Městský soud v Praze ve středu vyslechl mladíka, který podle obžaloby 22. listopadu loňského roku na Černém Mostě chladnokrevně popravil řidiče služby Bolt. Teprve šestadvacetiletý Ukrajinec v centru Prahy poprosil náhodného kolemjdoucího, aby mu řidiče objednal. Když auto dojelo do cíle, zaútočil Ivan P. nožem, který si předem připravil a naostřil, ze zadního sedadla. Řidič se brutálnímu napadení snažil bránit, mladíka ale nepřemohl. Co jej k hrůznému činu přivedlo, není Ivan P. schopen vysvětlit. Svou vinu ale přiznává, souhlasí s popisem skutku i navrhovaným trestem, který by se měl pohybovat u horní hranice trestní zákonné sazby, která činní 15 až 20 let.

Obžaloba popisuje, že Ivan P. zavražděnému řidiči způsobil desítky bodných ran v oblasti hlavy, krku a zad. Jeho tělo měl pak vytáhnout z auta a pohodit v Bryskově ulici, kde řidič následkům zranění podlehl. Policie vraha zadržela na čerpací stanici, když se auto snažil vyčistit od krve. Ivan P. při hlavním líčení uvedl, že neví, proč brutální čin spáchal. V době, kdy se rozhodl vraždu vykonat, měl podle svých slov strach, že je pronásledován někým, kdo jej chce zabít.

 „Zničehonic jsem dostal strach, že mě chtějí zabít, tak jsem si řekl, že bude lepší být ve vězení. Nevím, kdo měl být ten, před kým jsem chtěl do bezpečí,“ uvedl mladík při výslechu. Zároveň se přiznal, že zamýšlel odcizit vozidlo poškozeného a v zahraničí jej prodat na díly. Po čas výslechu působil obžalovaný Ivan velmi nejistě a nervózně, na většinu otázek odpovídal pouze jedním slovem.

Psychickým stavem obžalovaného se bude soud při dalších líčeních zabývat. Z jeho vlastní výpovědi i výpovědi jeho rodičů vyplývá, že měl Ivan P. problém s drogami. Na Ukrajině byl podle svých slov před několika lety na tři týdny umístěn do psychiatrické léčebny poté, co zdrogovaný vylezl na památník a zapálil své oblečení. Pod vlivem drog se také snažil „chytit“ jedoucí kamion, který jej srazil k zemi, přičemž si vážně poranil hlavu. Matka obžalovaného uvedla, že se o chlapce musela nějaký čas starat, jelikož často zapomínal a nebyl zcela samostatný.

On sám si není vědom, proč to udělal. Sami jste viděli, že je klient zpomalený, neví, co se stalo, reagoval na něco, co nedokáže popsat, a reagoval neskutečným způsobem. Měl nějaké vnitřní pocity ohrožení,“ sdělil novinářům Ivanův advokát Aleš Choděra. 

Vloupání jako vyznání lásky?

Ivan P. skončil v rukou policie už několik týdnů předtím, než vraždil. Policie jej zadržela, když se střešním oknem vloupal do supermarketu, kde zkonzumoval několik nápojů a následně na zem vyskládal ze sklenic jméno dívky, do které se zamiloval. Stejně jako dnes, ani tehdy nebyl schopen říct, co jej k činu přivedlo a co si od něj sliboval.

Soud bude pokračovat výslechem znalců z oblasti psychologie a psychiatrie, kteří posuzovali chlapcovu příčetnost.

Fotogalerie
6 fotografií