„Když všechno dobře dopadne, budou příští rok v Rezervaci Dja hned dvě nová gorilí mláďata," napsal Bobek. O březosti samice Duni zoo informovala na konci května, nyní je potvrzena podle Bobka i březost Kijivu. Otcem je v obou případech samec Kisumu.

„Další samec v pražské zoo, Richard, se už nesmí rozmnožovat, protože jeho potomci jsou v chovu goril hodně zastoupeni, uvedlo již dříve vedení zoologické zahrady. Zoo se proto rozhodla vytvořit novou chovnou skupinu se samicemi Duni a Kijiva zoo a samcem Kisumem. Dvojici Kisumu a Duni povolil koordinátor rozmnožování, a aby jejich mládě nebylo ve skupině samo, dostala 'zelenou' ještě Kijivu," napsal Bobek.

Gorila nížinná, která přirozeně obývá oblast rovníkové Afriky, je největší a nejmohutnější z lidoopů. Měří až 1,8 metru a váží až 275 kilogramů. Tito primáti, kteří mají převážně černě zbarvenou srst, se přitom živí převážně rostlinami. Gorily žijí v rodinné tlupě vedené dominantním samcem.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. Jejími rodiči jsou samice Kijivu a samec Richard. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. O dva roky později se jí narodila samička Duni.

Zoologická zahrada v Praze, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Rezervace Dja je největším výstavním prostorem zoo v Troji. Prostory kromě goril nížinných obývají guerézy pláštíkové, kočkodani, křečkomyši nebo kaloni.

Fotogalerie
20 fotografií