Adventní trhy se každoročně konají na řadě míst v Praze. Od těch nejznámějších jako je Staroměstské náměstí, až po komornější místa, která třeba nejsou tak krásně nazdobená, ale zase přijdou vhod lidem, kterým vadí davy lidí. Takovým místem můžou být například trhy na náměstí Republiky.

I když jsou jen pár kroků od Staroměstského náměstí, zdejší atmosféra je výrazně komornější. Adventní náladu odstartují trhy na Tylově náměstí, které začínají už 26. listopadu. První adventní víkend, tedy 2. prosince pak budou zahájeny i trhy na Staroměstském náměstí.

Přehled vánočních trhů v Praze

Vánoční trhy na Tylově náměstí

Adventní trhy na Tylově náměstí jsou  jen pár kroků od dopravního uzli I.P. Pavlova. Na návštěvníky čeká poklidná atmosféra a samozřejmě i pestrá nabídka vánočního zboží: jmelí, adventní věnce, svíčky, svícny, hračky, vánoční ozdoby a vazby, cukrovinky, adventní kalendáře, betlémy, výrobky uměleckých řemesel a chybět nebude ani typické vánoční občerstvení.

Termín: 26. 11. do 24. 12. 2023

Otevírací doba: 10.00-19.00

Místo: Tylovo náměstí, Praha 2

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Trhy na Staroměstkém náměstí jsou každoročně světovými médii označovány jako jedny z nejhezčích vánočních destinací světa. V sobotu 2. prosince proběhne slavnostní rozsvícení 27 metrů vysokého vánočního stromu, který do Prahy doputoval z Libereckého kraje. Návštěvníci si pochutnají na speciálním svařáku, který připraví Chateau Valtice.

Termín: 2. 12. 2023 do 6. 1. 2024

Otevírací doba: 10.00-22.00

Místo: Staroměstské náměstí, Praha 1

Vánoční trhy na Václavském náměstí 

Trhy v duchu typických lidových Vánoc se na Václavském náměstí budou konat už od soboty 2. prosince. Ke koupi tu bude výhradně vánoční zboží, jako jsou ozdoby, svícny, jmelí, věnce či svíčky. Náměstí zdobí krásný vánoční strom, letos přivezený z Lužických hor. 

Termín: 2. 12.2023 do 6. 1. 2024

Otevírací doba: 10.00-22.00

Místo: Václavské náměstí, Praha 1

Vánoční trhy na náměstí Republiky

Stánky v podobě krásných dřevěných domků se otevřou v sobotu. Návštěvníci se mohou těšit na zboží s vánoční tématikou, adventní věnce i tradiční pokrmy jako jsou pražská šunka, horké kaštany, svařené víno a vánoční cukroví. 

Termín: 2. 12. do 30. 12. 2023

Otevírací doba: 10.00-19.00

Místo: Náměstí republiky, Praha 1

Vánoční trhy na náměstí Míru

Již ve středu 20. listopadu se vánoční trhy rozprostřou před kostelem svaté Ludmily na náměstí Míru. Kromě tradičního vánočního sortimentu nebude chybět ani typické vánoční občerstvení, jako je vánoční punč, svařené víno, teplé palačinky, speciality na grilu a mnohé další.

Termín: 20.11. do 24. 12. 2023

Otevírací doba: 10.00-19.00

Místo: Náměstí Míru, Praha 2

Trhy u Anděla

Na pěší zóně u Anděla začnou vánoční trhy v pátek 24. listopadu. Bude možné zakoupit drobnosti s vánoční tématikou a chybět nebude ani klasické vánoční občerstvení včetně svařáku nebo cukroví. 

Termín: 24.11. do 24.12.2023

Otevírací doba:  8:00-20:00

Místo: Nádražní, Anděl - pěší zóna, Praha 5 - Smíchov

Za adventem do Prahy autem

Hlavní město Praha je nejvíce navštěvovaným místem v České republice, zvláště o Vánocích se do metropole sjede mnoho turistů. Podívejte se na nejlepší trasy z různých koutů republiky i kde zaparkovat, abyste nemuseli autem do centra.

Z Brna je nejrychlejší variantou vyrazit po dálnici D1 přes Velké Meziříčí, Jihlavu, Humpolec, Čestlice na Chodov. Trasa dlouhá 208 kilometrů cestovatelům zabere něco málo přes 2 hodiny. Zaparkovat můžete pohodlně na P+R parkovišti na Chodově. Parkoviště nabízí krytá stání, a to přímo v obchodním centru Westfield Chodov. Vjezd do garáží je však oddělený a má označení přímo P+R. Otevírací doba parkoviště je od 4.00 do 1.00, celodenní parkování stojí 50 korun. 

Z Plzně je jednoznačně nejlepší vydat se přes Rokycany, Zdice, Beroun a Rudnou na Zličín po dálnici D5. 96 kilometrů dlouhá trasa trvá kolem hodiny a půl. Na Zličíně se nachází P+R parkoviště, celodenní parkování je 50 korun. 

Z jižních Čech je nejrychlejší trasa přes České Budějovice po dálnici D3 a silnici 3. Z Českých Budějovic je trasa dlouhá 154 kilometrů a vede přes Veselí nad Lužnicí, Tábor, Olbramovice, Benešov a Čestlice. Cesta zabere téměř 2 hodiny. Pokud nechcete do centra autem, i na této trase je komfortní nechat auto na P+R parkovišti buď na Chodově nebo na Opatově.

Z Ústí nad Labem se lze jednoduše do Prahy dostat po dálnici D8. Cesta zabere téměř jednu hodinu a je dlouhá 91 kilometrů. Řidiči, kteří míří ze severu, mohou auto nechat na P+R parkovišti na Černém Mostě, i zde parkování stojí 50 korun na den. 

Blíže k centru se pak nachází parkoviště v podzemních garážích pražského Kongresového centra. Tam je parkování ale výrazně dražší, cena za celodenní stání je 500 korun. Všechna P+R parkoviště jsou umístěna poblíž veřejné dopravy. Do centra Prahy se pak lze dostat MHD. Za půlhodinovou jízdu cestovatelé zaplatí 31 korun, 90minutová jízda vyjde na 42 korun. Celodenní jízdenka pak stojí 120 korun. Aktuální seznam a také obsazenost parkovišť najdete zde.

Parkování v centru metropole

Automobilová doprava je velkým vykřičníkem Prahy. Metropole má na většině svých míst zóny placeného stání. Informace o parkovacích zónách v Praze najdete zde.

Parkování na Václaváku: Jedna z nejvytíženějších pražských lokalit nabízí parkování na fialové za 60 Kč/hod. Nejlevnější parkování u Václaváku nabízí Parkovací komplex Hlavní nádraží, za hodinu řidiči zaplatí 40 korun. Odtud se lze na Václavské náměstí pěšky dostat za 10 minut. 

Na Smíchově lze zaparkovat v nonstop parkovišti, to se nachází cca 150 m od vlakového nádraží Praha - Smíchov. Za hodinu parkování řidiči zaplatí 30 korun.

Na náměstí Republiky jsou možné dvě varianty parkování. Auto lze nechat v podzemní garáži pod obchodním domem Kotva. Za jednu hodinu zaplatíte 60 korun. Druhá možnost je v dalším podzemním hlídaném parkovišti, umístěném v prostorách nákupního centra Palladium. Největší stání v Praze 1, které je otevřeno nonstop, stojí od 65 Kč za hodinu.

Video
Video se připravuje ...

Kácení vánočních stromů pro Prahu (2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
33 fotografií