Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poláci se chystají k volbám: Kocour lídra opozice Tuska má už jasno. Kdo podle něj vyhraje?

Autor: ČTK - 
13. října 2023
17:47

Ačkoliv Poláci půjdou k parlamentním volbám až v neděli, kocour Rudy (Zrzoun) lídra opozice Donalda Tuska už nyní předpověděl, která politická strana vyhraje. Podle kocoura zvítězí proevropská Občanská koalice, kterou vede jeho páníček, bývalý polský premiér a předseda Evropské rady.

Tusk dnes na sociální síti X zveřejnil video, na kterém se Rudy blíží ke dvěma miskám. Jedna je označena cedulkou se zkratkou KO jako Občanská koalice, na druhé je lísteček s nápisem PiS představující vládnoucí národně-konzervativní stranu Právo a spravedlnost. Kocour nejdříve přičichne k obsahu misky s označením PiS, vzápětí ale prozkoumá obsah mističky KO a pustí se do něho. „Náš Rudy už volil,“ okomentoval to Tusk. Co v mističkách bylo, politik neprozradil.

Tusk, známý fotbalový fanoušek, s kocourem zopakoval „věštby“, které různá zvířata dělají před sportovními turnaji. V roce 2010 si během mistrovství světa v Jihoafrické republice obdiv celého světa získala chobotnice Paul, která téměř bezchybně tipovala výsledky zápasů. Když se v roce 2012 konal evropský fotbalový šampionát v Polsku a na Ukrajině, zhostilo se úlohy vědmy ukrajinské prase, v Polsku slonice.

Zrzavého kocoura se Tusk ujal začátkem tohoto měsíce během cest po Polsku v rámci kampaně před parlamentními volbami. Rudy se k týmu Občanské koalice připojil u městečka Krosno v Podkarpatském vojvodství na jihovýchodě země. Vzhledem k tomu, že místní lidé tvrdili, že je to kočičí tulák bez domova, Tusk se ho ujal, aby nezůstal bez péče před blížící se zimou. Kocoura vzal k veterinářce a na úpravu drápků. V následujících dnech Rudy jezdil se svým novým pánem autobusem jménem Tuskobus a obrážel s ním jednotlivé zastávky na trase volební kampaně. Na stálo však zůstane u jednoho z blízkých spolupracovníků šéfa opozice, Tuskova rodina má maltézského psíka Franka.

Vyhlášeným milovníkem koček na polské politické scéně je Tuskův největší rival, předseda PiS Jaroslaw Kaczyński. Společnost tomuto politikovi, který se nikdy neoženil, dělá podle posledních informací kočka Fiona a kocour Czaruś.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi