Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministr Baxa v Blesku prozradil, o čem bude velké jednání ve Varech. V čem jsou Češi dobří?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. června 2023
15:38
Autor: Maxmilián Nový, Pavlína Horáková, lig - 
22. června 2023
14:15

Už za týden začíná v Karlových Varech největší filmový svátek u nás. Je to však v době krize, kdy vláda potřebuje šetřit. Dotknou se tak plánované škrty i natáčení u nás? V poslední době zahraniční produkce stéle častěji vyhledávají jiné země, kde by mohly investovat své prostředky. Úsporný balíček ale dnes děsí i mediální domy. Nebudou tak vládní škrty nakonec ohrožením nejen demokracie, ale i filmového průmyslu u nás? Nejen na to jsme se ve čtvrtečním Epicentru zeptali ministra kultury Martina Baxy z ODS.

Baxa v rozhovoru pro Blesk vysvětlil, že v Česku existují dva hlavní způsoby podpory filmové tvorby. Prvním z nich je Státní fond kinematografie, který prostřednictvím odborných komisí rozhoduje o poskytnutí finanční podpory pro vybrané filmy. Druhým nástrojem jsou filmové pobídky, které slouží k podpoře filmového byznysu a přilákání zahraničních produkcí do Česka.

Podle ministra kultury Martina Baxy se v letošním roce a příštím roce přidělí filmovým pobídkám celkem 1,4 miliardy korun. „Češi jsou v tom opravdu dobří, máme skvělé profesionály a výhodné právní prostředí. Díky tomu je u nás velký zájem o natáčení a přilákání zahraničních produkcí," uvedl ministr Baxa. Přestože výše českých filmových pobídek je oproti jiným evropským zemím nižší, je Česko stále atraktivním místem pro filmaře díky vysoké kvalitě a spolehlivosti místních profesionálů.

Zmínil také nedávné mezinárodní úspěchy českých filmových profesionálů: „Zahraniční produkce u nás zaměstnávají určitě více než stovky filmařů, v tom byznysu jsou tisíce lidí. Ale Češi jsou skvělí v těch filmových profesích. My jsme měli teď nominace na Oscara pro technické profese, jako jsou maskéři, speciální efekty a i když jsme ty nominace neproměnily, tak to byl skvělý úspěch.“

 „Loňský varský festival byl tím místem, kde jsme se dohodli s filmaři i s ministerstvem financí, bylo tam přímo jednání pana ministra Stanjury s filmaři. Já mimo jiné jedu do Varů s tím, že tam budeme mít velké jednání se všemi aktéry filmového průmyslu a myslím si, že určitě ve vřelejší atmosféře, než to bylo vloni," uvedl ministr Baxa s optimismem. Ministr Baxa přijíždí na Mezinárodní filmový festival ve Varech s cílem představit nové plány a způsob, jak efektivněji a spravedlivěji rozdělovat filmové pobídky.

Anifa ( 22. června 2023 16:36 )

Ano ministři, prezident s manželkou, Stanjura, další členové vlády.. všichni si přijedou zapařit do Varů. Budou mít "velké jednání". Možná bude chtít promluvit i někdo z válčící země

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa