Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Maláčová v Blesku: Vláda neudělala vůbec nic, aby inflaci zastavila. A co je největší průšvih?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, swp - 
20. září 2023
05:00

Česká národní banka a vláda prý neudělaly absolutně nic, aby zastavily drtivý růst inflace. To v úterním Epicentru prohlásila bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM). Některé změny v rámci konsolidačního balíčku navíc podle ní místo snížení cen přinesou zdražování. Prozradila také, co považuje za největší průšvih úsporných opatření, která bude Sněmovna v rámci třetího závěrečného čtení projednávat v pátek 22. září.

Bývalá ministryně, která momentálně působí jako odborná poradkyně Českomoravské konfederace odborových svazů, Jana Maláčová ostře kritizovala konsolidační balíček a to zejména v kontextu sazeb DPH: „Já si myslím, že nejhorší průšvih budou ty změny DPH, protože nejenom, že to peníze neušetří, ono to má naopak stát státní rozpočet čtyři miliardy navíc, téměř nic se nezlevní.“ 

Maláčová připouští, že není obeznámena se všemi pozměňovacími návrhy, které by finální sumu nákladů státu mohly ještě ovlivnit, nicméně před dopady plánovaných opatření jednoznačně varuje: „Přesuny DPH historicky v téhle zemi vždycky znamenají zdražování, to znamená, že trošku se začíná uklidňovat inflace a do toho přijde konsolidační balíček a obrovské přesuny položek v DPH, což bude znamenat zdražení a ještě to státní rozpočet bude stát víc peněz.“ Což podle ní způsobí chaos a nejenže nenastane očekávané zlevnění, ale státní rozpočet bude nakonec více zatížen, což může vést k dalšímu zdražování v klíčových oblastech.

Maláčová také zdůrazňuje historický kontext týkající se snižování DPH. „Kdy se stalo, že když se snížilo DPH, že se u nás něco zlevnilo? Nikdy to v České republice nenastalo, nikdy historicky,“ tvrdí bývalá ministryně. Její slova odrážejí skeptický pohled na to, zda se snížení DPH skutečně promítne do koncových cen a tedy cenových úspor občanů.

Inflace? „Naprosto šílené“

Podle ní je tím hlavním ohniskem celé situace inflace, kterou se vláda měla více zabývat. „To jsou prostě nesplněné úkoly ze strany ČNB a ze strany vlády, protože vláda neudělala vůbec nic, aby tu inflaci zastavila, protože jestli vám za poslední dva roky vzroste inflace kumulativně o 30 % a všichni chodíme nakupovat, všichni vidíme ty ceny, vždyť je to prostě naprosto šílené,“ kritizovala kabinet Petra Fialy (ODS) a Českou národní banku za nedostatečnou reakci.

krapotkin ( 20. září 2023 05:13 )

Ale udělala - okradla důchodce o 1000 měsíčně, aby měla na létající rakve z USA (pár se jim již ztratilo).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa