Celé představení, které zahajuje letošní ročník, se odehrává v nové vodní nádrži Letná, a to jak na hladině, tak i vysoko nad ní. Nechybí skupinová akrobacie v dechberoucí výšce, vystoupení akvabel, ale i let na hořící kometě, vystřelení z kanónu nebo tanec v ohnivé sukni. Vystupujícím umělcům nevadil ani déšť, který se během středečního vystoupení spustil.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní zahájení festivalu Letní Letná, 16. 8. 2023 Anastazie Podhůrská

Své síly spojili akrobaté z Cirku La Putyka, Losers Cirque Company, AirGym Art Company s akvabelami z pražského SK Neptun a s artisty ze švédského Cirkusu Cirkör.

Představení je zdarma je možné ho pozorovat ze všech břehů vodní nádrže. Děj se odehrává přímo ve vodě, na kánoích a na pódiu umístěném na vodní hladině i vysoko ve vzduchu, kde umělci „poletují“ zavěšení na jeřábu.

AirGym Art Company

Na zahajovacím představení se letos podíleli i akrobaté z AirGym Art Company, kteří budou mít i své samostatné vystoupení v „českém stanu“. „Na Letní Letné jsme pravidelně už devět, deset let,“ sdělil Blesku Tomáš Pintér, zakladatel a zástupce AirGym Art Company, který je na festivalu na Letné také vystupuje pravidelně.

Pochvaluje si nejen spolupráci souborů během příprav openingu, ale i novou vodní nádrž. „Je to příjemné. Zároveň jak je hezky teplo, máme možnost se tady koupat, což tady nebylo. Takže samá pozitiva,“ říká.

Na jakou část úvodních představení by nalákal návštěvníky? „Myslím si, že pro diváky bude nejzajímavější ta závěrečná síť, kde je 32 akrobatů zavěšených na jeřábu. Je to přece jenom vizuálně věc, která se jen tak neopakuje,“ láká Tomáš Pintér na závěrečné číslo zahajovacího představení. „A i pro nás je to zajímavé, protože ten výhled shora na Prahu je opravdu velice krásný,“ dodává.

Vážnější potíže nepřinesla ani středeční bouřka, která na řadě míst v Praze způsobila komplikace. Bouřka se Letní Letné nevyhnula ani v předchozím roce. „Minulý rok jsme hráli inscenaci Hotel La Puta v českém stanu a spustila se přesně podobná bouře, jak to bylo dnes. A bohužel tam utvořila nějaká vodní kapsa a hrozilo, že ten stan zkolabuje. Vyřešilo se to, byli jsme evakuováni a tím pádem všechny přípravy byly tak na poslední chvíli,“ vzpomíná Tomáš Pintér. „Takové představení se chystá celý den. Světla, rigging (lanoví, pozn.) a podobně, takže bylo to náročnější,“ dodává.

Zahajovací představení proběhne ještě jednou, a to hned ve čtvrtek 17. srpna opět od 21 hodin u vodní nádrže na Letné.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka ze zahájení Letní Letné, 16. 8. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
25 fotografií