Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jeden z vrahů ruské novinářky Politkovské je na svobodě: Pustili ho bojovat na Ukrajinu

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
11:36

Jeden z odsouzených za vraždu ruské novinářky a kritičky Kremlu Anny Politkovské byl předčasně propuštěn z vězení a odešel bojovat na Ukrajinu. Napsal to dnes portál Baza, který má blízko k ruským bezpečnostním složkám. Ruští vyšetřovatelé před lety označili bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova za jednoho z organizátorů vraždy, soud ho poslal za mříže na 20 let. Ve vězení měl být do roku 2034.

Chadžikurbanov se podle Bazy dostal do zóny „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, koncem loňského roku. „Opakovaně vyrážel do týlu nepřítele a plnil se svými muži specifické úkoly pro rozvědčíky,“ cituje informační portál svůj nejmenovaný zdroj s upozorněním, že odsouzený službu v ruské armádě zahájil jako velitel zpravodajského oddělení, ale brzy povýšil na velitele praporu.

Po půl roce služby v zóně „speciální vojenské operace“ - což je podle různých zdrojů doba, po které vězni dostanou oficiální potvrzení o propuštění z výkonu trestu - Chadžikurbanov obnovil smlouvu s ministerstvem obrany, píše dále Baza. Na jak dlouho se armádě upsal a na jaké je nyní pozici, podle portálu není známo. Je prý ale propuštěn z výkonu trestu.

Bojoval za vagnerovce

Vězně do svých řad verbovala žoldnéřská Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina a později podle některých médií také ruské ministerstvo obrany. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina před několika dny hájil rozhodnutí hlavy státu udělit milost odsouzenému vrahovi mladé studentky. Svou vinu prý podle Kremlu smyl na bojišti. Oficiálně se neuvádějí žádná čísla, která by dokládala, kolik odsouzenců v Rusku naverbovali do války, propustili ani kolik jich přišlo o život.

Novinářka nezávislého listu Novaja gazeta Anna Politkovská byla zavražděna 7. října 2006 u vchodu do svého domu v Moskvě. Vyšetřování vraždy se táhlo, ruské soudy nakonec odsoudily šest lidí, kterým vyměřily tresty od 11 let po doživotí. Muž jménem Lom-Ali Gajtukajev, kterého vyšetřovatelé označili za dalšího z organizátorů vraždy, dostal doživotí a v roce 2017 zemřel ve vězení. Objednavatelé vraždy nebyli při vyšetřování identifikováni, podotkl server Meduza.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa