Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schwarzenbergův kamarád z dětství: Štvalo ho, když z něj chtěl někdo udělat blbce

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2023
15:01

Karel Schwarzenberg byl výborný člověk a moc rád na něj vzpomínám, jestli ho něco dokázalo rozčílit, byly to situace, když se ho snažil někdo obalamutit, udělat z něj blbce, řekl ČTK jeho kamarád z dětství Václav Vlček. V Čimelicích na Písecku spolu chodili do školy a přáteli zůstali po celý zbytek života.

„Byl to výborný člověk a moc rád na něj vzpomínám. Ale málokdo si možná dokáže představit, jak se uměl rozčílit. Naštvalo ho především to, když z něj chtěl někdo udělat blbce,“ řekl ČTK sedmaosmdesátiletý Vlček.

Přestože je o něco starší než Schwarzenberg, chodili spolu do stejné třídy. „Byla to takzvaná dvojtřídka. Takže jsme tam byli žáci ze dvou ročníků. On měl Karel pak ještě svého vychovatele, což byl jeho takový učitel a často jej doprovázel. I když jsme si šli třeba ven hrát,“ řekl Vlček.

Přestože ho dnes zpráva o úmrtí kamaráda rozesmutnila, během rozhovoru se velmi často usmíval. „Bral jsem ho vždy jako kamaráda a myslím, že i on mě. Kdykoliv jsme se potkali, tak jsme si měli co říct,“ uvedl.

Vzpomněl si třeba, jak se náhodou potkali ještě v době socialismu u orlického zámku. Schwarzenberg v tu dobu žil v cizině, ale do tehdejšího Československa se občas dostal. „Přijel jsem na parkoviště k Orlíku a viděl jsem skupinku tří lidí. A říkám manželce, hele támhle je Karel. A ona mi odpověděla, prosím tě, to není možné, co vidíš? Ale já jsem ho poznal i na dálku. Šel jsem za ním a dvě hodiny jsme spolu klábosili,“ řekl Vlček.

Loni se potkali v Čimelicích při otevření místního Lapidária. Organizátoři na zahájení Schwarzenberga pozvali, protože se na projektu také podílel. „Byl takzvaný patron a poslal na Lapidárium hodně peněz,“ uvedl Vlček.

Se Schwarzenbergem ho nepojilo pouze letité kamarádství. Po roce 1990 se stal Schwarzenbergovým zaměstnancem. Tehdy pro něj pracoval jako lesník. „Moc si vážím jeho charakteru, byl to naprosto rovný muž. Navíc se uměl skvěle chovat k lidem. Ale když bylo potřeba, tak mě klidně i sprdnul,“ uvedl Vlček. Naposledy se se Schwarrzebnergem viděl před pár měsíci, když přijel do Čimelic. „Zase jsme si popovídali, ale on byl pořád ve chvatu a někam pospíchal. Škoda, že jsme si spolu nemohli udělat třeba procházku do lesa, na které jsme rádi chodili,“ uzavřel Vlček.

Někdejší kandidát na prezidenta, bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zemřel v sobotu ve Vídni ve věku 85 let. Server Echo24 dnes s odvoláním na zdroj ze Schwarzenbergovy rodiny napsal, že politik byl poslední dva dny v kritickém stavu a v umělém spánku a že zemřel obklopený rodinou.

Video  Epicentrum - Mirek Topolánek  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. listopadu 2023 15:56 )

teda Kchárl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa