Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gentleman bez buranství, říkal o knížeti Halík. Zmínil i „zatuchlé čecháčkovství“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2023
13:37
Autor: simao, ČTK - 
9. prosince 2023
08:00

Během pohřbu Karla Schwarzenberga v Katedrále sv. Víta vystoupil s projevem Tomáš Halík. Podle Halíka byl bývalý ministr zahraničí gentlemanem, nebyl povýšeným mentorem, ale vychovával osobním příkladem, řekl Halík. „Karel Schwarzenberg by měl vejít do naší historické paměti jako vychovatel naší soudobé české společnosti,“ uvedl Halík. Zesnulého označil také za šlechtitele veřejného života.

„Vážený pane prezidente Pavle, paní prezidentko, otče arcibiskupe, rodino zesnulého, vzácní hosté zde v katedrále, v prostranství před katedrálou i doma před obrazovkou, sestry a bratři. Bylo přáním zesnulého, aby se rozloučení s nm konalo v Praze v akademické farnosti, kde nalezl svůj duchovní domov. Tomuto přání příští týden také vyhovíme. Ale je důstojné a spravedlivé, aby hlavní slavnost poděkování za jeho život byla zde, nad hroby našich světců a králů, poblíž Schwarzenbergské kaple i náhrobku pražského arcibiskupa, kardinála Schwarzenberga,“ uvedl během pohřbu Tomáš Halík.

„Myslím, že by Karel Schwarzenberg měl vejít do naší historické paměti jako vychovatel soudobé české společnosti, vychovatel šlechetnosti. Tento český šlechtic byl šlechtitelem našeho veřejného života,“ poznamenal.

„Karla Schwarzenberga vychoval k vlastenectví především jeho otec, historik a hlavní autor dokumentu, jímž se česká šlechta statečně přihlásila k věrnosti českému národu a československé státnosti v době nacistického ohrožení a který se aktivně účastnil protinacistického odboje. Rodina vystavená šikanám a křivdám ze strany nacistického režimu, poté i Československého státu a komunistického režimu musela brzy po válce opustit svou milovanou vlast. Když se Karel Schwarzenberg po pádu komunistického režimu mohl vrátit domů a byl povolán ke službě vlasti, často se představoval: jsem lesník a hostinský,“ vzpomínal dále Halík.

„Karel Schwarzenberg se stal šlechtitelem nastupující garnitury demokratických správců veřejného života (...) Na Karlu Schwarzenbergovi mohli všichni vidět, co znamená slovo gentleman. Nebyl povýšeným mentorem, nýbrž diskrétním inspirátorem, vychovávající především svým osobním příkladem,“ pokračoval Halík.

Vzpomněl i Schwarzenbergovu lidovost. „Kníže Schwarzenberg vrátil lidovosti důstojnost, byl skutečně lidový, lidem blízkým člověkem, který se nad nikoho nepovyšoval a zároveň tato lidovost a lidskost byla prostá jakéhokoliv populismu, vulgarity a buranství. Když t bylo třeba, neváhal sáhnout pro peprné slovo, ale nikdy v tom nebyla nízkost. Bylo pozoruhodné, jak až do pozdního věku dokázal být blízko zejména mladým lidem a mít jejich plnou důvěru a lásku. Byl člověkem báječného humoru,“ poznamenal Halík.

Podle Halíka Schwarzenberg měl schopnost vidět dříve než jiní, že členství České republiky v EU a NATO je národním zájmem. Spojoval češství s evropanství, ukázal lidem vlastenectví bez příměsi nacionalismu, bez zápecnictví a omezenosti. „Ukázal rozdíl mezi hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím,“ poznamenal Halík. Podle něj také spojoval přirozenou noblesu aristokrata s přirozeností.

20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa