Akce na odchyt těch, kteří si z dopravních předpisů dělají trhací kalendář, začala ve čtvrtek přesně o půlnoci a skončila v neděli o půlnoci úderem 24. hodiny. Do akce se zapojilo přes 64 mužů zákona ze všech obvodních ředitelství a Hlídkového útvaru Městské policie Praha. A kasírovali! „Odhalili jsme 719 přestupků. Kolegové na místě udělili 141 pokut za 46 700 korun,“ vypočítala mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Nejvíce prohřešků bylo spácháno v Praze 1, 5, 11 a 12. I tak byla v pořadí druhá šťára »chudší«. Může za to patrně chladnější podzimní počasí, které od jízdy na kole či koloběžce řadu lidí odradilo. Při podobné akci v září strážníci odhalili 1336 přestupků a napařili 402 pokut za celkem 191 800 Kč.

Tři za půl hodiny

Lokality a časy si hlídky vytipovaly podle místní znalosti. Hlídali například ve frekventované ulici Na Příkopech. Při páchání přestupku tam nachytali za necelou půlhodinu tři hříšníky. Pokutu ve výši 500 Kč za jízdu po přechodu musela zaplatit dvojice Italů. Totožnou sumu platili i dva turisté, kličkující mezi lidmi na chodníku. Stejný prohřešek spáchali i dva Češi, navíc neměli co dělat na sdílené koloběžce. Nebylo jim totiž 18 let.

Slibuje další šťáru

Podle primátora Bohuslava Svobody (79, ODS) budou mimořádné kontroly zaměřené na elektrokoloběžky v Praze pokračovat. „Opakovaně dokazujeme, že stížnosti Pražanů na bezohlednou jízdu elektrokoloběžkářů bereme vážně a situaci řešíme,“ uvedl primátor. + foto koloběžky primátor Bohuslav Svoboda.

Fotogalerie
5 fotografií