Pavla Niklová je umělecká manažerka se zkušenostmi z uměleckých organizací v České republice a v USA. Od roku 2014 do června 2023 pracovala jako výkonná ředitelka Nadace Knihovny Václava Havla v New Yorku. Během devíti let jejího působení nadace umístila Havlovu bustu v Kongresu USA při příležitosti 25. výročí sametové revoluce, založila výroční cenu Disturbing the Peace pro disidentské spisovatele. Od roku 2017 pořádá každoročně festival středoevropského divadla Rehearsal for Truth, který se koná v České národní budově na Manhattanu.

V době předchozího působení v Židovském muzeu v Praze v letech 2004 až 2010 vedla odbor rozvoje a vztahů s veřejností. „Muzeum představuje ojedinělou kolektivní paměť nejen české a moravské židovské komunity, ale celého středoevropského regionu. (...) S kolegy z muzea budeme připravovat živé programy, které by se měly stát jednou z našich hlavních činností; chceme více zapojit veřejnost, otevřít nové možnosti financování a přitáhnout zájem médií. Přáli bychom si, aby bylo muzeum vnímáno jako nepostradatelná součást kulturního a společenského života v Praze,“ uvedla Niklová po svém jmenování ředitelkou.

Muzeum s unikátními sbírkami

Pražské židovské muzeum je díky svým unikátním sbírkám, pohnuté historii i umístění v historickém centru Prahy podle statistik setrvale jedním z nejnavštěvovanějších muzeí v Česku. Původním záměrem vzniku muzea v roce 1906 bylo zachovat cenné umělecké předměty z pražských synagog, které byly v rámci asanace počátkem 20. století zbořeny.

Za druhé světové války nacisté zřídili Židovské ústřední museum, kam byly soustředěny liturgické předměty ze zrušených židovských obcí a synagog z území tehdejšího Protektorátu. Po válce muzeum částečně spravovala rada židovských obcí, ale v roce 1950 bylo převedeno do vlastnictví státu tehdy již ovládaného komunistickou stranou. V roce 1994 byly budovy muzea vráceny Židovské obci v Praze a sbírky Federaci židovských obcí ČR a současně vzniklo Židovské muzeum v Praze jako nestátní instituce.

Video
Video se připravuje ...

Místo odpočinku Židů, kteří žili ve starém Židovském Městě Youtube: Jewish Museum in Prague (Židovské muzeum v Praze)

Fotogalerie
6 fotografií