Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Duka na mši promluvil o posledním obědě u Schwarzenberga: Připravoval se na cestu

Video se připravuje ...
Autor: ver - 
9. prosince 2023
14:40

Kardinál Dominik Duka na posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem ve Svatovítské katedrále poděkoval z pověření rodiny mimo jiné prezidentu Petru Pavlovi za uspořádání pohřbu se státními poctami. Zmínil také, že si ho bývalý ministr zahraničí několik týdnů před smrtí pozval do svého sídla v Dřevíči. „Podáním rukou se připravoval na cestu k tomu, v kterého celý život věřil a v kterého doufal,“ řekl Duka. 

Duka započal svou řeč vyjádřením díků jménem rodiny. Zmínil Petra Pavla, Kancelář prezidenta republiky nebo hradní stráž. „Křesťanský pohřeb či rozloučení je také spojeno s prosbou za odpuštění. Je mou čestnou povinností tuto prosbu vyslovit jménem zesnulého, s kterým jsem měl možnost se celé období setkávat, v mnoha případech i radit, ale i jemu poděkovat za veškerou pomoc. Především za jeho odevzdané dílo v budování svobodného státu,“ řekl Duka v úvodu. 

Poté bývalý pražský arcibiskup zmínil své poslední setkání se Schwarzenbergem. „Několik týdnů před smrtí nás pozval k obědu do svého sídla na Dřevíči a podáním rukou se připravoval na cestu k tomu, v kterého celý život věřil a v kterého doufal,“ řekl Duka. 

V projevu Duka jmenovitě poděkoval mimo jiné Alexandru Vondrovi (ODS) a Michaelu Žantovskému, pražskému arcibiskupovi Janu Graubnerovi, který sloužil zádušní mši, nebo knězi Tomáši Halíkovi

„Děkuji také vám všem, kteří svou přítomností vyjadřujete hlubokou úctu zemřelému členu rodu, který se zasloužil za obnovu a dokončení stavby katedrály, výstavby Národního divadla jako i Národního muzea a jako první dávno před důchodovou reformou kancléře Bismarcka uvedl v život důchodové zabezpečení včetně domovů důchodců,“ dodal Duka. 

Ve svatovítské katedrále vystoupil i prezident Petr Pavel, kněz Tomáš Halík nebo přítel a bývalý kolega Schwarzenberga Miroslav Kalousek

20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Zobrazit celý online

Video  Halík na pohřbu Schwarzenberga: Gentleman bez buranství s báječným humorem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Martin Samec ( 9. prosince 2023 16:51 )

Půjde do knížecího pekla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa