Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel na mši: Schwarzenberg miloval svou vlast. Čaputová zpívala československou hymnu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2023
16:36
Autor: tč, ČTK, ula - 
9. prosince 2023
05:00

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se s Karlem Schwarzenbergem (†85) rozloučili i Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která si zazpívala i československou hymnu, kterou si kníže na svém rozloučení přál zahrát. Pavel ve smuteční řeči zmínil, že Schwarzenberg miloval svoji vlast a bude této zemi chybět.

Odejde-li, dobrý člověk, zůstává po něm vždy prázdno. Prázdnota, kterou za sebou zanechává Karel Schwarzenberg, je bolestná a veliká. A dotýká se nejen našich soukromých životů, kde jeho ztrátu dnes cítíme nejsilněji. Dotýká se celé naší společnosti, že zemí za našimi hranicemi. Schwarzenbergem odchází velká osobnost našich moderních dějin,“  řekl prezident Petr Pavel na úvod svého projevu.

„Je jednou z posledních velkých teček za důležitou epochou, kdy nesvobodu, útisk a nespravedlnost vystřídala nová naděje, a nový stát, kterému on dal svůj trvalý potisk. Stejně trvalým zůstává i odkaz, který nám zanechal svým životem a svojí prací.Tím odkazem je důraz na lidskost, laskavost a vůli k pochopení člověka,“  pokračoval Petr Pavel.

Prezident dále připomněl, že zesnulého znali nejvýznamnější světoví politici, jejichž respekt si získal jako ministr zahraničních věcí, vicepremiér a kancléř prezident Václava Havla, nebo i jako předseda Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva.

Video  Projev Petra Pavla na pohřbu Karla Schwarzenberga  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

 

„Miloval svou vlast“

„Jeho odkazem je také odpovědnost v české zemi. Karel Schwarzenberg miloval svoji vlast. A měli jsme štěstí, že ze všech cest, kterými se mohl v životě ubírat, si vybral právě cestu služby v České republice. Ani v době, kdy tu nemohl žít, nevynechal jedinou příležitost, aby svoji zemi podporoval,“ zmínil Pavel Schwarzenbergovo nelehké období.

Pavel dále zmínil, že  Karel Schwarzenberg „nedělal to, co se bude v této zemi a jejím občanůmm líbit, ale to, co je pro ně dobré“.

„Neříkal věci, tak, aby se zalíbil, ale aby vždy stál na správné straně, i když to zrovna nebylo populární. Tento druh politické upřímnosti nám bude chybět. Jeho oddanost věcem veřejným a bytostný zájem o to, aby Česká republika prospívala, by měly být vzorem pro nás všechny, kteří zastáváme volené funkce,“ vyzval Pavel.

Pavel: Bude této zemi chybět

Pavel v projevu zmínil i neúspěšnou prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga. „I když neuspěl, ovlivnil jako účastník první přímé prezidentské volby to, jaká očekávání se k tomuto pořadu pojí,“ zmínil prezident a dodal, že knížeti za mnohé vděčí.

„Chybí mi tak dnes jako blízký člověk. Výjimečný politik, intelektuál, zásadní osobnost našich moderních dějin, obratný diplomat, svědomitý pokračovatel historického rodu, lesník, jak sám o sobě rád a s nadsázkou říkal. Odešel člověk, který miloval život a svoji zem. Člověk velkorysý, laskavý a moudrý, který ve svém nadčasovém vnímání běhu dějin vždy dokázal rozlišit mezi dobrém a zlem. Člověk, na kterého budeme s vděčností a úctou vzpomínat. Karel Schwarzenberg bude této zemi chybět,“ zakončil Pavel svůj projev.

20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Kompletní online

jesie ( 10. prosince 2023 18:52 )

Vy asi neumíte číst, kolik tříd jste vychodil, píši vám, abyste zalezl a mlčel, nikdo se vás na nic neptal. A tykejte si s vašimi známými, já mezi ně určitě nepatřím, komunistický trolle.

jesie ( 10. prosince 2023 17:49 )

Koukám, že si tu povídáte sám se sebou, s takovým trollem jako jste vy, se nediskutuje, ale ignoruje. Nikdo se vás na nic neptal, tak zalezte a mlčte.👎

UFO1 ( 10. prosince 2023 08:46 )

Nikdo by nevěřil, že se na Zemana bude tak rychle vzpomínat,ale je to tak, také raději Zemana 👍

UFO1 ( 10. prosince 2023 08:44 )

Prezident doprovází dvě ženy a nejde veprostřed? To je divné uspořádání, k prezidentce neuctivé, jen to dokládá rčení na každém šprochu pravdy trochu

jesie ( 10. prosince 2023 08:37 )

Jak se může ten komunistický metrosexuál modlit, to nechápu. Do katedrály by mu měli zakázat vstup. To je komediant. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa