Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smrt prince Konstantina (†51) z Lichtenštejna: Dorazí jeho bratr na pohřeb Schwarzenberga?

Autor: Tomáš Černík, Alena Hechtová - 
8. prosince 2023
10:43

Evropskou šlechtu zasáhlo další úmrtí. V úterý nečekaně zemřel lichtenštejnský princ Konstantin (†51). I přes úmrtí v rodině knížecí rodina stále počítá s tím, že vyšle do Prahy korunního prince na pohřeb Karla Schwarzenberga (†85).

Dvůr o úmrtí prince informoval ve středu stručně v tiskové zprávě. Co bylo příčinou jeho nečekaného skonu, knížecí rodina nesdělila. „Jeho smrt přinesla bolest všem, kdo ho znali, a zanechala je v myšlenkách a modlitbách směřujících k vdově Marii, princezně z Lichtenštejna a třem dětem,“ stojí v prohlášení. Vláda ve Vaduzu už vyhlásila státní smutek trvající do pátku a tamní parlament držel minutu ticha. Na počest prince se také v celém knížectví rozezněly zvony.

Ženil se na Slovensku

Konstantin byl třetím dítětem a nejmladším synem panovníka alpského knížectví Hanse Adama II. (78). Zůstali po něm manželka Marie (48) z uherského šlechtického rodu Kálnoky von Kőröspatak a synové Moritz (20), Benedikt (15) a dcera Georgina (18). Princ vystudoval práva na univerzitě v rakouském Salcburku, později pracoval pro rakouské bankovní domy a investiční skupiny a od roku 2012 byl generálním ředitelem Nadace knížete z Lichtenštejna. V roce 1999 se oženil s hraběnkou Marií na zámku ve slovenském Číčově.

Do Víta dorazí

I přes rodinnou tragédii budou mít Lichtenštejnové svého zástupce v sobotu na pohřbu Karla Schwarzenberga. A to dost významnou. „Jeho Jasnost dědičný princ Alois z Lichtenštejna se 9. prosince zúčastní pohřebních obřadů knížete Karla Schwarzenberga,“ potvrdil Blesku Attila Lányi z lichtenštejnského velvyslanectví ve Vídni. Princ Alois (55) je od roku 2004 pověřen správou státních záležitostí, což má být podle vládce Hanse Adama II. přípravou na převzetí knížecího stolce.

Miliardový majetek

Tak jako Schwarzenbergové patří i Lichtenštejnové mezi přední evropské aristokratické rody. Vedle Lichtenštejnska disponují obrovským rodovým majetkem. Jeho hodnota se odhaduje na více než 100 miliard korun a kromě nemovitostí zahrnuje i jednu z největších uměleckých sbírek. O majetek se rod soudí i s Českou republikou. Předmětem sporu je mimo jiné i zámek Lednice, který je památkou UNESCO. Lichtenštejnové naposledy v říjnu navrhli mimosoudní vypořádání převodem majetků do společného fondu, následně by byli ochotní vzdát se nároků.

Pohřeb ve sv. Vítu už zítra

Zádušní mši v katedrále svatého Víta povede v sobotu v poledne arcibiskup Jan Graubner (75), přítomni budou též kardinál Dominik Duka (80) a páter Tomáš Halík (75). Přímluvu pronese Miroslav Kalousek (62, TOP 09), krátká vzpomínka zazní i od prezidenta Petra Pavla (62) a promluví také rodina knížete Karla. „Rozloučení doprovodí 34 úderů zvonu Zikmund – které symbolizují stejný počet let svobodné České republiky,“ prozradil v pořadu Blesk Epicentrum bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

Sledujte s Bleskem a na Blesk.cz

Blesk si pro své čtenáře a diváky připravil vysílání posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Na Blesk.cz poběží speciální vysílání z dění ve svatovítské katedrále a to nejzásadnější z něj najdete také v Nedělním Blesku a následně v pondělním Blesku.

Video  Bývalý hradní protokolář Sklenář: Kníže jako „pankáč“ byl symbol. Odchází, ale bude žít dál…  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 8. prosince 2023 17:49 )

kaja ( 8. prosince 2023 17:22 )

Prý všechno po Lichtenštejnech zdědí nás slovutný sudeťák Von Herrmann - křivák největší 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa