Tímto tiskem zahajujeme rekonstrukci, bude tam deset malometrážních bytů a v přízemí budou i nebytové prostory, které můžou být využity pro kavárnu, potraviny či další obslužnost,“ uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS). Dodala, že oprava má být dokončena do konce příštího roku.

Budovu v Moskevské ulici původně postavila v roce 1935 firma Baťa jako prodejnu s byty pro zaměstnance. Později sloužila k bydlení a některé byty byly upraveny na kanceláře. Firma Baťa v přízemí domu provozovala prodejnu, v roce 2019 však vypověděla nájem. Zastupitelstvo Prahy 10 koncem stejného roku rozhodlo, že městská část objekt prodá formou elektronické aukce. Následně o budovu projevil zájem magistrát.

Magistrát a městské části mají nyní asi 30 000 bytů z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Vedení města chce počet městských bytů opět navyšovat a zajistit tím dostupné bydlení například pro zástupce pro chod města zásadních profesí.