Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: SMSky na papírkách, lovení ryb granátem a tajná zbraň

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
14. listopadu 2023
05:00

Dvousmyslné ocasy českého lva, lov ryb granátem či nepublikovatelné esemesky na papírkách, i to jsou vzpomínky tehdejšího předsedy vlády Mirka Topolánka na Karla Schwarzenberga. V Epicentru Blesk Zpráv mimo jiné prozradil, co bylo jeho "tajnou zbraní hromadného ničení"  i  jak se kníže stal ministrem zahraničních věcí v jeho vládě.

„Karel byl docela staromilec, jak se oblíkal konzervativně (…) nosil ta tvídová saka, nejlépe už ošuntělá, starší, protože jako správný hospodář nic nevyhodí a on neuměl posílat esemesky,“ vzpomínal bývalý předseda vlády Mirek Topolánek. „Když chtěl něco říct nebo vzkázat a vždycky to bylo něco, řekl bych, nepublikovatelného, tak, jak seděl vlevo vedle Kalouska, tak jsem viděl, že něco píše na ty žluté papírky, přešel kolem stolu a přede mě beze slova nalepil ten lísteček a odešel. Dostal jsem esemesku od Karla Schwarzenberga,“ popsal Topolánek, který také oceňoval fakt, že tehdejší ministr zahraničních věcí dokázal posunout diskuzi, která se zadrhla a trvala už zbytečně dlouho.

 „Moje vlády byly rychlé. Používal jsem tajný nástroj, tajnou zbraň hromadného ničení a to byl Karel Schwarzenberg,“ vysvětloval s úsměvem. „Když jsme řešili zákon o ochraně zvířat, tak tam byly dva kontroverzní body. Hon na lišku, dohledávání v norách, to se zakázalo a druhý bylo přendávání kaprů z jedné sádky do sádky, což se dělá elektrickým proudem, kdy se omráčí, přendají se do druhé sádky a pak se zase vesele mrskají, aby je před Vánocemi prostě klepli,“ pokračoval expremiér Topolánek a připomněl, že tehdy Dana Kuchtová, která byla ministryní školství za Zelené, měla „výstup, jak ta zvířátka prostě utrpí doživotní šok a jak to je strašné. A Karel se přihlásil, já jsem mu okamžitě dal slovo a on řekl: Kolegyně, já vám rozumím. Maminka se na mě za války taky vždycky zlobila, když jsme lovili i ryby granátem.“

Topolánek také zavzpomínal na humorný moment z diskuze o zjednodušení státních znaků na veřejných budovách: „Někdo nechal udělat studii za pět milionů a my jsme se o tom už půl hodiny bavili ve finální fázi jednání. A právě v tom okamžiku se Karel přihlásil a řekl, 'Tatínek mi vždycky říkal, Karle, nejsi český lev, když jsem si vedl dvě slečny do budoáru.' A tímto jedním vtipem dokázal uzavřít celou diskuzi."

Smrt v přímém přenosu

S nápadem postavit Karla Schwarzenberga do funkce ministra zahraničních věcí přišel tehdejší předseda Strany zelených Martin Bursík, který si myslel, že tímto návrhem Topolánka šokuje: „Já mu říkám, nejsem v šoku, to je super nápad, ale oni mě sežerou. Myslel jsem Klause, Tlustého a Béma. Kalousek na financích, Čunek na místním rozvoji a Schwarzenberg na zahraničí, to je smrt v přímém přenosu.“ Tam podle Topolánka začala jednoznačná nevole Václava Klause: „Vlastně u pádu mé vlády stál především on a ne nějaký Jiří Paroubek." 

Absolutní loajalita a Mirek Dušín

Podle jeho slov byla vzájemná spolupráce plná respektu a humoru. Oba politici měli na leccos odlišné názory, ale vždy našli způsob, jak se dohodnout. „Náš vztah byl strašně přátelský, přestože jsme věděli, jak ta vláda vznikla docela komplikovaně, neměli jsme většinu ve sněmovně. My jsme měli nepsanou dohodu, nikdy jsme se o tom nebavili, nikdy na to nepřišla nějaká oficiální řeč, ale my jsme byli k sobě absolutně loajální a spolu jsme dokázali spoustu věcí," dodal Topolánek.

Schwarzenberga si pamatuje nejen jako důstojného politika, diplomata, který své vlasti rád sloužil, ale také jako člověka, který „nebyl žádný Mirek Dušín, měl rád život, rád jedl, měl rád holky,“ míní tehdejší šéf vlády, podle kterého hned po zesnulém exprezidentovi Václavu Havlovi dveře Čechům ve světě otevíralo právě jméno Schwarzenberga, jehož rodinnou historii zná celá Evropa. 

Petr Říčný ( 14. listopadu 2023 11:26 )

Vidis a kam to dotahl on a kam ty....zatím co ty tady ten v diskuzi plives vymysly on delal vysokou politiku a dava rozhovory do novin doted....citis ten rozdil i ty vid? To ze byl vyficen jak ty rikas jen uvital....muzes se stavet na hlavu, psat ze je blbon nicmene ten clovek neco na rozdil od tebe neco dokazala a je samozrejme mentalne i financne jinde nez ty a to te proste jen stve.

Petr Říčný ( 14. listopadu 2023 11:23 )

Nic rudeho nevidim, je v celku ve forme zadny obtloustly chlapik s lahavcem v ruce....

Marie Bursikova ( 14. listopadu 2023 09:43 )

Máte pravdu, vyzily stary ,vypadá tak na 90 let.Rudy obličej vyschlý ,chudacek

stoura ( 14. listopadu 2023 05:39 )

Ten chlap s guĺama nevypadá zrovna zdravě, že by spurtoval do cílové rovinky?

bizon_pepa ( 14. listopadu 2023 05:21 )

No nevím, ale Klaus ho asi neposlal se šlapkami do Itale.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa