Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby v Polsku: Vládní PiS vyhrála, vládu ale zřejmě nesestaví. Expremiér Tusk bouřlivě slaví

Aktualizováno -
16. října 2023
22:38
Autor: ČTK - 
16. října 2023
06:48

Volby do Sejmu, dolní komory polského parlamentu, vyhraje vládnoucí národněkonzervativní Právo a spravedlnost (PiS). Druhá bude s odstupem několika procentních bodů proevropská Občanská koalice vedená Donaldem Tuskem. Vyplývá to z výsledků, které po sečtení hlasů z více než 99 procent okrsků dnes večer zveřejnila státní volební komise. Do Sejmu se dostane celkem pět politických uskupení.

Právo a spravedlnost, které v Polsku vládne v posledních osmi letech, má 35,7 procenta hlasů, Občanská koalice 30,43 procenta. Přes 14,4 procenta voličů podpořilo středovou Třetí cestu, čtvrté místo obsadila Nová levice s 8,55 procenta hlasů. Do parlamentu vejde ještě ultrapravicová Konfederace, která má 7,14 procenta hlasů.

Hlasovat přišlo asi 74 procent oprávněných voličů, nejvíce od pádu komunismu.

Podle oficiálních údajů není jasné, kolik která strana získá mandátů v Sejmu. Z odhadů výsledků zveřejněných dříve během dneška ale vyplynulo, že PiS zřejmě nedosáhne na většinu potřebnou k sestavení vlády. Šance sestavit kabinet se tak možná otevře Občanské koalici, která dala najevo, že o případné vládní spolupráci bude jednat se Třetí cestou a Novou levicí.

„Vyhráli jsme demokracii, svobodu, vyhráli jsme naše milované Polsko,“ řekl rozjásaný šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk. „Jsem nejšťastnější člověk na zemi,“ zopakoval několikrát. „Tolik let se to nedařilo... Ale dnes můžeme říct: to je konec špatných časů. To je konec PiS,“ dodal také někdejší předseda Evropské rady.

Právo a spravedlnost během osmi let u moci zavedlo v Polsku kontroverzní justiční reformy, které podle Evropské komise narušují princip právního státu. Ovládlo státní firmy a veřejné instituce, včetně veřejnoprávních médií a omezilo práva žen. Opozice slibuje, že sporná opatření nynější vlády zruší. Národní konzervativci se voliče snažili získat útoky proti Evropské unii nebo tvrdou rétorikou namířenou proti migrantům a lidem z komunity LGBTQ.

Zároveň se vláda ve Varšavě po ruské invazi na Ukrajinu rozhodně postavila na stranu napadené země a Polsko dlouho patřilo k jejím nejpevnějším spojencům.

„Nedovolíme, aby Polsko ztratilo to, co je nejcennější, tedy nezávislost, právo rozhodovat o vlastním osudu,“ řekl předseda PiS Jaroslaw Kaczyński, který byl doposud považován za nejvlivnějšího politika v Polsku. Připustil přitom, že není jisté, zda se jeho strana udrží u moci. „Vyhráli jsme. PiS je vítězem parlamentních voleb 2023,“ uvedl premiér Mateusz Morawiecki. „Pokud nám prezident dá šanci, pokusíme se sestavit stabilní vládu,“ řekl také. Prezident Andrzej Duda je spojencem vládnoucí strany. Agentura DPA píše, že Duda už před volbami dal najevo, že sestavením vlády podle tradice pověří zástupce nejsilnější strany. Pravděpodobně to bude Morawiecki.

Lidé rozhodovali i o novém složení 100členného Senátu. Současná vláda prosadila, aby se současně s volbami konalo referendum, v němž voliči odpovídali na otázky ohledně migrace, bariéry na hranici s Běloruskem, zvýšení věku odchodu do důchodu a privatizace státního majetku.

Hlasovat přišlo rekordních 72,9 procenta oprávněných voličů. Ještě po oficiálním závěru voleb stály u některých volebních místností ve Varšavě nebo v Krakově fronty. V jedné z varšavských čtvrtí se podle televize TVN24 čekalo 5,5 hodiny. Chyběly volební lístky a ve volebních urnách už nebylo místo.

nadčasový MP ( 16. října 2023 18:29 )

Budou mít a dodržovat ty slavné evropské hodnoty. Asi je to baví nebo nemají nikoho, kdo je osvobodí z otroctví a dovede k nezávislosti. Díky bohu, že my máme, ŠD! svycarska-demokracie.cz

RASPUTIN ( 16. října 2023 07:19 )

Tuskovi zřejmě pomohlo, že přiznal, že se do něj zamiloval kněz.

Zobrazit celou diskusi