Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalý hradní protokolář Sklenář o Čaputové a Schwarzenbergovi: Měli blízký vztah

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
8. prosince 2023
05:00

Už zítra se Česko rozloučí s ikonou české politické scény. S bývalým šéfem diplomacie, poslancem a senátorem a také spoluzakladatelem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Rakev zesnulého knížete je s urnou vystavena do dnešního dne v kostele Panny Marie pod řetězem na Malé Straně. Na pietní část pohřbu Karla Schwarzenberga naváže neformální událost s koncertem, který se bude konat odpoledne v pražské Lucerně. Jeho název zní „Karel stále žije“. Kdo dorazí? A proč?

Podle bývalého hradního protokoláře Miroslava Sklenáře je akce v Lucerně hezká vzpomínka. A název Punk is not dead - Král stále žije -  je na svém místě. „Punk is not dead. Byla jedna z věcí v kampani knížete, když kandidoval na prezidenta. Myslím, že je to velmi hezké,“ uvedl Sklenář v Epicentru a přiznal, že zprvu byl pořádáním akce v pražské Lucerně mírně zaskočen.

„Na první pohled jsem si říkal, jestli se to vůbec hodí v den pohřbu. Samozřejmě je třeba říci, že těch akcí je více, i tak jsem si říkal, jak do toho zapadá tahle akce. Na druhou stranu prostě byl to symbol, Karel Schwarzenberg, kníže jako pankáč, “ upřesnil bývalý protokolář.

Placky s knížetem se nosí dodnes

Karel Schwarzwnberg jako pankáč s růžovým kohoutem na hlavě byl a je symbolem stále. Placky z dob jeho prezidentské kampaně se na bundách nosí dodnes. „Je to tak, že prostě ta osoba má pohřeb, odchází, ale bude žít nadále. Všichni v tomhle ohledu na něho budeme vzpomínat,“ řekl v Blesku Miroslav Sklenář, který na knížete vzpomíná jako na člověka mimořádně vtipného, který měl vždy po ruce kupu vtipných historek, na člověka vzdělaného a sečtělého, velkého, zkušeného intelektuála.

Vztah s Čaputovou byl silný

V Lucerně od 16. hodin v sobotu vystoupí řada umělců, a uctí tak památku zesnulého knížete. Vstup do klubu je možný jen s rezervací. Podle Miroslava Sklenáře si tuto vzpomínku nenechají ujít ani osobnosti z politických a uměleckých řad. Podle něj dorazí například Miroslav Kalousek nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, kterou s Karlem Schwarzenbergem pojilo velké přátelství.

„Ten vztah byl velmi blízký. Pamatuji si, že když byla v Praze, tak kavárna u mlýnského kola - Mlýnská, jestli se nepletu, na Malé Straně bylo místo, kde se setkávali,“ uzavřel vzpomínku bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

 

vlasok ( 8. prosince 2023 22:12 )

"Slovenský tisk", je ako ten váš český, na hony vzdialený od ľudí a reality.

vlasok ( 8. prosince 2023 22:10 )

👍

RASPUTIN ( 8. prosince 2023 17:30 )

Byl to průměrný politik, který neuměl pořádně česky a kam si sedl tam hned usnul. 🙂

roxin ( 8. prosince 2023 16:36 )

apoho, 😃 víš za kohopovažuje ctrl za slušné lidi, přece Romy co na Slovensku volili opozici když jim rozdával opoziční šéf prachy aby volili opozici a stejně je Fico porazil. 😃 No a teď musela ta opozice zase rozdávat prachy aby proti Ficovi stávkovali. 😃 👎

Uživatel_5542819 ( 8. prosince 2023 13:51 )

Priateľstvo medzi politikmi ? Skôr účelový vzťah ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa