Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinci jsou nevděční, prohlásil poradce polského prezidenta. Kyjev: Nepřípustné!

Aktualizováno -
1. srpna 2023
19:30
Autor: ČTK, lig - 
1. srpna 2023
16:37

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo polského velvyslance v Kyjevě kvůli výrokům poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy o údajném nevděku Ukrajinců za pomoc od Polska. Informuje o tom portál onet.pl s odvoláním na mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka. Polské ministerstvo zahraničí v podvečer na sociální síti uvedlo, že si v souvislosti s prohlášeními ukrajinských činitelů pozvalo ukrajinského ambasadora v Polsku. Více detailů neposkytlo.

Marcin Przydacz z polské prezidentské kanceláře mluvil o možnosti prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí do zemí hraničících s Ukrajinou, včetně Polska. Podle Przydacze je pro Polsko nejdůležitější obrana zájmů polských zemědělců. Ti si před zavedením embarga na dovoz ukrajinského obilí a některých dalších zemědělských produktů stěžovali na to, že polský trh zaplavilo levnější zboží z Ukrajiny a oni mu nejsou schopni cenově konkurovat.

„Jestli jde o Ukrajinu, tak od Polska dostala opravdu velkou podporu. Myslím, že by stálo za to, aby dokázala ocenit, jakou roli v posledních měsících a letech pro Ukrajinu Polsko hrálo,“ řekl Przydacz.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Nikolenko řekl, že vyjádření o údajné nevděčnosti Ukrajinců za pomoc od Polska jsou nepravdivá a nepřípustná. Je přesvědčený, že ukrajinsko-polské přátelství je značně hlubší než politické cíle v jednotlivých zemích. Připomněl, že Ukrajina každý den děkuje Polsku a dalším spojencům za to, že podporují její vojáky, kteří už skoro rok a půl bojují proti ruským invazním silám. „Podporovat nás není filantropie, ale investice do vlastní bezpečnosti Polska,“ řekl mluvčí.

Polsko sousedí s ruskou Kaliningradskou oblastí a s Běloruskem, věrným spojencem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Polsko patří mezi ty země, které od začátku ruské agrese Ukrajinu nejvíce podporují. Poskytuje jí významnou vojenskou pomoc, humanitární podporu a přes jeho území přešly miliony ukrajinských válečných uprchlíků, z nichž část v této zemi našla útočiště.

Video  Pavel v Polsku: Navštívil centrum, ze kterého Západ podporuje Ukrajinu.  - Blesk Zprávy - Vojtěch Jandera
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa