Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rok 2022 pražské zoo: První luskouni, nový pavilon i bolestné odchody zvířecích miláčků

/
  • Jaký byl rok 2022 v Zoo Praha? První luskouni, nová rezervace Dja, ale bohužel i úhyny oblíbených zvířátek.
    16. ledna 2023 ● 05:00

    Po dvou letech, kdy se pražská zoo musela potýkat s omezeními proti šíření covidu, se vše vrátilo do normálu. Jedna z nejlépe hodnocených zoologických zahrad na světě má za sebou opravdu intenzivní rok. Jejími branami prošlo bezmála 1,5 milionu návštěvníků, otevřel se nový pavilon pro gorily - rezervace Dja, a zoo také začala vůbec poprvé chovat párek luskounů, kteří do Prahy přijeli až z daleké Taipeie. Jaké další významné události pražská zoo v roce 2022 prožila.

  • 1.

    Rezervace Dja

    Nový pavilon goril v pražské zoo s názvem Rezervace Dja, 21. září 2022.
    Autor: Blesk:Kopáč Karel

    Nejnovějším pavilonem pražské zoo je rezevace Dja, která se stala domovem nové gorilí rodinky, jejíž hlavou se stal samec Kisumu. Impulsem pro stavbu nového pavilonu byly povodně v roce 2002, které kompletně spláchly původní gorilí pavilon. Rezervace Dja zabírá plochu o velikosti 12 637 m2, což z ní dělá největší a zároveň nejmodernější pavilon v pražské zoo.

    „Rezervace Dja je do značné míry inspirována stejnojmennou biosférickou rezervací, která se nachází v Kamerunu a kde probíhá vzdělávací a osvětový projekt Zoo Praha Toulavý autobus. Její centrální část je osazena množstvím rostlin, které evokují tropický deštný les, a atmosféru dokresluje prostorový zvuk. Dalšími doplňky pavilonu jsou např. školní třída dovezená z Kamerunu nebo stan strážců rezervace vybavený vedle replik i řadou originálních předmětů,“ okomentoval nový pavilon ředitel zoo Miroslav Bobek.

  • 2.

    Mláděcí žně

    Mláděcí žně v Zoo Praha: Za uplynulý rok se narodili klokánci, želvy nebo kuřátko satyra.
    Autor: Koláž Blesk

    První narozené mládě klokánka krysího, vylíhnutí zranitelného druhu satyra Cabotova či želv záhadných patří k nejvýznamnějším odchovům pražské zoo. V zahradě se v roce 2022 narodilo 435 savců, vylíhlo se 474 ptáků a 296 plazů a obojživelníků. Vůbec rekordní byl počet rozmnožených plazů, který dosáhl číslovky 40.

  • 3.

    Vombat Cooper

    Pražská zoo představila samce vombata Coopera, kterého získala ze zoologické zahrady v Hannoveru. (5. ledna 2022)
    Autor: Blesk

    Vombata Coopra mohou návštěvníci pražské zoo obdivovat od loňského února. Cooper přicestoval z německého Hannoveru a v budoucnu by se k němu měla připojit i samička. Podle dřívějšího vyjádření ředitele Bobka by vombatí samička měla přicestovat přímo s Tasmánie, odkud tento druh pochází. Vombat se pyšní také jedním unikátem. Žádný jiný savec na světě nemá takový trus jako vombati, jejichž bobky mají tvar krychle. Často je pokládají na vyvýšená místa a označují tak své teritorium. Návštěvníci mohou Coopera vidět v Darwinově kráteru.

  • 4.

    Párek luskounů

    Samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang obývá noční expozici Indonéské džungle od letošního dubna po boku samce jménem Guo Bao.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Samec a samička luskounů přicestovali do Prahy v dubnu až z daleké Taipeie. Thai-wan luskouny daroval Praze jako symbolické gesto utvrzující vzájemné přátelství a spolupráci, která se v posledních letech utužila. Chovný pár šupinatých savců obývá v zoologické zahradě v pražské Troji expozici Indonéská džungle.

     Luskoun je šupinatý savec, který se živí mravenci a termity. Nyní je na pokraji vyhynutí a patří mezi nejčastěji pašovaná zvířata. Za posledních deset let byl odhadem uloven více než milion jedinců tohoto druhu. Pražská zoologická zahrada spolu se zoo v Olomouci a Ostravě patří mezi hlavní partnery programu Trenggiling Conservation Program (TCP). Má mimo jiné za cíl  a vybudovat záchranné a rehabilitační centrum pro luskouny. Program na záchranu luskounů zaštiťuje indonéská nadace PASAL Foundation, kterou v roce 2017 založili čeští ochránci přírody.

  • 5.

    Dvacet let od povodní

    Povodně 2002: Zoo Praha.
    Autor: Blesk:SCAN

    V polovině srpna roku 2002 zasáhla Prahu ničivá povodeň, která se nevyhnula ani zoologické zahradě. Zaměstnanci s tisíciletou vodou sváděli vyčerpávající boj, přesto nepřežilo 134 zvířat a škody přesáhly 230 milionů. Výška vodní hladiny kulminovala 14. srpna 2002. Rozbouřenou Vltavou tehdy v Praze protékalo 5160 metrů krychlových vody za sekundu. V některých místech pražské zoo voda sahala i přes deset metrů nad úroveň terénu.

