Obžaloba klade Ivanovi P. za vinu brutální vraždu řidiče služby Bolt, ke které došlo v listopadu loňského roku na Černém mostě. Šestadvacetiletý mladík si podle ní předem připravil nůž a o přivolání řidiče poprosil náhodného kolemjdoucího ve Štěpánské ulici v centru Prahy. Když auto dorazilo do cíle, měl Ivan chladnokrevně zaútočit ze zadního sedadla a řidiči způsobit desítky bodných ran v obličeji, na krku i zádech. Tělo řidiče pak skončilo pohozené v Bryksově ulici a Ivan byl zadržen policií na čerpací stanici ve chvíli, kdy se snažil zcizené auto vyčistit od krve.

Ivan P. svou vinu nepopírá, proč takto zvrhlý čin spáchal, ale zcela objasnit nedokáže. Ve své výpovědi uvedl, že se bál, že je někým pronásledován a jeho cílem bylo dostat se do vězení, aby byl v bezpečí. Zároveň uvedl, že měl v plánu zmocnit se řidičova vozidla, aby jej mohl rozprodat na náhradní díly. Při výslechu se netajil ani svou drogovou minulostí. Soud proto nyní zkoumá, zda byl mladík v době činu příčetný a zda netrpí nějakým duševním onemocněním.

Zdravý jako ryba?

V hlavním líčení se ve čtvrtek dostala ke slovu soudní znalkyně z oboru psychiatrie, která se duševní způsobilostí Ivana P. zabývala ve znaleckém posudku, jenž vypracovala společně se znalkyní z oboru psychologie. Ivan P. podle nich žádným duševním onemocněním netrpí. „S kolegyní jsme došly k závěru, že posuzovaný netrpí a ani v předmětné době netrpěl žádnou duševní poruchou v pravém slova smyslu, tedy psychózou. Konstatovaly jsme problematiku drog, osobnosti a forenzně nevýznamné organické znaky,“ uvedla znalkyně Mgr. Gabriela Leblová. Rozpoznávací a ovládací schopnosti obžalovaného zhodnotila jako zachovalé.

Ivan P. si podle ní musel moc dobře uvědomovat, co právě dělá. „Předmětné jednání posuzovaného je podle mého názoru zcela nechorobné, plánované a cílesměrné. Nenavrhuji žádný typ ochranného opatření,“ sdělila soudu Leblová.

Posudek byl vypracován během dvou návštěv ve vazební věznici. Sám Ivan P. ve své výpovědi již předtím uvedl, že během prvního vyšetření říkal samé hlouposti, ani v tomto případě ale nedokázal vysvětlit proč. Znalkyně jeho chování při první návštěvě označila za bizarní a vyšetření se proto muselo opakovat. „Došly jsme k názoru, že bizarní projevy posuzovaného mohou být dílem fantazijního světa, v rámci obranných procesů při situaci, v které se nachází a kterou si uvědomuje včetně důsledků,“ uvedla znalkyně. Nelze podle ní vyloučit, že se jednalo o manipulaci a účelové jednání.

Celkové chování Ivana P. hodnotí posudek jako anetické, tedy že u něj nejsou vyvinuty vyšší city a emoce. „To mu umožňuje cílesměrné a egocentrické jednání, které sleduje pouze vlastní prospěch bez ohledu na druhé. Velmi jednoduše se dá říct, že provedení skutku vylučuje zásah nějakého chorobného fenoménu či mechanismu,“ vysvětlila znalkyně Leblová.

Leblová také vyloučila, že by jeho duševní zdraví významně ovlivnil úraz hlavy, který si způsobil pod vlivem drog, když se snažil „chytit“ jedoucí kamion. Z pohledu psychiatra podle ní není v případě Ivana P. co léčit. Soud bude pokračovat v projednávání případu v září, kdy bude vyslechnuta znalkyně z oblasti psychologie a svědci.