Minulé vedení Prahy 5 zrušilo kontaktní centrum v ulici Mahenova nedaleko tramvajové zastávky U Zvonu. Kdo by si myslel, že se situace s drogově závislými v okolí zlepší, ten se šeredně mýlil. Narkomani zůstali, ale nyní jim pomáhá už jen jedno centrum v ulici Na Skalce. Podle údajů organizace Sananim, se kvůli ukončení činnosti centra Progressive vymění každý den o 700 injekčních stříkaček méně. A ty pak mohou být používány opakovaně nebo končí na chodnících, v parcích a bohužel i na dětských hřištích. Kontaktních center je v Praze velký nedostatek, místo alespoň deseti jsou pouze tři, z toho jedno právě na pětce.

Pětka se může chlubit hojným počtem parků, problém ale je, že hlavně ty v okolí Anděla, jako je právě Skalka, Husovy sady nebo třeba Mrázovka jsou často okupovány skupinkami narkomanů, kteří si zde aplikují svoji dávku. Vynaložené peníze do renovací parků, tak vychází vniveč a místním už dochází trpělivost, i proto, že u každého ze zmiňovaných park se nachází velké dětské hřiště, které se ale místní bojí často využívat.

To ostatně potvrzuje i mladá žena, kterou Blesk právě v Husových sadech zastavil s dotazem, co si o situaci myslí. „Husákem chodím prakticky denně cestou do práce. Když tady tuhle nebo podobnou skupinku nepotkám, kývne směrem k narkomanů, kteří si přímo na cestě aplikují drogy, je to v podstatě zázrak. Oni si člověka moc nevšímají, ale příjemné to není. Mám dvě děti a nedovedu si představit, že bych s nimi šla na jedno z místních hřišš. Je to velká škoda," krčí rameny Leontýna (36)

Bezpečnost se nezlpšila

Po loňských volbách vedení radnice slibovalo, že zlepšení bezpečnosti je jednou z priorit, zatím ale ke zlepšení nedochází a obyvatelé pětky slyší podobné výmluvy jako od vedení předešlého. „Myslím, že protidrogová politika a bezpečnost je hlavně v gesci hlavního města. Praha 5 vlastní bezpečnostní aparát nemá. Situace je ale kritická, proto zvažujeme najmutí pracovníků, kteří by se pohybovali na místě, monitorovali situaci a případně napomáhali řešení konfliktů například přivoláním policie,“ říká starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě).

Pomoci by mohli i tzv. interventi. Mělo by jít o obyvatele Prahy 5, kteří chtějí pomoct s bezpečností ve své městské části. Podle starosty by fungovali podobně jako strážníci. „Na městskou policii jsme odevzdali profily kandidát, kteří se nám přihlásili. Výběrové řízení bude pak už čistě v rukou městské policie, která kandidáty vybere podle svého standardního přijímacího řízení,“ vysvětluje starostka.

Setkání s primátorem

V plánu je také setkání s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), který už před časem odsouhlasil navýšení počtu strážníků právě v okolí Anděla. „V Praze 5 v současné chvíli chybí přes 20 strážníků, i  tom chci s panem primátorem jednat. Ráda bych také uspořádala kulatý stůl, na kterém by se sešli zástupci magistrátu, radnice, drogoví odborníci, policie i místní občané,“ uzavřela starostka.

Video
Video se připravuje ...

Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog Pavlína Horáková

Fotogalerie
17 fotografií