Vztahy mezi generacemi se snaží měnit organizace Mezi námi, jejíž práci se věnuje deník Blesk v charitativním projektu Srdce pro vás. Cíl má jasný: Seniorům pomoci od samoty a děti naučit úctě ke stáří. Prťata ze školek a škol po celé České republice míří do domů s pečovatelskou službou a senioři-dobrovolníci chodí do mateřinek předčítat prckům pohádky. „Lidé v pečovatelském domě vítají každý kontakt. Jsou vděční, když za nimi někdo přijde a tráví s nimi dlouhé chvíle,“ popisuje ředitelka organizace Kateřina Jirglová.

Upozorňuje na fakt, že řada lidí v těchto domech nemá žádné příbuzné, a pokud ano, tak se k nim neznají. Organizaci před deseti lety založil její manžel Tomáš. „Inspirací mu bylo, že naše vlastní děti chodily s paní učitelkou do domova seniorů a bylo krásné, s čím přicházely domů – ty zážitky, postřehy a dětské komentáře. Moc se nám líbilo, že chodily domů moudřejší, že třeba na starší lidi se musí mluvit pomalu,“ vypráví. Společně s mužem a dalším týmem lidí tomu dali řád, a tak se dnes děti a senioři setkávají po celé republice. Organizace má k tomu několik programů. Ty stěžejní mají název Povídej a Přečti.

Program Povídej

Vzájemná komunikace rozdílných generací Propojují se zde dva světy – seniorů z různých zařízení a předškolních a školních dětí. „Podporujeme pravidelné setkávání a pomáháme utvářet prostor pro vzájemnou komunikaci rozdílných generací a aktivní sdílení času, energie, zkušeností a vědomostí,“ říká Jirglová.

Nejde prý o náhodné jednorázové schůzky. „Konkrétní skupiny dětí ze škol a školek chodí za babičkami, dědečky do blízkého seniorského zařízení. Snahou je, aby seniorské zařízení navštěvovaly stejné děti,“ vysvětluje Jirglová. Účelem je navázání vazeb a snazší možnosti vzniku případných nových přátelství. Setkání jsou maximálně hodinová a probíhají převážně jednou za tři až čtyři týdny.

Jak setkání probíhá?

Program je přizpůsoben aktuálním potřebám a nastaven tak, aby navazoval na činnosti v seniorských zařízeních a odpovídal vzdělávacímu plánu předškolních a školních zařízení. Obě skupiny od sebe dělí někdy i 90 let.

„Děti se učí úctě ke stáří, mají možnost se něco dozvědět o světě okolo nás z pohledu seniorů, poznat život v těchto zařízeních, vyslechnout zkušenosti, názory na různé věci. Společnost často vnímá staré lidi s despektem, proto je naší snahou pomáhat dětem, které se třeba v rodině nepotkávají s nejstarší generací, nahlížet na stáří jinýma očima,“ vysvětluje ředitelka.

Program Přečti

Čtecí babičky a dědečkové po celém Česku V programu »Přečti« pohádkové čtecí babičky a dědové čtou dětem pohádky v mateřských školách. „Vždy se snažíme vybrat školku, která je pro seniora blízká, ať již vzdáleností, nebo srdcem. Program, který běží od září 2015, se setkal s velkým ohlasem jak ze strany mateřinek, tak i seniorů,“ říká ředitelka. Nejvíce čtecích babiček a dědečků, kteří chodí pravidelně dětem číst, je v Praze, ale postupně se řady rozšiřují i v dalších regionech republiky. Od podzimu 2017 je dobrovolnický program akreditován Ministerstvem vnitra ČR.

O koho jde?

Jde o seniory, kteří chodí pravidelně jednou týdně číst dětem do mateřské školky. „Právě díky pravidelnosti se zde otevírá prostor pro vznik mezigeneračních vazeb, dialogu a přátelství. Pro děti se čtení stává neodmyslitelnou součástí běžného týdne. Při poslechu rozvíjí fantazii a cit pro jazyk. Mohou vstřebávat od seniorů klid, rozvahu a přiblížit se starší generaci. Senioři na oplátku čerpají energii z radosti, upřímnosti a vitality těch nejmenších,“ vysvětluje Jirglová. Starší lidé podle ní získávají důležitý pocit užitečnosti a potřebnosti.

Pomoci můžete i vy!

Na to, aby mohla organizace Mezi námi pomáhat, musí sehnat ročně sedm milionů korun. Snaží se o to z různých dotačních titulů nebo jí peníze pomohou posbírat dárci. Můžete se jimi stát i vy. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na transparentní účet veřejné sbírky 54400544/2010. Nebo odeslat DMS nebo pomoci nákupem na internetu. Jak? Více na: www.mezi-nami.cz

Tady hledají čtecí dobrovolníky:

CMŠ Laura, Vítkova 15/12, Praha 8 Karlín

MŠ Opukova, Praha 17 

EP Kids, Praha 7 Holešovice 

MŠ Jahoda, Praha 5

MŠ Čínská, Praha 6

Kontakt: Mezi námi

Adresa: Pujmanové 1219/8, 140 00 Praha 4

Telefon: 604 356 300

E-mail: info@mezi-nami.cz

Web: www.mezi-nami.cz

IČ: 02267217

Video
Video se připravuje ...

Okrádání a vyhrožování seniorům. Jak Blesk pomohl zatočit se známými šmejdy? Videohub