Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministr zemědělství: Nebudu lidem zakazovat nákupy v Polsku. Slibuje, že s balíčkem ceny v ČR klesnou

Autor: mav, lig - 
15. října 2023
13:25

Šéf resortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se v debatě na Primě střetl s předsedou poslancům SPD Radimem Fialou na téma konsolidačního balíčku, který v pátek prosadila vládní koalice ve Sněmovně. Opozičník vládě vyčetl, že dost nepodporuje české zemědělce, pročež jsou polské potraviny levnější a i Češi je tam musejí jezdit nakupovat. Ministr upozorňuje na průběžné zlevňování jídla a slibuje další i díky změnám v DPH.

„Vaše zemědělská politika znamená, že firmám, které tvoří hodnotu, mají zaměstnance, platí daně do státního rozpočtu, těm jste vzali peníze a rozdali jste je těm, kteří nedělají nic nebo mají minimální zaměstnanost, mají jenom pole nebo minimální počty dobytka a nevytvářejí tak velké hodnoty, neposílají tolik do státního rozpočtu,“ vyčetl Fiala Výbornému coby představiteli vlády, že se dotace soustředí na malé farmy namísto velkých produktivních závodů.

„Máte špatné podklady,“ kontroval ministr. „Máme evropské dotace, které směřují jednak přímo na hektar, ty dostávají všichni stejně. Je úplně jedno, jestli jste malý, nebo velký,“ vysvětlil mu. „Není pravdou, že zemědělci loni skončili v červených číslech. Minulý rok se urodilo. V zemědělství nikdo nekrachuje,“ ujišťuje Výborný.

„Sadaři mají problém prodat jablka, tak kácí sady - a ty už se nevrátí. Například Poláci, kteří sem jablka vozí, dávají národní dotace, takže je mají zaplacená, ještě než vyrostou,“ argumentoval šéfposlanec SPD v Partii na CNN Prima News.

Čeští sadaři kácejí ty stromy, které je potřeba kácet - a v poslední době už je nenahrazují novými, výměry sadů tak klesají. „Pečlivě vybíráme, kam dotace skutečně zacílíme, aby to dávalo smysl,“ reagoval ministr. „Právě k sadařům ty národní dotace směřují.“

DPH a zlevňování jídla

„Potraviny kontinuálně pět měsíců zlevňují. Táhnou dolů inflaci, to je pozitivní,“ pochvaloval si ministr Výborný. „Má jednání se všemi články řetězu nesou ovoce, opravdu jednám a snažím se využít nástroje, které mám.“ K tomu od 1. ledna 2024 projeví snížení DPH, v reálu podle něj jídlo zlevní zhruba o 3 procenta.

„Řetězce se nebudou připravovat o další zisk. To je legitimní. Zbývají tři měsíce, nachystají si to tak, aby měly tři procenta nahoru, a 1. ledna vás, pane ministře, nechají přestřihnout pásku se slevou 3 % na mléku, na mase,“ nevěří efektu Fiala. „Nachystají to tak, aby vám radost udělaly, ale nikdo to nepocítí.“

Vládě také Fiala vytkl, že Češi jezdí nakupovat do Polska, Německa či Rakouska, kde jsou potraviny levnější. „Nebudu určovat lidem, kde mají nakupovat, to je svobodné právo každého spotřebitele. České potraviny patří k nejkvalitnějším v Evropě,“ kontroval ministr a naznačil, že SPD by asi takovou diktátorskou moc chtěla.

„Udělejte taková opatření, aby lidé nemuseli jezdit do Polska. Stojí to naftu, benzin, musí tam dojet. Až budou podobné ceny, tak se nevyplatí tam jezdit,“ řekl Fiala a dal za příklad polského ministra, jenž odpustil zemědělcům různé poplatky jako třeba silniční daň a zdravotní či sociální odvody.

„Polsko má jinou strukturu zemědělského trhu, má svůj vlastní řetězec, nulaprocentní DPH na základní potraviny,“ řekl ministr Výborný. „A víte, jaké mají důchody polští zemědělci? To už nikdo neříká.“ Neřekl to ani on, víc času v debatě na Primě neměl.

Video  Schillerová o schválení konsolidačního balíčku: Černý pátek pro českou ekonomiku  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Jiří Frais ( 17. října 2023 07:03 )

Já nevím, kde pan úředníček Alešek ty ceny vyhrabal...? Brambory v Polsku 8,jablka 9, nafta 32,kuř.prsa 65....další Fialkův poskok.... Ceny 10. 10.23...

jajas ( 16. října 2023 10:16 )

Volný sice říká, že zakazovat nákupy v Polsku lidem nemůže, současně řekl, že kvalita polských potravin je mnohem horší než ta česká a to tedy pěkně kecá (nebo lže nebo se neorientuje?).
"CNN Prima News Jan Krejsa 8. července 2023 22:49
"Česko se propadlo v žebříčku kvality potravin." Kvalita potravn v česku byla v roce 2020 na 5.místě žebříčku The Economist, který hodnotí dostupnost, kvalitu a udržitelnost potravin. Zatímco v roce 2022 je česko jž na 16. místě. Takže tomu Volnému je asi všechno "volný".....

jajas ( 15. října 2023 21:12 )

jajas ( 15. října 2023 20:53 )

Možná se fakt baví....však kdo na něj může? Žádnou odpovědnost nemá, jen tu politickou...tedy žádnou ....penízky má slušné, kdyby něco z toho co slibuje nevyšlo, tak "bo Babiš", takže výmluva je dopředu jasná...optimismus fakt nechybí....takže pohoda, klídek a tabáček....

pindal ( 15. října 2023 19:58 )

Někdy slova vyjadřují pravý opak,například Výborný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa