Přívalový déšť překvapil ve středu odpoledne Prahu a napáchal pořádné škody. Hotovou spoušť způsobil v budově Státní opery, kde jsou zkušebny i technické vybavení. Voda se valila ze stropů na podlahy, kde se držela, hasiči ji usilovně odčerpávali. Už ve středu vpodvečer bylo jasné, že škody nebudou malé. To se také potvrdilo.

„Odhad škod jsou nižší desítky milionů,“ potvrdil smutnou zprávu ve čtvrtek odpoledne po prohlídce zatopeného zázemí ředitel Národního divadla, pod nějž Státní opera spadá, Jan Burian. Technologie, které se v suterénu nacházely, se budou zkoušet příští týden, je tak možné, že škody ještě vzrostou. Zkoušení to ale prý neovlivní - to totiž probíhá v nadzemních prostorách, jež naštěstí zůstaly nepoškozeny, a tak snad zahájení sezony proběhne podle plánu.

Objekt Státní opery je podle vedení ND pojištěn. Škody si dnes přišel prohlédnout i ministr kultury Martin Baxa (ODS), který přislíbil pomoc. Burian zmínil, že k vysokým škodám může přispívat špatná poloha budovy, jež se dnes nachází na magistrále, přičemž silnice se při podobném dešti jako ve středu promění v řeku.

Vysoušeče, klimatizace i odvětrávání běží naplno. V některých částech je stále vypnutá elektřina a musí se počkat, dokud se vše neusuší.

Největší „jezera“ se podařilo odčerpat přes noc díky vytrvalé práci hasičského záchranného sboru. I tak se na některých místech stále drží voda, která se postupně odčerpává. Na chodbách jsou hromádky suti a všudypřítomné louže.

Snímky ze Státní opery, kterou vytopil středeční přívalový déšť (17. 8. 2023).
Autor: Anastazie Podhůrská

Voda zasáhla sklad dekorací i sklad kostýmů, ve kterém jsou umístěny kostýmy, ve kterých se aktuálně hraje. Vyplavila i provozní část, zásobovací i transportní tunel nebo druhý suterén s šatnami muzikantů.

Voda natekla i k nejdražším elektronickým zařízením, které jsou umístěny pod točnou. Musí se zkontrolovat, jestli těsní hydraulika. Zatím se neví, jestli nedošlo k vyzkratování elektronických zařízení. Ta se musí nejdříve vysušit, aby mohla zkontrolována dodavatelem. Hlediště i orchestřiště jsou v pořádku.

Během prudkého přívalového lijáku se z Magistrály stala řeka. „Voda se dostala z vnějšku zásobovacím tunelem přes kanalizaci do suterénu,“ uvedl Burian. Voda naplnila celou místnost a vyrazila dveře. Vrata v technologickém tunelu nejsou hydraulicky uzavřená a voda se tak mohla dostat do dalších prostor.

Snímky ze Státní opery, kterou vytopil středeční přívalový déšť (17. 8. 2023).
Autor: Anastazie Podhůrská

Ředitel Jan Burian ocenil práci hasičů, kteří ze zatopené opery od včerejška do rána odčerpávali vodu, a zároveň zapůjčili vysoušecí techniku.

Bližší informace k rozsahu škod a částce, kterou bude potřeba vynaložit na opravy, budou známy přibližně příští týden, až se vše řádně vysuší.

„Předpokládáme, že za týden budeme zkoušet technologie, zejména jevištní. A na základě toho, v jakém to bude stavu teprve vyvodíme, jestli budeme moci zahájit sezónu tak jak je plánováno,“ uvedl ředitel Burian. Zahájení sezóny je plánováno na sobotu 26. srpna.

Zkoušky budou v probíhat normálně, jelikož se většina zkušeben nachází v nadzemních prostorech. Zatopena byla pouze jedna zkušebna.

Do opery byly staženi provozní zaměstnanci ze všech budov Národního divadla, aby pomohli s odstraňováním škod. Dle hrubého odhadu potrvá minimálně do konce roku, než se dá vše do pořádku.

Sledujte radar Blesku!

Fotogalerie
62 fotografií