Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slzy Pavlové i Čaputové, zima v katedrále i synovec s lámanou češtinou: Top momenty pohřbu Schwarzenberga

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    9. 12. 2023
    16:53
    9. 12. 2023
    15:05

    Mnoho dojemných momentů přineslo sobotní loučení s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Slzám se neubránili slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, první dáma Eva Pavlová či jeden z řečníků Miroslav Kalousek, který se loučil se svým přítelem, se kterým zakládal TOP 09. U mikrofonu se hned v úvodu objevil s modlitbou i synovec Schwarzenberga Ferdinand. S kytarou zapěl kněz Ladislav Heryán, zatímco řadě účastníků drkotaly v promrzlé katedrále zuby. Slova se ujali i kněz Tomáš Halík a prezident Petr Pavel.

  • 1.Synovec s češtinou

    Organizace pohřbu se řídila přáním zesnulého Karla Schwarzenberga. Rakev byla zahalena do modro-bílé schwarzenberské vlajky, před oltářem byly vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna i znak rodu.

    Čtení z evangelia se ujal synovec Ferdinand, který jej přečetl kompletně v češtině, byť poněkud lámané.

    Video  Synovec Ferdinand na mši za Karla Schwarzenberga přečetl evangelium  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Video  Příjezd manželky a syna na pohřeb Karla Schwarzenberga  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Halík vzpomínal na gentlemana

    „Myslím, že by Karel Schwarzenberg měl vejít do naší historické paměti jako vychovatel soudobé české společnosti, vychovatel šlechetnosti,“ promluvil o Schwarzenbergovi kněz Tomáš Halík.

    „Na Karlu Schwarzenbergovi mohli všichni vidět, co znamená slovo gentleman. Nebyl povýšeným mentorem, nýbrž diskrétním inspirátorem, vychovávající především svým osobním příkladem,“ pokračoval Halík.

    „Kníže Schwarzenberg vrátil lidovosti důstojnost, byl skutečně lidový, lidem blízkým člověkem, který se nad nikoho nepovyšoval a zároveň tato lidovost a lidskost byla prostá jakéhokoliv populismu, vulgarity a buranství. Když to bylo třeba, neváhal sáhnout pro peprné slovo, ale nikdy v tom nebyla nízkost. Bylo pozoruhodné, jak až do pozdního věku dokázal být blízko zejména mladým lidem a mít jejich plnou důvěru a lásku. Byl člověkem báječného humoru,“ říkal Halík.

    Schwarzenberg dle něj spojoval češství s evropanstvím a ukázal lidem vlastenectví bez příměsi nacionalismu, bez zápecnictví a omezenosti. „Ukázal rozdíl mezi hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím,“ dodával kněz.

    Video  Halík na pohřbu Schwarzenberga: Gentleman bez buranství s báječným humorem  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Miloval svoji vlast, říkal Pavel

    „Karel Schwarzenberg bude této zemi chybět,“ uvedl v projevu prezident Petr Pavel. „Miloval svoji vlast a měli jsme štěstí, že ze všech cest, kterými se mohl v životě vydat, se vydal právě cestou služby České republice,“ poznamenal s tím, že Schwarzenberg „neříkal věci tak, aby se zalíbil, ale bral především ohled na to, aby vždy stál na správné straně, i když to zrovna nebylo populární“.

    Na Schwarzenberga vzpomínal Pavel i jako na svého poradce, který mu pomáhal poté, co nastoupil do prezidentského úřadu, ač sám kníže svůj souboj ve volbě hlavy státu v minulosti prohrál - s Milošem Zemanem, který na Hrad na rozdíl od Václava Klause v sobotu na Schwarzenberga přijet zavzpomínal také.

    Video  Projev Petra Pavla na pohřbu Karla Schwarzenberga:  „Odchází velká osobnost moderních dějin.“  - ČT/Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Slzy Pavlové a Čaputové

    Mezi smutečními hosty nechyběla ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. A i na ní byly patrné chvíle dojetí. Společně s první dámou Evou Pavlovou měly nejednou na krajíčku.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Petr Pavel, Eva Pavlová a Zuzana Čaputová Pohřeb Karla Schwarzenberga: Petr Pavel, Eva Pavlová a Zuzana Čaputová | ČTK / Deml Ondřej

    Video  Příjezd Petra Pavla a Zuzany Čaputové na pohřeb Karla Schwarzenberga  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Dojemná hymna a další písně

    Během liturgického obřadu v katedrále zazněly československá hymna, lidová píseň Ach synku, synku, svatováclavský chorál, latinský hymnus Dies Irae (Den hněvu) či koleda Narodil se Kristus Pán. Hymnu si zapěla právě i slovenská prezidentka Čaputová.

    Video  Československou hymnu na mši za Schwarzenbega zpívala v Praze i Čaputová  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 6.Kalousek plný žalu

    Před Svatovítskou katedrálou promluvil i Miroslav Kalousek, který s Karlem Schwarzenbergem spoluzakládal TOP 09.

    „Modleme se za ty, kterých se dotklo bezpráví totalitních režimů minulých století, za všechny, kteří museli opustit své domovy a svou vlast, i za ty, kteří jsou nuceni k útěku v těchto dnech. Kéž každý najde svůj ztracený domov, dokáže odpustit a žít v pokoji,“ říkal. 

    „Modleme se za našeho zemřelého a jeho nesmrtelnou duši. Kéž se na něm i na nás projeví síla božího milosrdenství a je uveden do slávy nebe, kde se s ním toužíme jednou setkat,“ říkal již s žalem pokřiveným obličejem.

    Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy venkuerga  - ČT/Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 7.Kněz s kytarou

    Na kytaru zahrál kněz Ladislav Heryán. „Při strážnickéj bráně, stojá koně vrané. Nasedajú na ni, nasedajú na ni chlapci strážničané,“ zpíval Heryán.

    „Pan kníže si přál, abych vyjádřil radost ze vzkříšení,“ poznamenal kněz. „Jeden vězeň mi nedávno po mši ve vězení řekl: ′Smrt, to je jako když se sfoukne svíčka, je tma a pak už není nic. To, co říkáte vy katolíci, je příliš krásné na to, aby to byla pravda.′ Je proto důležité si v této chvíli uvědomit, že bez ohledu na všechny okolnosti jeho života se loučíme především s člověkem, který byl hluboce věřícím křesťanem a katolíkem, který celý život oddaně miloval Boha, a byť o sobě s pokorou říkával, že je hříšník, uměl obojí spojit dohromady,“ vzpomínal Heryán na Karla Schwarzenberga.

    Video  Kněz Heryán zahrál lidovku ve sv. Vítu: Schwarzenberg říkal že je hříník, byl hluboce věřící  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 8.Zima v katedrále

    Obřad si nechal ujít exprezident Václav Klaus, který to pro Rádio Impuls komentoval mj. slovy o zimě v katedrále.

    „Já už jsem několikrát prožil dvouhodinové mše ve Svatém Vítu, kdy bylo pod nulou a kdy se tam skoro nedalo přežít a člověk vymrzl šíleným způsobem. Já myslím, že není důvod, abych chodil. Já jsem poslal kondolenci rodině a myslím, že s Karlem Schwarzenbergem jsem měl naprosto korektní, přiměřené vztahy. Říct něco víc, než přiměřené, by bylo falešné (...) Byli jsme každý z absolutně jiného soudku po všech stránkách. Od, v čem jsme vyrostli, po názory na svět,“ říkal Klaus.

    Vymrznutí navzdory však vyrazili na Hrad mnozí jiní. Mezi nima třeba i Světlana Witowská s přítelem současného prezidenta Pavla Petrem Kolářem. Moderátorka pod rukou držela při příchodu prozřetelně i sbalenou deku.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Světlana Witowská a Petr Kolář Pohřeb Karla Schwarzenberga: Světlana Witowská a Petr Kolář | Foto Blesk

    20:34
    9. 12. 2023

    Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

    20:15
    9. 12. 2023

    „Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

    20:03
    9. 12. 2023

    „Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

    Kompletní online

stoura ( 11. prosince 2023 05:04 )

👍 👍 👍 👍 👍

stoura ( 11. prosince 2023 05:03 )

ELLA Průšová: Díky, napsala jste to úplně dokonale!!! 👍

abil ( 10. prosince 2023 14:01 )

To ted bude mit kazdy byvaly ministr, poslanec a neuspesny kandidat na prezidenta statni pohreb? Myslim si, ze pokud za vlady dnesnich svazaku umre Zeman, zadny statni pohreb mu nebudou chtit usporadat a nejradeji by ho hodili do nejake jamy. A samozrejme se budou predhanet v tom, kdo vsechno na ten pohreb nepujde. Na prvnim miste Holubova s Hrebejkem.

Jarocell ( 10. prosince 2023 12:56 )

Když ale ona paní Čaputová vypadá tak smutně a uplakaně pořád, naposledy se kysele šklebila na korunovaci Karla III. uprostřed usmívajících se normálních lidí:
https://cmesk-ott-images-tvno­viny­.ssl­.cdn­.cra­.cz/rx­1920/2­d812ff2-2d62-40b7-bbe8-1d270076aa7e

Kalunka ( 10. prosince 2023 12:01 )

Ale ten nemal recovou vadu, neprespal sa politikou, nemal lavobockov a nemal slachticky povod. Cesi si zakladaju na degeneratoch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa