Kawi, kterému koluje v žilách krev divokých orangutanů a přesně za měsíc oslaví třetí narozeniny, je živel. V Indonéské džungli prošmejdí každý kout a nadšeně se zdokonaluje v dovednostech pro orangutana nezbytných. S chutí se vrhá např. do stavby odpočinkového hnízda z dřevité vlny, látek či jutového pytle. Když ale přijde tma, hledá mámu. „Noční hnízdo na spaní Kawi nadále sdílí se svou matkou Mawar,“ říká chovatel primátů Vojtěch Ondřej Smolík s tím, že od ní se stále ještě rád napije mléka. Kromě něho si už ale jídelníček zpestřuje pevnou stravou.

Předvádí zuby

Stále více Kawiho zajímají lidé. Zvědavě okukuje návštěvníky a velmi často vyhledává přítomnost chovatelů u kontaktní mříže, kde se k nim dostane nejblíž. „Využíváme toho k postupnému nácviku na veterinární trénink, při němž nám orangutani prezentují různé části těla ke kontrole. Kawi už krásně zvládá kontrolu ústní dutiny a zubů,“ prozrazuje Smolík.

Víte, že...

Orangutani jsou největší stromoví savci. Na zem slézají jen výjimečně. V korunách stromů tráví většinu života, spí v nich, hledají potravu, páří se a odchovávají mláďata.

Divoké geny

Pustakawan neboli Kawi je jako nositel vzácných genů nadějí pro přežití kriticky ohrožených orangutanů sumaterských. Jeho praprarodiče Bimbo a Soňa přišli do Prahy v 60. letech přímo z lesů Sumatry a stali se zakladateli zdejšího chovu. Kawi se narodil 17. listopadu 2020 jako třetí pražské mládě.

Neskáčou, šplhají

Mezi větvemi orangutani neskáčou, ale šplhají. Využívají přitom mimořádného rozpětí svých paží. Dokážou se držet nejen rukama, ale i nohama s poměrně dlouhými a ohebnými prsty.

Dělají si mosty

Při pohybu mezi stromy těží orangutani také ze své hmotnosti. Pružné koncové větve se pod nimi ohýbají a jako padací most je přenesou přes úseky, které by menší živočichové museli přeskočit.

Pečlivé matky

Maličký orangutan je po narození bezmocný. Pevně se drží matky za dlouhou srst na bocích a jako přilepený se jí skrývá na břiše. Máma ho bedlivě střeží a během dlouhého dětství ho učí vše potřebné. Mládě s ní zůstává nejméně tři roky a teprve poté se rodí další.

Fotogalerie
6 fotografií