    Zatopena byla téměř polovina tehdejšího areálu. Zaměstnanci evakuovali 1029 zvířat. Přes všechnu snahu obětem zabránit nedokázali. Povodeň nepřežil např. slon Kadíra. Hrdinou povodní se stal lachtan Gaston. S proudem Vltavy a Labe bojoval o život několik dnů. Uplaval více než 300 kilometrů. Na břeh se dostal až v Německu nedaleko Drážďan. Při převozu do Prahy ale zemřel na infekci plic a vyčerpání. V zoo má na památku sochu. 

  • 6.

    Orangutan útěkář

    V Zoo Praha se v úterý 17. listopadu narodilo mládě orangutana sumaterského.
    Autor: Zoo Praha/ Martin Vojáček

    V květnu se orangutaní samec Pagy se svou rodinkou rozhodl, že je mu výběh malý, a společně se vydali prozkoumat okolí svého pavilonu. Podle zjištění Blesku je Pagy už zkušený a jeho květnový útěk rozhodně nebyl první. Orangutani uprchli z venkovního výběhu, který má z pásů nerezové sítě stěny a strop.

     

    Podle ředitele zoo Miroslava Bobka našli místo, kde byly pruhy sítě spojeny jen drátem, nikoli svorkami, které drží stejně jako svar. „Tam si to rozpojili a dostali se na procházku,” řekl ředitel. Orangutani se podle Bobka chvíli pohybovali po chodníku, pak se vrátili na střechu a nechali se, nalákat zpět do výběhu na banán.

  • 7.

    Nový výběh koní Převalského

    Pražská zoo začala stavět nový výběh pro koně Převalského
    Autor: ABM Architekti

    V horní části pražské zoologické zahrady v Troji vzniká expozice pro koně Převalského, stavební práce začaly loni v říjnu. Postupně bude následovat přestavba dalších úseků takzvaných plání až po občerstvení Obora. Po dokončení se tak do Zoo Praha vrátí i nosorožci. „Koně Převalského jsou ikonickými zvířaty Zoo Praha. Přeměna tzv. Plání právě proto začíná jejich stájemi a výběhy, které doplní expozice dalších zvířat, například kočkovité šelmy manula nebo zvířete-legendy olgoje chorchoje,“ sdělil k plánům ředitel zoo Miroslav Bobek.

  • 8.

    Úmrtí Sumaca, samce ďábla medvědovitého

    Večerní krmení v Darwinově kráteru, 17. srpna 2021.
    Autor: Blesk:Karel Kopáč

    Koncem března uhynul v pražské zoo Sumac, samec ďábla medvědovitého. Zvíře pošlo 29. března, pravděpodobně v souvislosti s poruchou funkce střeva. „Pitevní nález odhalil jako hlavní příčinu oběhově-pulmonální selhání, které pravděpodobně nastalo v důsledku poruchy funkce střeva,“ uvedla zoo.

  • 9.

    Úmrtí lachtana Melouna

    Lachtan Meloun
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Náš lachtan Meloun došel na konec své cesty… Naposled jsem ho viděl před dvěma dny - a nemohl jsem se z toho vzpamatovat. Viděl jsem vyhublého, pasivního tvora, který byl téměř neschopen pohybu. To už nebyl Meloun…” informoval v červnu o smrti Melouna ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

    Meloun, jenž byl synem slavného Gastona – lachtana, jehož v roce 2002 při ničivých povodních „unesly“ prudké proudy Vltavy a Labe až do Německa, byl díky své hravé, učenlivé a dobrácké povaze miláčkem návštěvníků zoo. Vrchní chovatel Zoo Praha Jakub Mezei o něm pronesl, že se „dožil přesně dvaceti let, což je u lachtanů horní hranice života. Vzpomínat na něj budeme jako na jednu z ikon Zoo Praha.“

  • 10.

    Pomoc válkou zasažené Ukrajině

    Zoo Praha za vybrané peníze vyslala transport s pomocí do ukrajinských zoologických zahrad.
    Autor: Zoo Praha

    Vzápětí po ruském vpádu na Ukrajinu vyhlásila Zoo Praha sbírku na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám a zejména ve spolupráci se svými polskými partnery z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií začala přes Polsko zasílat na Ukrajinu krmivo a vybavení. Následovala finanční podpora vybraných ukrajinských zoo a na sklonku roku pak byl pro Zoo Mykolajiv zakoupen výkonný dieselagregát.

    „Do 29. prosince přišlo na ukrajinskou sbírku 2 756 příspěvků v celkové výši 5 263 352 Kč. Z této částky bylo na výše uvedenou pomoc vyčerpáno prozatím 4 076 896 Kč,“ informoval ředitel zoo Bobek.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nový pavilon goril v pražské Zoo Věra Exnerová

     

    Fotogalerie
    97 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy