Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kremelský kritik zdrcen smrtí Schwarzenberga: Chodorkovskij ho označil za klíčovou postavu politiky ČR

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
13:38

Někdejší nejbohatší Rus, později neznámější vězeň režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a v současnosti opoziční politik v emigraci Michail Chodorkovskij vyjádřil zármutek nad úmrtím Karla Schwarzenberga. Na sociální síti X ho označil za opravdového demokrata, zastánce disidentů a klíčovou postavu utváření zahraniční politiky po sametové revoluci. Někdejší hradní kancléř a šéf české diplomacie zemřel v neděli ve věku 85 let.

„Měl jsem tu čest se s ním setkat v červenci 2014. Byl opravdový demokrat, jehož vliv daleko překračoval rámec české politiky. Byl neochvějný zastánce disidentů a klíčová postava vytváření zahraniční politiky své vlasti po sametové revoluci. Jeho zásluhy o vládu Václava Havla je těžké docenit. Jeho moudrost a oddanost demokratickým hodnotám bude chybět,“ uvedl Chodorkovskij.

Chodorkovskij svého času býval hlavním vlastníkem největší soukromé ropné společnosti v Rusku, Jukos, s tržní hodnotou až 40 miliard dolarů. V roce 2003 byl však zatčen a o dva roky později odsouzen k dlouholetému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin. Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot. Chodorkovskij vyšel z vězení v prosinci 2013, když mu Putin udělil milost.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Bylo mu 85 let.

Politici po Schwarzenbergově úmrtí ocenili jeho celoživotní, přitom neokázalou službu rodné zemi, zkušenosti člověka, který dlouhá léta strávil v zahraničí, nadhled i humor. Vzpomínali na něj jako na Evropana i vlastence s úctou k demokracii, který měl nezastupitelnou roli ve formování polistopadové společnosti.

Už od neděle si populárního politika a aristokrata z orlické větve Schwarzenbergů připomínají lidé tam, kde žil. Schwarzenbergův život odráží pohnuté osudy země ve 20. století. Narodil se v Praze, po únorovém puči v roce 1948 jeho rodina pozbyla v Československu veškerý majetek a odešla do Rakouska. Do vlasti se Schwarzenberg vrátil na podzim 1989 a na začátku 90. let se stal vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla. Po odchodu z Hradu spravoval rozsáhlý rodový majetek, později vstoupil do politiky. Sám sebe v nadsázce často nazýval lesníkem a hostinským.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Smsky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 16. listopadu 2023 08:22 )

Zdrcen?
Ono v tak vysokém věku lidé umírají, bohužel.

Zobrazit celou diskusi