Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohřeb Schwarzenberga (†85) se státními poctami: „Naprosto na místě!“ vzkazují politici

Autor: amb, Tomáš Belica - 
15. listopadu 2023
05:00

Karel Schwarzenberg bude 9. prosince pochován se státními poctami. Nepůjde tedy o státní pohřeb, který mají pouze prezidenti. „Pohřeb ve svatém Vítu a v důstojné podobě si Karel Schwarzenberg nepochybně zaslouží,“ sdělil Blesk Zprávám ministr dopravy Martin Kupka (ODS). V úterý památku této osobnosti uctili i sami poslanci. A v čem si poslední rozloučení představoval jinak sám kníže? 

Kromě minuty ticha i tmavé či černé oblečení a sem tam také motýlek. Tak poslanci v úterý uctili Karla Schwarzenberga, který o víkendu zemřel. Objevily se zprávy, že by mohl mít i státní pohřeb, který zpravidla mívají hlavy České republiky. Nakonec to bude pohřeb se státními poctami, který měl v minulosti právník a politik Otakar Motejl nebo zpěvák Karel Gott. Obřad proběhne v katedrále sv. Víta.

„Podle mě je to dostatečně důstojná varianta, státní pohřeb je vyhrazen pro prezidenty, pan Schwarzenberg nevykonával tento úřad. Pohřeb se státními poctami je důstojnou variantou rozloučení s významným státníkem,“ řekl Blesk Zprávám poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel, který ve straně, kterou kníže spoluzaložil, nově vykonává post místopředsedy.

„Nevidím v tom problém,“ řekl Blesk Zprávám opoziční politik a exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Knečné slovo měla v této otázce Schwarzenbergova rodina, jak často upozorňovali i sami politici. „Je to všechno v režii rodiny. Myslím si, že i dnes (v úterý, pozn. red.) Poslanecká sněmovna minutou ticha vyjádřila velký respekt ke Karlu Schwarzenbergovi. Osobně jsem ho velmi obdivoval, byť jsem neměl nikdy příležitost s ním strávit delší čas,“ řekl v úterý Blesk Zprávám ministr kultury Martin Baxa (ODS). Sám oceňuje, že kníže pomohl disentu založením nezávislého dokumentačního střediska na svém zámku.

„Klíčová je dohoda s rodinou. Pohřeb ve svatém Vítu a v důstojné podobě si Karel Schwarzenberg nepochybně zaslouží,“ souhlasí ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) Schwarzenberga uctil právě i nasazením motýlku. „Myslím, že je to naprosto na místě. Karel Schwarzenberg byl člověk, který pro tuto zemi vykonal nesmírně mnoho. Myslím si, že v naší diplomacii a zahraniční i domácí politice zanechal nesmazatelný otisk. To, že na něj vláda, respektive země prostřednictvím vlády pamatuje s pohřbem, je naprosto namístě,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

O státním pohřbu dříve promluvil v Epicentru expremiér Miroslav Topolánek. „Záleží to strašně moc na rodině a berme to tak, že je spřízněn s polovinou šlechty v celé Evropě. To znamená, rozhodne rodina, jak ten pohřeb bude vypadat,“ řekl. „On by to samozřejmě úplně nechtěl, ale jestli si někdo zaslouží mimo pořadí, mimo ten protokol, ten státní pohřeb opravdu s lafetou a s dělostřeleckými salvami a se všemi poctami, tak to je Karel Schwarzenberg,“ sdělil. A o jiných představách samotného knížete promluvili i další. 

Kníže měl jiné představy

„Mši bude sloužit pan arcibiskup Jan Graubner, kázat bude Tomáš Halík,“ potvrdil Blesku mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. A jak řekl Seznam Zprávám kněz Tomáš Halík, sám zesnulý kníže měl trochu jiné představy.

„Karel Schwarzenberg si přál, aby rozloučení v Praze bylo v kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražské Akademické farnosti, kde našel svůj duchovní domov a pravidelně tam docházel na bohoslužby,“ řekl webu Halík. Kostel ale nepojme všechny, kdo by se chtěli rozloučit. „Nakonec se proto rodina rozhodla požádat arcibiskupství, aby to bylo ve svatém Vítu, což samozřejmě respektujeme,“ dodal s tím, že mu Schwarzenberg zanechal dopis, ve kterém detailně vylíčil, jak by mělo poslední rozloučení vypadat.

„Jednak si přál, aby tam zazněl v gregoriánské podobě hymnus Dies irae, a také bude asi jedno překvapení, kdy si přál, aby na konci zaznělo Narodil se Kristus Pán, protože tuto koledu velice miloval,“ uvedl Halík.

 „Bude ještě rozloučení ve Vídni - předpokládám, že ve vídeňské katedrále. I v tom dopise, co mi napsal, je celá řada dalších míst: na Schwarzenberském zámku v Rakousku, pak ve Vídni, v Praze ještě bude bohoslužba při uložení rakve u hrobky na Orlíku. Ta už bude pravděpodobně jen v rodinném kruhu,“ sdělil.

Ostatky by mohly být uloženy podle Schwarzenbergova přání v rodné hrobce na Orlíku. Historik Václav Grubhoffer v ČT popsal, že podle schwarzenberské tradice kočár s pozůstatky budou provázet tzv. granátníci z rodové gardy.

Jak to bude probíhat?

  • Tři dny, od 6. do 8. prosince, bude rakev vystavena v řádovém kostele maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem.
  • 9. prosince ve 12 hodin začne samotné poslední rozloučení. Je určeno veřejnosti, ale z kapacitních důvodů se ne všichni do chrámu dostanou. Přímý přenos zajistí ČT.
  • „Mši bude sloužit pan arcibiskup Jan Graubner, kázat bude Tomáš Halík,“ potvrdil Blesku mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz.
  • Dnes by vláda měla rozhodnout o přesnější podobě pohřbu se státními poctami.
  • Ostatky by mohly být uloženy podle Schwarzenbergova přání v rodné hrobce na Orlíku. Historik Václav Grubhoffer v ČT popsal, že podle schwarzenberské tradice kočár s pozůstatky budou provázet tzv. granátníci z rodové gardy.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: esemesky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

EM1234 ( 8. prosince 2023 12:22 )

Já bvednu nemám, zakýe se mám

ssjs ( 16. listopadu 2023 02:54 )

Svatořečení bude?

Uživatel_5591997 ( 15. listopadu 2023 22:08 )

Asi se opiju.

Uživatel_5591997 ( 15. listopadu 2023 22:07 )

Uživatel_5591997 ( 15. listopadu 2023 22:06 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa