Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tančící dům pod drobnohledem umělé inteligence: Jak by vypadal podle Zahy Hadid nebo Le Corbusiera?

/
  • Jak by vypadal Tančící dům pod taktovkou jiných architektů?
    18. října 2023 ● 05:00

    Nepřehlédnutelná a ikonická stavba, bez které si panorama Prahy dokáže představit už jen málokdo. Tak by se ve stručnosti dal popsat Tančící dům od architektů Franka Gheryho a Vlada Miluniče. Jak by ale vypadal, kdyby se na jeho projektování podíleli jiní světoví architekti? Tuto otázku si položili nadšenci do architektury a za pomocí umělé inteligence se jim podařilo vygenerovat několik návrhů, které napovídají, jak by Tančící dům mohl vypadat, kdyby jej navrhnul například Gaudí, Zaha Hadid nebo Louis Sullivan.

    Odvážná a nápaditá budova připomíná postavy tanečníků Ginger Rogersové a Freda Astaira. Prominentní místo na nároží Jiráskova náměstí a Rašínova nábřeží zelo prázdnotou od roku 1945, kdy si Američané spletli Prahu s Drážďany a původní stavbu srovnali se zemí. Nad tím, jak pozemek využít, si špičky minulého režimu lámaly hlavu 30 let, nikdy však nedošlo ke shodě.

    V devadesátých letech si s touto myšlenkou pohrával i Václav Havel, jenž bydlel v sousedním domě a společně s Vlado Miluničem se jim nakonec podařilo dát věci do pohybu. Milunić k projektu přizval Franka Gheryho, aby měl záštitu od světově proslulé osobnosti. Ten na jeho výzvu reagoval tím, že zemi, která světu dala Jaromíra Jágra, nemůže odmítnout a dal se do práce. Výsledek je dnes všem dobře známý, téměř žádný turista z Prahy neodjede bez fotky u Tančícího domu a společnost Roofing Megastore jej dokonce zařadila na devátou příčku padesáti nejkrásnějších staveb světa.

     

    Vlado Milunič původně usiloval o angažmá architekta Jeana Nouvelea, který ale odmítl. Stačilo však jen málo a podoba ikonické pražské stavby by mohla být úplně jiná, což si dnes dokáže představit asi jen málokdo. Kdo si ale dokáže představit úplně cokoliv, je umělá inteligence. Nadšenci do architektury za její pomoci vygenerovali několik návrhů toho, jak by Tančící dům vypadal, kdyby jej navrhovali různí světoví architekti.

  • 1.

    Frank Lloyd Wright

    Frank Lloyd Wright je považován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Na kontě má přes tisíc návrhů, z nichž se více než 500 dočkalo realizace, mezi nimi jsou například rodinný dům Fallingwater a Guggenheimovo muzeum. Jeho styl bývá označován jako organická architektura. Je pro něj typické propojení staveb s přírodou a prostorné otevřené interiéry. U některých jeho staveb je také poměrně typická inspirace japonskou architekturou a kulturou.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Frank Lloyd Wright
    Autor: Imagined Architecture

    Umělá inteligence vytvořila podle jeho principů návrh Tančícího domu, který zachovává původní myšlenku dvou tančících postav. Odlišná je však barva fasády a celá budova je výrazně méně prosklená. Oproti realizovanému návrhu má budova ale několik balkónů, které by také zajisté nabídly úchvatný výhled na Prahu.

  • 2.

    Santiago Calatrava

    Santiago Calatrava je dalším proslulým architektrem a designérem, do jehož stylu se umělá inteligence pokusila Tančící dům obléct. Z počátku své kariéry se věnoval stavbě mostů a jiné dopravní infrastruktury. Z jeho návrhů je cítit především nadčasovost a typická je pro něj i bílá barva a monumentální křivky. Některá jeho díla bývají dokonce kritizována za svou extravagantnost. Mezi jeho ikonické realizace patří například mrakodrap Turning Torso ve švédském Městě Malmö, Strunový most v Jeruzalémě, Město umění a věd ve Valencii nebo Auditorium na Tenerife.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Santiago Calatrava
    Autor: Imagined Architecture

    Návrh vytvořený umělou inteligencí už současnou podobu Tančícího domu připomíná jen velmi vzdáleně. I tento návrh by byl ale zajisté ze všech možných úhlů nepřehlédnutelný.

  • 3.

    Zaha Hadid

    Mezi nejžádanější světové architekty se s přehledem řadila i Zaha Hadid, jejíž návrhy se dočkaly realizace v největších světových metropolích. Mezi města, která se mohou pyšnit stavbou od této proslulé architektky, už patří také Praha. Podle návrhu Zahy Hadid je totiž postavená nová kancelářská budova sousedící s Masarykovým nádražím. Ikona postmoderní architektury byla britským deníkem The Guardian označena za „Královnu křivek“, její stavby jsou typické svými odvážnými tvary a zpravidla působí velmi dominantně. Do jejího díla se mimo jiné řadí například Londýnské centrum plaveckých sportů, MAXXI Muzeum v Římě nebo operní dům v čínském městě Kanton.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhla Zaha Hadid
    Autor: Imagined Architecture

    Návrh, který Hadid přisoudila umělá inteligence je opět velmi působivý. Budova by podle něj byla velmi členitá a její návštěvníci by zajisté ocenili množství balkónů. Návrh se také částečně drží současného záměru a skládá se ze dvou různých věží, dvě tančící postavy by v něm ale asi hledal jen málokdo.

  • 4.

    Peter Zumthor

    Dalším architektem, jehož rukopis se umělá inteligence pokusila napodobit, je Peter Zumthor ze Švýcarska. Jeho díla se vyznačují minimalistickým pojetím a velice pečlivým výběrem materiálů. Velký pozor si dává také na prostředí, ve kterém se jeho stavby nachází. Oproti některým svým kolegům se snaží, aby jeho budovy nebyly křiklavé navenek, a soustředí se především na interiér. Mezi jeho významné realizace patří například Termální lázně ve Valsu, Kaple svatého Benedikta v Sumtvigu nebo domov pro seniory v Churu.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Peter zumthor
    Autor: Imagined Architecture

    Tančící dům by v jeho podání podle umělé inteligence neměl ani jednu křivku a díky své šedé barvě by působil o něco méně výrazně, než ten současný.

  • 5.

    Tadao Ando

    Japonský architekt Tadao Andó je dalším architektem, který nedá dopustit na práci s materiálem a základními geometrickými tvary. Typickým materiálem je pro něj beton a rád experimentuje s různými povrchy. Velmi velký důraz klade na přirozené světlo a jeho průnik do interiéru. V neposlední řadě se také velmi soustředí na to, aby jeho stavby byly šetrné k okolnímu prostředí. Mezi jeho významné počiny se řadí například Church of the Light v japonském městě Ibaraki, Rokko Housing v Kobe, nebo Muzeum moderního umění ve Fort Worth v Texasu.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Tadao Ando
    Autor: Imagined Architecture

    Jeho návrh v podání umělé inteligence připomíná současný Tančící dům poměrně dost. Postavy Ginger a Freda jsou zde jasně patrné, ačkoliv jsou o něco více statické a vypadá to, jakoby právě dotančili.

  • 6.

    Le Corbusier

    Dalším Švýcarem na seznamu je architekt a urbanista Charles - Edouard Jeanneret, známější pod pseudonymem Le Corbusier. Proslu především díky svým inovativním návrhům a byl významným představitelem funkcionalismu. U svých staveb si zakládal především na jejich účelovosti a dobré službě obyvatelům. Navrhnul například Villu Savoye v Paříži, Unité d'Habitation v Marseille nebo Kaple Notre-Dame du Haut.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Le Corbusier
    Autor: Imagined Architecture

    Podle umělé inteligence by Le Corbusier oblékl Ginger do betonového pláště a Fred by se z návrhu vytratil. V jeho podání budova působí spíše jako bytový dům.

  • 7.

    Louis Sullivan

    Americký architekt Louis Sullivan bývá označován za otce mrakodrapů. Sullivan zdůrazňoval, že design budov by měl být především ovlivněn jejich účelem a funkcí, a to mělo vést k vytváření esteticky přitažlivých a funkčních staveb. Typická je pro něj práce s půlkruhovými oblouky, používal je při tvarování vchodů, rámování oken nebo v interiéru. Rád si pohrával i s různými ornamenty, které časem se staly jeho rukopisem. Navrhnul například Wainwright Building v St. Louis, Guaranty Building v Buffalu nebo Auditorium Building v Chicagu.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Louis Sullivan
    Autor: Imagined Architecture

    Návrh, který podle jeho předlohy zpracovala umělá inteligence, může napovědět, jak by asi Tančící dům vypadal, kdyby jej navrhovali američtí architekti na přelomu 19. a 20. století.

  • 8.

    Gaudí

    Architekta tohoto návrhu by asi leckdo poznal. Gaudího nezaměnitelný osobitý styl dýchá z každého jeho návrhu. Rád si hrál s vitrážemi, mozaikami, keramikou a tesařskými či kovářskými výrobky. Rád se nechával inspirovat organickými přírodními tvary a ale gotickým a středověkým uměním. Přišel ale i s řadou unikátních a promyšlených technických řešení, které jeho složité stavby často vyžadovaly. Jeho nejznámější stavbou je nejnavštěvovanější památka ve Španělsku bazilika Sagrada Família, která dodnes není dokončena. Světoznámá je ale i Casa Mila nebo park Güell.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Gaudí
    Autor: Imagined Architecture

    Tančící dům by v podání Gaudího nápaditě připomínal právě stavbu Casa Mila. Nepravidelně tvarovaná okna jsou jejím ikonickým prvkem a umělá inteligence nezapomněla ani na mozaiku, kterou pokryla fasádu Ginger.

  • 9.

    Rem Koolhaas

    Práce se sklem a ostrými hranami je zase typická pro nizozemského architekta Rema Koolhaase. Jeho moderní pojetí architektury se vyznačuje tím, že se nebojí experimentů a odvážných tvarů. Kromě samotných staveb se zabývá i urbanismem a klade velký důraz na to, co se v okolí jeho staveb nachází. Mezi jeho nejznámější realizace patří Casa da Música v Portu, budova Ústřední knihovny v Seattlu a monumentální hlavní budova Čínské ústřední televize v Pekingu.

    Takto by podle umělé inteligence vypadal Tančící dům, kdyby jej navrhl Rem Koolhaas
    Autor: Imagined Architecture

    Návrh, který za Rema Koolhaase vytvořila umělá inteligence, toho s Tančícím domem příliš společného nemá. I tak ale nabízí velmi zajímavý pohled a je k zamyšlení, jak jediný dům, dokáže změnit působení celého okolí.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

rosicak: To hranaté lego je šílené !

(18. 10. 2023 09:41)

žanyn: Tyhle "vzletné zrůdy" archtektů ať si dávaj do periferií města či nových čtvrtí a ne mezi kulturu staré Prahy, alespoň jak to dělali komunisti.. Bobek se podařilo znemožnit, tak to zkoušej jinde, A přes peníze a lidskou servilnost uskutečňují. Bohužel.

(18. 10. 2023 08:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy