Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční trhy v Praze: Kde mají nejlevnější svařák a kam za originálními dárky?

/
  • Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, 2. prosince 2023.
    8. prosince 2023 ● 05:00

    S první adventní nedělí vyrostly po Praze desítky adventních tržišť. To největší a také nejvíce navštěvované je bezesporu na Staroměstském náměstí. Jsou ale i jiné a často mnohem klidnější varianty, kde nasát vánoční atmosféru. Za kolik si letos v Praze dáte svařák a něco dobrého k jídlu? A lze na trzích koupit třeba i vánoční dárky?

  • 1.

    Staroměstské náměstí

    Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, 2. prosince 2023.
    Autor: Blesk:RENATA MATEJKOVA

    Vánoční trhy na Stroměstském náměstí jsou ty největší a nejznámější, které se v Praze konají. S tím jde ruku v ruce i počet lidí a výše cen jednotlivých pochutin. Většina stánků na Staroměstském náměstí, alespoň na první pohled, nabízí jídlo nebo nápoje. Kromě tradičního svařeného vína, medoviny, klobásy nebo trdelníku si můžete pochutnat na pečeném kolenu, churros, pečených kaštanech, palačinkách bramboráku nebo langoších. 

    Je nutné počítat s tím, že ceny nejsou „žádná lidovka“. Za dvě deci vcelku dobrého svařeného vína zaplatíte 90 korun, palačinky vás vyjdou v průměru na 150 korun, langoš pak o deset korun víc. Za deset deka pečených kaštanů pak zaplatíte 120 korun.

     

    Nabídka jídla je opravdu pestrá, výhodou je i dostatek stolečků a odpadkových košů. Na rozdíl od okolních ulic je také náměstí celé vyčištěné od sněhu a nehrozí tak, že budete stát po kotníky ve sněhu. Ostatní sortiment už je takový všednější. Objevují se stánky se zimními doplňky jako jsou čepice a rukavice, nechybí ani vánoční ozdoby.

  • 2.

    Kampa

    Trhy na Kampě
    Autor: Veronika Foltová

    Trhy na Kampě, doslova jen pár metrů od Karlova mostu jsou mnohem komornější než ty na Staromáku. Nabídka jídla a pití je i tak poměrně pestrá. I Tady nabízejí svařené víno za 90 korun, v nabídce je ale také medovina za 130 korun nebo dětský punč za 80. Všeho jsou dvě deci. Pestrá je i nabídka jídla, vybrat si můžete jitrnici nebo jelito se zelím za 150, kuřecí špíz za 189 korun nebo grilované žampiony za 69 korun/kus. Sníh dodává těmto menším trhům opravdu kouzelnou atmosféru a se svařákem se můžete projít i do parku Kampa a okolí.

  • 3.

    Václavské náměstí I.

    Trhy na Václavském náměstí
    Autor: Veronika Foltová

    Trhy na Václavském náměstí jsou letos i s doprovodným programem. Tak jako v ostatních dvou případech, i tady pořídíte svařené víno za 90 korun, v nabídce je i medovina a další teplé nápoje, Co se týče jídla, zas tak velký výběr není, všemu kraluje velký stánek s klobásami. Výhodou je určitě větší množství stolečků a dokonce pod „slunečníky“, které návštěvníky ochrání před případnou chumelenicí. 

    Rodiny s dětmi nejspíše ocení i kluziště, které je hned pár kroků od stánků. Děti se mohou vyblbnout na ledě a rodiče si odpočinou u svařáku. Ani na Václavském náměstí však jiné stánky nenabízejí příliš zajímavý sortiment, asi nejhezčí je stánek se orientálními šperky, k českým vánocům má ale poměrně daleko. 

  • 4.

    Václavské náměstí II.

    Trhy jsou i v horní části Václavského náměstí
    Autor: Veronika Foltová

    Ne, není to vtip. Na Václavském náměstí najdete opravdu dvoje trhy. Tyto jsou v jeho horní části a mají stejného provozovatele jaky trhy na Kampě, podle toho také vypadá jejich vizuál. V nabídce jsou tradiční horké nápoje a stejně jako na Kampě i tady si svařák koupíte za 90 korun. Nechybí ani klobásy a trdelník.

  • 5.

    Náměstí Republiky

    Vánoční trhy na náměstí Republiky
    Autor: Veronika Foltová

    Vánoční trhy na náměstí Republiky změnily své místo. Oproti předešlým letům se přestěhovaly z prostoru před Palladiem na prostranství v ulici V Celnici, což jim rozhodně prospělo. Sortiment je klasický - horké nápoje, a to jak alkoholické, tak nealkoholické, klobásy, ale i sladké donuty nebo burgery. A svařák mnohem levnější než na předešlých místech. Dvě deci zde pořídíte za krásných 70 korun. 

  • 6.

    Anděl

    Trhy u Anděla
    Autor: Veronika Foltová

    Vánoční trhy u Anděla jsou na pěší zóně prakticky hned u vchodu do metra a supermarketu, takže to není přiliš vhodné místo k nasátí vánoční atmosféry. Nicméně oproti ostatním trhům je zde daleko zajímavější sortiment, ze kterého by se určitě daly vybrat i dárky k Vánocům.

     

    Koupit se zde dají třeba adventní věnce, chvojí, ale i ozdoby, ořechy nebo třeba sole do koupele. A svařák tu mají také, dokonce je stejně „levný“ jako na náměstí republiky, dvě decky pořídíte za 70 korun.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční strom na Staroměstském náměstí, 2023. Blesk.cz - David Malík

    Fotogalerie
    78 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy