Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Synovec Ferdinand, syn Aki, Radoměřská, Kalousek i Pavel. Kdo promluví na pohřbu Schwarzenberga (†85)?

  • Autor: amb - 
    6. 12. 2023
    05:00

    V sobotu se bude konat poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Přijde rodina, šlechtici i straníci. Právě mezi členy TOP 09 měl Schwarzenberg i příbuzné, například Terezii Radoměřskou, která patří k rodu Sternbergů, nebo Tomáše Czernina. „Byl to můj přítel, učitel, inspirativní vzor, zábavný společník, gentleman za všech okolností, pomáhal nenápadně, nezištně a často, uměl poradit citlivě a s humorem. A když na to přišlo, setřít vás, když jste si to zasloužili,“ uvedla Radoměřská.

  • 1.Synovec Ferdinand

    Synovec Ferdinand na mši přednese čtení. Syn Bedřicha Schwarzenberga, bratra Karla Schwarzenberga, se se svým strýcem viděl například v květnu. Tehdy měl na rakouském zámku Kogl svatbu, bral si Marii Frilingovou, která má rovněž šlechtické předky. Přítomný byl i syn Karla Schwarzenberga Jan Nepomuk a jeho manželka. 

    Ferdinand Schwarzenberg se oženil. Ferdinand Schwarzenberg se oženil. | Instagram Ferdinanda Schwarzenberga

    Ferdinand a Karel Schwarzenbergovi dali dokonce společný rozhovor českému Forbes. Ferdinand v něm řekl, že by jednou mohl vstoupit do české politiky. Několikrát dal také fotku se strýcem na svůj Instagram. A pokud by syn Karla Schwarzenberga neměl žádné děti, dědictví by přešlo právě na Ferdinanda.

  • 2.Terezie Radoměřská

    Radoměřská by měla na mši přečíst přímluvy. Je to starostka Prahy 1, zároveň ale také členka TOP 09. A neposlední řadě sama pochází ze šlechtického rodu, je to příbuzná Karla Schwarzenberga. Na jeho výzvu dokonce v roce 2010 vstoupila do TOP 09. Pomáhala rovněž dalšímu šlechtickému členovi TOP 09, Tomášovi Czerninovi, dostat se do Senátu. 

    „Zemřel Karel Schwarzenberg. Měla bych napsat něco o jeho politických vizích, o jeho stopě v naši republice, o jeho zásluhách pro TOP 09…. ale nejde mi to. Byl to můj přítel, učitel, inspirativní vzor, zábavný společník, gentleman za všech okolností, pomáhal nenápadně, nezištně a často, uměl poradit citlivě a s humorem. A když na to přišlo, setřít vás, když jste si to zasloužili,“ napsala na facebook, když Schwarzenberg zemřel.

    „Vždycky říkal věci na rovinu, protože pravda mu byla milejší, než společenské kličky. V názorech byl pevný jak helvítská víra. Mám ho moc ráda, bude mi hodně chybět. Můj milý Kary, jako pokorný hříšník jsi jistě v laskavé náruči Boží. Připoj se prosím ke svatému Václavu a ochraňujte naši zemi. Stejně jsi celý život nedělal nic jiného,“ dodala.

    „Karel Schwarzenberg k polistopadové době neodmyslitelně patří,“ doplnila ještě 17. listopadu s tím, že k piazzettě Národního divadla nechala umístit fotografii knížete od Tomkiho Němce. Ten bude fotit i sobotní pohřeb. 

    Terezie Radoměřská (TOP 09) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) Terezie Radoměřská (TOP 09) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Facebook Terezie Radoměřské

  • 3.Miroslav Kalousek

    Kromě Radoměřské by měl číst přímluvy rovněž Miroslav Kalousek. S tímto blízkým spolupracovníkem Schwarzenberg založil TOP 09. Nejdřív vedle sebe v Poslanecké sněmovně seděli díky zasedacímu pořádku, pak je spojil i humor. 

    „Zemřel Karel Schwarzenberg….Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ napsal na X chvíli poté, co kníže zemřel. 

    „Karlovo kouzlo bylo vlastně hrozně jednoduché: Miloval lidi. Ti, kteří nebyli předpojatí, to rychle poznali a s úctou mu to opláceli,“ dodal ještě později. 

    „On tady svým způsobem nějak je. Ten jeho odkaz zápasu za svobodu a demokracii, který vedl celý život, ten nemůže zmizet, ten je tady s ním pořád,“ sdělil Blesk Zprávám 17. listopadu na Národní třídě. 

    Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek | Blesk:Malik

  • 4.Prezident Pavel

    Prezident by měl pronést smuteční řeč. Během návštěvy Karlovarského kraje ale podle ČTK řekl, že to bude spíš osobní vzpomínka. „Spíše to bude osobní vzpomínka a poděkování než smuteční řeč jako taková,“ uvedl. 

    Petr Pavel letos Schwarzenbergovi udělil Řád Bílého lva. Kníže už na tom ale nebyl dobře a metál za něj přijel převzít jeho syn Jan Nepomuk přezdívaný Aki. A ostatně také Karel Schwarzenberg dříve kandidoval na post prezidenta, souboj s Milošem Zemanem však nevyhrál. 

    Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg, Pavel Rychetský (28.10.2023) Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg, Pavel Rychetský (28.10.2023) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

    „Odešel ve všech ohledech velký muž. Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat. Upřímnou soustrast rodině," napsal Pavel na facebook, když Schwarzenberg zemřel. Koneckonců šlo i o člena prezidentova poradního týmu. 

    Poradní tým Petra Pavla k zahraniční politice. Nechybí Kolář, Žantovský, Schwarzenberg, Petříček či Pehe. Poradní tým Petra Pavla k zahraniční politice. Nechybí Kolář, Žantovský, Schwarzenberg, Petříček či Pehe. | Twitter - Petr Pavel

  • 5.Syn Jan

    A nakonec bude zbývat poděkování, kterého se ujme Schwarzenbergův syn Jan Nepomuk. V médiích moc často nevystupuje a ví se o něm méně než třeba o jeho sestře Anně Karolíně. Stejně jako otec ale rád bafá z dýmky.

    Jan Nepomuk Jan Nepomuk | David Malík, Gettyimages

    Oddává se také lovu zvěře, jednou se mu dokonce rozbila zbraň a způsobila mu zranění na obličeji. V současnosti podruhé ženatý, vzal si šlechtičnu Francescou Riario-Sforzou. Naposledy byl v Praze v říjnu, když za otce přebíral metál od prezidenta. 

    Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg (28.10.2023) Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg (28.10.2023) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 6.Spolupracovníci a Halík

    Obětní dary by měli nést nejbližší spolupracovníci Karla Schwarzenbergera Filip Štědrý, Marcela Dvořáková a Michael Pastorek. Například Filip Štědrý mu pomáhal ještě v prezidentské kampani, následně působil ve Fóru Karla Schwarzenbergera. Dvořáková byla jeho tajemnicí. 

    Ani mezi těmi, kdo budou mši sloužit, nejsou neznámá jména. Vést ji bude kněz Tomáš Halík, mezi dalšími duchovními tam bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Dále tam bude pomocný biskup pražský Václav Malý, páter Ladislav Heryán a další.

    Předávání státních vyznamenání: Tomáš Halík (28.10.2023) Předávání státních vyznamenání: Tomáš Halík (28.10.2023) | Blesk:Jakub Poláček

Miroslav Miki ( 6. prosince 2023 13:15 )

Odešel významný politik,navrhuji omotat Prahu černým suknem a 3 roky truchlit.

Lomikel ( 6. prosince 2023 09:19 )

Ale nezapomeňte, že ten rozvědčík tehdy 17. listopadu cinkal klíčema společně s lidem.
Sice cinkal klíčema od konspiračního bytu, ale cinkal.. 😁

votomtoje ( 6. prosince 2023 08:42 )

Buržoazie byla přece jejich společný nepřítel!

risan ( 6. prosince 2023 07:29 )

toť paradox, který naznačuje, co byl vlastně kníže zač, když mu nad rakví bude mlet komunistický rozvědčík, vyškolený a kontrolovaný ruskou GRU .. 😕 😨 👎

Uživatel_5522193 ( 6. prosince 2023 07:02 )

Jděte se tam všichni vyzpovídat, když nám nemá nikdo z vás co říci
Vždyť my jsme jen obyčejní lidé,tak ty musíte ignorovat a jen obrat 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa