Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Forejt o urně Schwarzenberga: Překvapivý důvod zpopelnění. A na pohřeb přijde Zeman

Aktualizováno -
7. prosince 2023
13:24
Autor: Daniel Kraus, Tomáš Černík, Mii - 
7. prosince 2023
05:00

Viděli jste někdy platební terminál pár kroků od rakve? Stovky lidí, kteří se včera přišly naposledy rozloučit s Karlem Schwarzenbergem (†85), na tuto zvláštnost narazily... Tak si to prý přál kníže – místo pokládání květin darovat peníze na charitu!

Uzavřená rakev s urnou je vystavena v pražském kostele Panny Marie pod řetězem. Tu přivezl do kostela prosklený pohřební vůz a byla překryta modro-bílou vlajkou, což jsou rodové barvy Schwarzenbergů.

Výzdoba kostela je na to, že byl hlavou jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů a držitelem mnoha ocenění, velice skromná. Přála si to tak rodina i kníže sám. „Nechtěli ani vystavovat žádné metály, protože si přáli jen velice skromný obřad. Co se týče květin, je z nich vyroben erb maltézských rytířů, který stojí vedle rakve. Také jsou vystaveny tři věnce od Poslanecké sněmovny, Senátu a městské části Praha 1,“ řekla Blesku mluvčí řádu maltézských rytířů Jana Balharová.

Dnes a zítra

Čestnou stráž u rakve drží skauti a členové armády. Možnost rozloučit se budou mít lidé ještě dnes a zítra. Svatostánek bude veřejnosti přístupný vždy od 12. do 22. hodiny.

Česká šlechta přijede v sobotu

Senátor Tomáš Czernin (61, TOP 09) pro Blesk řekl, že na sobotní rozloučení s Karlem Schwarzenbergem do svatovítské katedrály samozřejmě přijde. „Byl pro mě velkým vzorem od mých 20 let a obdivoval jsem ho za vlastenectví a znalost české historie,“ zavzpomínal Czernin.

Chybět nebudou ani zástupci dalšího někdejšího šlechtického rodu – Kinští. „Pan Constantin Kinský bude účasten sobotního pohřbu,“ potvrdila pro Blesk vedoucí marketingu zámku Žďár nad Sázavou Jitka Kadlčíková. Dorazí i František Kinský (75), známý coby moderátor pořadu Modrá krev, jak Blesku sdělila jeho manželka Martina.

To hradní pán z Českého Šternberku Filip Sternberg (67) účast dříve potvrdil, aktuálně je však omluven kvůli nemoci, uvedla pro Blesk kastelánka Zuzana Míková. Jelikož byl Schwarzenberg hlavou nejvýznamnějších evropských rodů, očekává se v sobotu hojná účast zahraniční šlechty a dalších hostů nejen z řad politiků. 

A co zahraniční hosté? „Jeho Jasnost dědičný princ Alois z Lichtenštejna se 9.prosince zúčastní pohřebních obřadů knížete Karla Schwarzenberga,“ potvrdil Blesku Attila Lányi z lichtenštejnského velvyslanectví ve Vídni.

Bývalí prezidenti: Zeman ano, Klaus ne

Na sobotní mši dorazí také bývalý prezident Miloš Zeman, který se se Schwarzenbergem utkal v boji o Hrad. „Pan prezident potvrdil účast na zádušní mši,“ uvedl pro Lidovky.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

To Václav Klaus, který se zotavuje z covidu, ve středu pro radio Impuls sdělil, že nepřijde. Nechce prochladnout v katedrále. 

Zpopelněn kvůli místu?

Ve vystavené rakvi není Schwarzenbergovo tělo jako takové, ale urna s jeho popelem. Kníže byl zpopelněn ještě před samotným pohřbem. „Je to něco, k čemu rody začínají přistupovat. Jde o to, že rodové hrobky jsou většinou malé a tímto se myslí na to, aby do ní mohli být uloženi i další členové v budoucnu,“ vysvětlil pro Blesk obecně bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

Jak to v kostele probíhá

Plynulý chod piety zajišťuje řád maltézských rytířů, jehož členem kníže byl. Mluvčí řádu Balharová Blesku vysvětlila, jak je poslední rozloučení uvnitř kostela zorganizované. Kostel má dle ní dvě brány, přičemž jedna je určena pro vstup, druhá pro odchod. Lidé jsou při příchodu směrováni do fronty. U vchodu dostávají tzv. zbožnou vzpomínku – kartičku s vyobrazením Pražského jezulátka, s modlitbami a Schwarzenbergovou fotkou.

Anketa

Chystáte se osobně rozloučit s Karlem Schwarzenbergem

Ano
Ne

„Jdou půlkruhem před oltář, tam je vystavena rakev – před ní se mohou poklonit, případně položit květiny. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby místo toho dávali finanční dary, jak si to pan Schwarzenberg přál,“ uvedla mluvčí. Pak by měli být návštěvníci směrováni druhou stranou ven, kde na ně čeká kasička a pamětní kniha. „Tam lze přímo dát peníze, anebo je možnost přispět přes QR kód (na místě byl připravený platební terminál – pozn. red.). Těsně před východem je kondolenční kniha, kde se mohou lidé podepsat nebo nechat nějaký vzkaz,“ doplnila Balharová.

stoura ( 14. prosince 2023 06:04 )

Ten člověk byl velmi dobrý? Takhle někomu lézt do pr...e, na musí být žaludek. 👎

stoura ( 14. prosince 2023 05:58 )

👍 👍 👍

stoura ( 14. prosince 2023 05:57 )

🙂 👍 👍 👍

stoura ( 14. prosince 2023 05:56 )

👍 👍 👍 👍

JosefKamjdu ( 10. prosince 2023 21:45 )

Kdyby vystavili jenom urnu, tak to by se snobům a konzervativním estétům nelíbilo. Jsou to jenom všechno monstrózní pózy a divadlo pokrytců završené proslovem komunistického špiona. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa