Městská část dostává od nadace za pronájem lukrativního místa na Staroměstském náměstí 2000 korun za den, sama stánek se šunkou neprovozuje a zřejmě ho dál pronajímá jinému provozovateli. Podle zástupců radnice byla smlouva uzavřena za účelem konání kulturních a společenských akcí a pouze s nimi souvisejících prodejních aktivit.

Stánek tam však funguje trvale, vedení městské části se proto po delších diskusích rozhodlo smlouvu vypovědět. „Nemyslím si, že zrovna tento způsob podpory nadace je ten správný,“ řekl k tomu předseda finančního výboru zastupitelstva městské části Giancarlo Lamberti (TOP 09). Dříve uvedl, že kulturní akce se na místě konají málokdy a nevidí důvod, proč prodej šunky dotovat nízkým nájemným.

Součástí úterního usnesení je i to, že městská část ve spolupráci s magistrátem a Institutem plánování a rozvoje zpracuje koncept dalšího využití pozemku, který předloží zastupitelům.

Bývalý starosta a opoziční zastupitel Petr Hejma (STAN) neúspěšně navrhl rozhodnutí odložit s odůvodněním, že výpověď nadaci připraví o příjmy, které využívá k plnění svého primárního účelu. Lídr opozičního uskupení Praha 1 Sobě Pavel Čižinský zase chtěl, aby zastupitelé schválili okamžitou výpověď bez výpovědní lhůty, k čemuž podle něj existuje právní důvod.

Podle Lambertiho s ohledem na dvouletou výpovědní lhůtu není důvod rozhodnutí odkládat. „To si myslím, že je dost dlouhá doba na to, aby si protistrana stihla zajistit nějaké alternativní zdroje příjmů,“ řekl. K návrhu Čižinského pak uvedl, že dvouletá lhůta se mu sice také nelíbí, ale dává přednost právně nenapadnutelnému postupu. „To je za mě věc, která je neprůstřelná, a víme, že to pak nemůže skončit u žádného soudu,“ sdělil.

Fotogalerie
7 fotografií