Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krym je znovu Ukrajiny? Ruská ambasáda si popletla mapu

Autor: mav, lig - 
30. srpna 2023
19:18

Nemají to snadné ruští diplomaté. Chtějí dělat světovou politiku, musejí si ale hlídat detaily, s nimiž svět jaksi nesouzní. Jako třeba okupaci Krymu a dalších částí Ukrajiny. Nezvládl to personál ruské ambasády v Jižní Africe: Na sociální síti sdílel mapu, která anexi nereflektuje a Krym zobrazuje ukrajinský, v souladu s míněním velké většiny zemí světa.

Jižní Afrika hostila summit BRICS – uskupení sdružující Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a JAR. Kvůli sankcím na Rusko, mezinárodním zatykačům a vůbec složité situaci kolem „speciální vojenské operace“ se neodvážil přiletět prezident Vladimir Putin, vyslal tedy jen ministra zahraničí Sergeje Lavrova. To ale nebyla jediná ruská ostuda schůzky na nejvyšší úrovni.

BRICS se má rozšířit, pozvánku dostávají Írán, Saúdská Arábie, Argentina, Egypt, Etiopie a Spojené arabské emiráty. A Lavrovovi diplomaté chtěli ukázat na sociálních sítích, jak mocný a rozlehlý bude blok od příštího roku.

Zapomněli na Donbas

S popiskem „Realita nového multipolárního světa“ tedy převzali anglicky psanou mapu, zřejmě prostě sebranou ze sociálních sítí. Není na ní uveden autor, lze vygooglit jen tolik, že se cca od 24. srpna šířila po twitteru (X) a dalších sítích. Rusové si však 28. srpna nevšimli, že Krym a Donbas mapa ukazuje jako součást Ukrajiny.

Brzy tweet smazali (a radši ho ani nenahradili „správnou“ mapou), ale pozorní uživatelé si obrázek stihli uložit. „Někdy dokonce i Rusko mluví pravdu,“ posmívala se například na twitteru uživatelka Devana.

Kolegové na ruské ambasádě v Německu si Krym pohlídali, když mapu publikovali na telegramu v němčině - poloostrov a pobřeží Azovského moře náležitě „anektovali“, ovšem zapomněli na Luhanskou a část Doněcké oblasti, které Moskva ovládla a připojila k Ruské federaci.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa