svědomí,jak daleko může člověk klesnout v honbě za penězi a mocí 😩.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa