Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2023
14:15
Autor: ver - 
9. prosince 2023
13:33

Zádušní mše za Karla Schwarzenberga emotivně dopadla na jeho přítele, někdejšího ministra financí a spoluzakladatele TOP 09 Miroslava kalouska. Spolu se vzdálenou příbuznou Schwarzenberga Terezií Radoměřskou, současnou starostkou Prahy 1, předčítal přímluvy. Ve své řeči vyzval k modlitbě za oběti totalitních režimů i politiky nebo diplomaty. V závěru projevu se Kalouskovi sotva podařilo zadržet slzy, které se mu hnaly do očí a chvěl se mu hlas.

„Modleme se za našeho zemřelého a jeho nesmrtelnou duši. Kéž se na něm i na nás projeví síla božího milosrdenství a je uveden do slávy nebe, kde se s ním toužíme jednou setkat,“ zakončil Kalousek svou řeč klepajícím se hlasem. 

„Modleme se za ty, kterých se dotklo bezpráví totalitních režimů minulého století. Za všechny, kteří museli opustit své domovy a svou vlast i za ty, kteří jsou nuceni k útěku v těchto dnech. Kéž každý najde svůj ztracený domov, dokáže odpustit a žít v pokoji,“ řekl Kalousek v úvodu své řeči ve Svatovítské katedrále. 

Bývalý ministr se v přímluvách střídal se starostkou Prahy 1 a Schwarzenbergovou vzdálenou příbuznou Terezií Radoměřskou (TOP 09). 

Kalousek vzpomenul i na ty, kdo jsou u moci. „Modleme se za politiky a diplomaty, kteří zejmená v posledním čase čelí presažným výzvám. Kéž podpořeni naší modlitbou pokorně vykonávají svěřenou službu, mají dar rozlišovat znamení doby a činí moudrá rozhodnutí,“ řekl bývalý ministr. „Kéž předáme svým dětem obyvatelnou zemi,“ dodal. 

Mysleme na obyvatele Ukrajiny, připomněla Radoměřská, Schwarzenbergova vzdálenější příbuzná, úděl Ruskem napadené země, jejíž obyvatelé budou ve špatných podmínkách čelit zimě.

Kalousek byl jedním z mnoha, kdo dnes v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě promluví. Zádušní mši slouží pražský arcibiskup Jan Graubner, kázání vedl Tomáš Halík a krátkou smuteční řeč pronese i prezident Petr Pavel

20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Zobrazit celý online

Video  Halík o Schwarzenbergovi: Gentleman s báječným humorem. Ukázal rozdíl mezi zatuchlým čecháčkovstvím a hrdým češstvím  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

stoura ( 10. prosince 2023 04:59 )

Ten to pak na konci té trachtace dohnal 😃

Miroslav Miki ( 9. prosince 2023 20:50 )

🤣🤣

pindal ( 9. prosince 2023 19:44 )

Škoda,že jsme nevěděli dříve,že tento člověk Karel vykonal pro náš národ tolik práce. 😨

Miroslav Miki ( 9. prosince 2023 19:36 )

Zlomený Kalda ,měl málo upito.

dyskrymynaclja ( 9. prosince 2023 16:06 )

🤣🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa