Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politici pro Blesk: Vondra líčil chvíle s knížetem nad whisky v Alpách. Jako smrt rodiče, říkal Válek

  • Video se připravuje ...
    Autor: simao,ula - 
    Aktualizováno -
    9. 12. 2023
    12:07
    9. 12. 2023
    11:24

    Na poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem dorazila v sobotu do katedrály sv. Víta i řada politiků. Ministr zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek při příchodu Blesku řekl, že odešla osobnost, které se v současné době nikdo ani vzdáleně neblíží. A že je to pro něj, jako kdyby zemřel někdo z rodičů a nyní není, za kým si dojet pro radu. Alexandr Vondra (ODS) přidal vzpomínku, kterak seděli se Schwarzenbergem nad skleničkou whisky v Alpách, zavzpomínal i exministr Martin Bursík.

  • 1.Vlastimil Válek (TOP 09)

    „Že nás opustil učitel, že nás opustila osobnost, která tady nemá žádnou alternativu a nikdo se mu v podstatě v současné době ani vzdáleně neblíží a že až časem si člověk uvědomí, jak moc chybí. Je to stejné, jako když vám umře někdo hodně blízký, někdo z rodičů a vy najednou zjistíte, že když jste teď ten nejstarší, že nemůžete za nikým zajet a poprosit ho o radu. Dokud máte rodiče, vždycky je tam někdo, kdo vám dá za uši a řekne: tak takhle ne, pane profesore,“ uvedl pro Blesk ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu do sv. Víta a na slovo „profesore“ zaráčkoval po vzoru zesnulého Schwarzenberga.

  • 2.Exministr Bursík

    Přišli však i politici bývalí. Třeba exministr Martin Bursík. „Já jsem pozval Karla Schwarzenberga jako nezávislého do vlády za Zelené, když jsme formovali vládu. Navštívil jsem ho a Karel říkal: hm hm... A já říkám, bude to těžké, ale Zelení v Německu mají také ministra zahraničí. Karel říkal: Tak to pojďme zkusit, ale mám jednu podmínku,“ vzpomínal Bursík pro Blesk.

    „Říkal jsem si, ještě podmínky má, ministr zahraničí bude. A on říkal: já bych potřeboval, abys vyjednal ten post pro Zelené a až ho budeš mít, tak teprve potom já to vezmu. Já bych nechtěl být podezříván, že jsem to vyfoukl Sašovi Vondrovi,“ prozradil perličku ze zákulisí.

    „On byl prostě Evropan, on byl velký vlastenec, on se vracel sem šťastný, že se může zapojit a něco udělat pro nově vznikající Československo, ale on byl zejména Evropan, takhle se projevoval a myslím si, že tohle všechno bychom si měli uvědomit, že jsme součástí Evropy a můžeme se na ní aktivně podílet. Tohle je myslím nejdůležitější vzkaz. Nerozlišovat my - vy, ale prostě jsme to všechno my,“ dodal Bursík.

    Video  Martin Bursík na pohřbu Karla Schwarzenberga: Nejvtipnější byl náš start  - Blesk TV/Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 3.Alexandr Vondra (ODS)

    Právě europoslanec Alexandr Vondra (ODS) následně  před kamerou Blesku při příchodu do katedrály sv. Víta na Schwarzenberga „jako na posledního kavalíra v Čechách“. „Já nikdy nezapomenu na ty dlouhé večery třeba u něj v Turrachu v Alpách, když děti šly spát po lyžích nebo po rybách a my jsme tam po nocích u té skleničky whisky diskutovali v tom voňavém kouři z jeho dýmky o evropské, světové historii, o tom, kde je tam místo českého národa... Nezapomenutelná škola, za kterou budu vždycky vděčný,“ řekl Blesku Vondra.

    Video  Alexandr Vondra na pohřbu Karla Schwarzenberga: Byl to poslední kavalír v Čechách!  - Blesk TV/Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 4.Alena Schillerová a Karel Havlíček (oba ANO)

    „Potkávali jsme se na chodbách Poslanecké sněmovny, on se choval velmi galantně k ženám bez ohledu, do které politické strany patřily, starosvětsky. To se mi velmi, velmi líbilo,“ vzpomínala pro Blesk Alena Schillerová (ANO). „Já si myslím, že i když třeba jsme se v některých názorech politicky nescházeli nebo nepotkávali, tak si zaslouží takto významný člověk, abychom mu tady dnes vyjádřili úctu,“ dodala.

    Na Schwarzenberga zavzpomínal i Karel Havlíček (ANO). „Jako na člověka, který byl slušný, člověka, který měl nadhled, a člověka, který byl galantní, a rovněž člověka, který byl vtipný. Vzpomínám si, že když jsme s rodinou před mnoha lety kupovali rozpadlý památník Karla Filipa Schwarzenberga, chtěli jsme ho zpřístupnit veřejnosti a upravit tam nejenom ten památník, ale i cesty, tak jsem tenkrát ze zdvořilosti za ním šel, ukazoval jsem mu ten projekt a jemu se to tenkrát moc líbilo a říkal: hlavně z toho neudělejte hampejz,“ řekl Blesku Havlíček.

    Video  Schillerová a Havlíček na pohřbu Karla Schwarzenberga: Galantní za všech okolností  - Blesk TV/Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 5.Vít Rakušan (STAN)

    Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že knížete podporoval už jako mladý starosta při kandidatuře na prezidenta, což v Kolíně, rodném městě Miloše Zemana, nebylo populární ani lehké.

    „A potom mám tu oblíbenou příhodu, když jsem přišel do Poslanecké sněmovny jako úplný zelenáč, nikoho jsem neznal, a slovutný Karel Schwarzenberg se u mě zastavil a řekl tu krásnou větu ‚že my dva máme v této sněmovně něco společného. Oba jsme nazýváni Rakušany, aniž bychom jimi byli‘,“ přiblížil Rakušan legendární uvítání.

    „Měl vždy mojí úctu. Vzdělaný, elegantní člověk a hlavně dobrý člověk. Bude mi chybět jeho humor, přesah, spojení tradicí naší země, ale byl to člověk, co sice zastával konzervativní hodnoty, ale byl to člověk, který dokázal nadchnout i mladé lidi, nadchnout je pro sebe samého, a taková osobnost se bude na české politické scéně těžko hledat,“ dodal ministr.

    Video  Vít Rakušan na pohřbu Karla Schwarzenberga: Co je spojovalo?  - Blesk TV/Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 6.Bohuslav Svoboda (ODS)

    Bohuslav Svoboda (ODS), primátor hlavního města nevzpomínal na nic politického, ale na návštěvu v knížecím zámečku. „Měl jsem možnost výborně poobědvat a povídat si o politice, o životě. Moje vzpomínka je, že to byl vzácný člověk, moudrý a ušlechtilý,“ řekl Blesku Svoboda.

    Podle primátora nám všem bude chybět politik, který má jasně zakotvené politické názory, dovede je přednést ušlechtile a nepoužívat žádná nevybraná slova.

    Video  Bohuslav Svoboda na pohřbu Karla Schwarzenberga: Výborně jsem u něj poobědval!  - Blesk TV/Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 7.Jan Lipavský (Piráti)

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se s Karlem Schwarzenbergem často setkával a zval jej na ministerstvo zahraničí. „Vloni jsme měli malé předvánoční setkání, dal jsem mu jeho oblíbený tabák, který přivezl jeden diplomat z USA,“ přiblížil pro Blesk Lipavský s tím, že zkoumal, jak jeho předchůdci vedli ministerstvo.

    „Schwarzenberg byl výborný ministr zahraničních věcí. Kam přijel, tak tam jevily zájem o dialog ty nejvyšší špičky. A bylo to přirozené, nebylo to o tom, že by měl titul a rodinné zázemí. On si to opravdu odpracoval z té doby, kdy žil ve Vídni a podporoval český disident, takže bylo na co navazovat,“ uvedl Lipavský. 

    Video  Jan Lipavský na pohřbu Karla Schwarzenberga: Naše setkávání bylo obohacující  - Blesk TV/Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

     

Staroduchodce ( 9. prosince 2023 11:42 )

Válek nepřekvapil 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa