Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klaus po covidu vynechal mši za Schwarzenberga a jel do Špindlu: „Byli jsme každý z jiného soudku“

Aktualizováno -
9. prosince 2023
15:30
Autor: simao - 
6. prosince 2023
20:37

Zatímco prezident Petr Pavel ani exprezident Miloš Zeman ve Svatovítské katedrále na mši za Karla Schwarzenberga nechyběli, exprezident Václav Klaus ano. Namísto toho vyrazil do Špindlerova Mlýna na zahájení zimní lyžařské sezony. Klaus v týdnu upozorňoval, že nevidí důvod k tomu, aby opět šíleně vymrznul v katedrále, jako už to zažil v minulosti. Pro Rádio Impuls uvedl, že se Schwarzenbergem byli každý z absolutného jiného soudku a předstírat cokoliv jiného by bylo falešné.

Těžký průběh covidu-19, jak kolovaly původní zvěsti, se u exprezidenta Václava Klause skutečně nekonal, nicméně platilo to, co avizoval i Institut Václava Klause - exprezident Klaus se posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem v sobotu nezúčastnil.

„Já už jsem několikrát prožil dvouhodinové mše ve Svatém Vítu, kdy bylo pod nulou a kdy se tam skoro nedalo přežít a člověk vymrzl šíleným způsobem. Já myslím, že není důvod, abych chodil. Já jsem poslal kondolenci rodině a myslím, že s Karlem Schwarzenbergem jsem měl naprosto korektní, přiměřené vztahy. Říct něco víc, než přiměřené, by bylo falešné a myslím, že nemá smysl to rozebírat. Byli jsme každý z absolutně jiného soudku po všech stránkách. Od, v čem jsem vyrostli, po názory na svět,“ popsal pro Rádio Impuls důvody svého rozhodnutí Klaus.

Zeman na mši nechyběl

Klaus na rozdíl od exprezidenta Miloše Zemana nechyběl 17. listopadu ve Vladislavském sále během Pavlovy premiéry při předávání státních vyznamenání. Za Schwarzenberga tehdy metál přebíral jeho syn. Nyní si se Zemanem role otočili.

Klaus na Hrad nedorazil, exprezident Zeman si mši za Schwarzenberga - i přes rozdílné názory v průběhu jejich politických kariér i vekou rivalitu z doby prezidentské volby - nenechal ujít.

Pohřeb Karla Schwarzenberga: Miloš Zeman Pohřeb Karla Schwarzenberga: Miloš Zeman | Reuters

Klaus však raději vyrazil do Špindlu. „My jsme měli vztahy korektní, já jsem ho dvakrát jmenoval ministrem zahraničí, on byl se mnou na několika státních návštěvách, nic dramatického se mezi námi nedělo, ale na druhé straně nalhávat, že to bylo nějak, by bylo naprosto mimo,“ říkal také exprezident Klaus pro Impuls.

Těžký průběh covidu Klaus popřel

Zpráva, že Klaus onemocněl covidem-19, přitom obletěla v úterý Česko. Původně iDnes.cz psal o těžkém průběhu, ale vše se nakonec ukázalo v trochu jiném světle. Sám Klaus ve středu na Rádiu Impuls promluvil o tom, že je v postcovidové fázi a „trošku došlo k mystifikaci“.

„Teď zrovna jsem se tady u vás rozkašlal, ale je to jiný kašlání, než jaký jsem měl. Já jsem minulý týden prošel covidem a trošku došlo k mystifikaci, protože mým ošetřujícím lékařem je šéf ÚVN. Zpráva, že jsem byl léčen v Ústřední vojenské nemocnici, byla interpretována způsobem, že jsem tam ležel atd., což není pravda. Já myslím, že jsem v postcovidovské fázi,“ říkal Klaus o své nákaze.

Poprvé covid-19 prodělal Klaus během pandemie v roce 2021. Nyní se nakazil opět. Vysoké horečky však neměl. „Bylo to v obou případech tak jako jednou jeden večer, jednou jedno dopoledne, že jsem mohl mít 37,3, nebo něco takového. Dneska jsem byl dvakrát měřený na ÚVN a měl jsem vždycky 36,2 nebo 36,3, tak jako nemyslím, že to bylo tak tragické,“ pokračoval Klaus na Rádiu Impuls.

 

I přes zkušenosti s nemocí, která se nyní opět poměrně rychle šíří Českem a nemocných rychle přibývá, zůstává Klaus odpůrcem vakcinace. „Já si tu injekci určitě nedám dát a myslím, že podruhé člověk má chřipku nebo větší nastuzení na podzim, myslím, co žije. Já covid za jinou nemoc opravdu nepovažuji. Ani předtím, ani teď a věřím, že ani potom to tak nebude,“ dodal v rádiu Klaus.

 

20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Zobrazit celý online

 

Video  Václav Klaus a jeho projev 28. října 2023  - Blesk TV
Video se připravuje ...

slatinka ( 12. prosince 2023 17:15 )

slatinka ( 12. prosince 2023 17:14 )

slatinka ( 12. prosince 2023 17:14 )

milan59 ( 10. prosince 2023 10:04 )

😁 😁

milan59 ( 10. prosince 2023 10:03 )

👍 👍 👍 paralenka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa