Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin ani Zelenskyj nejsou připraveni na mír, míní brazilský prezident

Autor: ČTK, swp - 
2. srpna 2023
20:32

Brazílie usiluje o mír na Ukrajině, ale ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ani ruský prezident Vladimir Putin na něj nejsou připraveni. Řekl to dnes brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva na tiskové konferenci se zahraničními novináři. Podle agentury EFE Lula také zkritizoval členy Rady bezpečnosti OSN za to, že "podporují války".

O konfliktu, který rozpoutala ruská invaze na Ukrajinu, by se mělo podle Luly „diskutovat v OSN“. „Jsou to ale členové Rady bezpečnosti, kteří válčí a kteří si myslí, že válka skončí, když jedna ze stran k tomu tu druhou donutí vojenskými prostředky,“ uvedl brazilský prezident. Podle něj by se světoví lídři měli snažit vytvořit takovou situaci, aby obě strany konfliktu diskutovaly o mírovém návrhu, místo toho, aby „přiživovali“ válku.

„Ani Putin ani Zelenskyj nejsou připraveni na mír,“ řekl také Lula. Dodal, že mírový návrh, na kterém pracuje Brazílie s dalšími neutrálními zeměmi, bude připraven ve chvíli, kdy budou Moskva a Kyjev připraveny jednat. Brazilský prezident už dříve kritizoval ruského i ukrajinského prezidenta, že neusilují o jednání o příměří, protože oba věří, že dokáží v této válce zvítězit.

Tento víkend se v saúdskoarabském městě Džidda bude konat schůzka zástupců asi čtyř desítek zemí, kteří mají jednat o míru na Ukrajině. Jednání, na nějž není pozváno Rusko, se zúčastní například i Indie a také Brazílie.

Brazilský prezident dnes novinářům řekl, že všichni světoví lídři mají povinnost „hledat způsoby, jak ukončit všechny války". „Dnes ale téměř všichni investují do zbraní, a přitom nevíme, kolik dávají na to, aby skončil hlad a chudoba ve světě,“ řekl Lula podle agentury EFE.

Lula dnes také hovořil o skupině rozvíjejících se ekonomik BRICS, kterou tvoří Brazílie, Indie, Rusko, Čína a Jihoafrická republika a která by se podle něj měla otevřít novým členům, “pokud splní požadavky". Případné žádosti o vstup dalších zemí by mohla skupina projednat na svém summitu, který se koná už za tři týdny v JAR.

Lula také kritizoval šéfa brazilské centrální banky, který je podle něj zodpovědný za “nejvyšší reálnou úrokovou míru na světě". Prezident řekl, že brazilská ekonomika ale navzdory vysoké úrokové míře poroste. Slíbil 11. srpna představit zásadní projekty pro rozvoj průmyslu a infrastruktury i pro přechod na ekologičtější zdroje energie.

Brazilský prezident také připomněl, že příští týden se ve městě Belem koná summit osmi zemí oblasti Amazonie, který se bude zabývat společnou ochranou deštných lesů. Země se podle Luly obrátí na soukromé investory, aby pomohli při opětovném zalesňování vykácených území.

Video  Opuštěný Putin: Egyptský prezident ho nechal dlouze čekat  - reprofoto Twitter @Gerashchenko_en
Video se připravuje ...

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa