Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr Pavel na zimní vycházce ve flanelce. Manželku Evu vzal do broumovského kláštera

Aktualizováno -
6. prosince 2023
20:25
Autor: ČTK, simao - 
6. prosince 2023
07:31

Prezident Petr Pavel dnes druhým dnem pokračuje v oficiální návštěvě Královéhradeckého kraje. Zavítal na Broumovsko na Náchodsku, vydá se i do Vrchlabí na Trutnovsku. S manželkou a první dámou Evou Pavlovou navštívili i broumovský klášter. Pavel se také - v zimní čepici, sportovní bundě a oblíbené flanelové košili - vydal na více než tříkilometrovou túru skalním městem v Broumovských stěnách. Na zahřátí si pak v cíli dal i panáčka.

Pavel si nejprve prohlédl v úterý hodinky ve firmě Elton hodinářská. Sám nosí hodinky Prim Orlík generál, určené jen pro generály, upozornil Náchodský Deník.

„Jedná se o hodinky Prim Orlík generál. Jsou určené pouze pro ty, kteří dosáhli na generálskou hodnost. Jedná se o Orlíky se čtyřmi zlatými hvězdami v číselníku,“ uvedla ředitelka hodinářské manufaktury Renata Červenák-Nývltová, která ve firmě provedla Pavla i jeho manželku Evu.

Pro prezidentský pár měli připravené i nové hodinky - Pavel dostal speciální Orlíky se symboly české státnosti, první dáma Eva dámský model Prim Traktor.

Dnes dopoledne si Pavlovi prohlédli klášter v Broumově a setkali se s patrioty Broumovska. V Meziměstí měli oběd se starosty Broumovska.

„To nebyl žádný výkon, to byla procházka“

Na Broumovsku si také Pavel naplánoval více než tříkilometrovou túru skalním městem. Okružní trasu se startem a cílem u Chaty Hvězda podnikl v doprovodu hejtmana Královéhradeckého kraj Martina Červíčka (ODS), zástupců CHKO Broumovsko, Agentury pro rozvoj Broumovska a dalších místních spolků a organizací.

Trasu prezident zdolal asi za 55 minut, měla převýšení 150 metrů, terén ve skalním městě byl náročný kvůli sněhu, zjistil na místě zpravodaj ČTK. „To nebyl žádný výkon, to byla procházka,“ konstatoval prezident na novinářský dotaz.

Chata Hvězda je v nadmořské výšce 674 metrů nad mořem na horském hřebeni v srdci Broumovských stěn. V dnešní podobě chata vznikla před 180 lety. „Je krásné zimní počasí, venkovní teplota těsně pod nulou, v okolí je zhruba 20 centimetrů sněhu,“ řekl dlouholetý provozovatel Chaty Hvězda Jan Novák.

Hvězda patří arcibiskupství břevnovského kláštera. Objekt je v nadmořské výšce 674 metrů nad mořem. „Velmi si vážíme toho, že nás pan prezident Pavel poctil svoji návštěvou. Není to ale první prezidentská návštěva, byl tu pan prezident Václav Havel a další osobnosti. Spoustu prezidentů, kteří tady byli, si už ale nepamatuji. Správný hospodský se řídí pravidlem: Nic jsem neviděl, nic jsem neslyšel,“ řekl Novák.

Na Náchodsko jezdí na chalupu

Cestu po kraji zakončil ve Vrchlabí, kde si Pavel prohlédl nedávno otevřené Muzeum Krkonoš a kde debatoval se starosty obcí ležících v Krkonošském národním parku.

Na závěrečném brífinku Pavel prozradil, že se ještě letos chystá do Francie. „Máme připravený plán (cest), který ale je stále ještě v jednání, protože potvrzení z druhé strany vždy nějakou dobu trvá. Jakmile budeme mít některé návštěvy potvrzené, tak je dáme na vědomí. Ta první, která už potvrzená je, bude do Francie ještě před koncem tohoto roku,“ uvedl prezident.

Po Pavlově lednovém vítězství v prezidentských volbách byl jedním z gratulantů i francouzský prezident Emmanuel Macron. Pavlovi vzkázal, že je v Paříži vítán. „Srdečně Vám blahopřeji. Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“, napsal francouzský prezident na svém twitteru ve francouzštině i češtině.

Pavel doposud Královéhradecký kraj v prezidentské funkci navštěvoval soukromě, například v polovině srpna byl v Trutnově na hudebním festivalu Trutnoff. Do České Čermné na Náchodsku jezdí na chalupu.

Prezident Pavel je v úřadu od letošního března a dosud absolvoval návštěvy Moravskoslezského, Libereckého, Jihočeského kraje, Vysočiny, Prahy, Jihomoravského a Olomouckého kraje.

Video  Petr Pavel vyšel vstříc Fialově vládě: Rozhodl se podepsat úsporný balíček  - Sociální síť X - Petr Pavel
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 8. prosince 2023 11:17 )

Zdravím Lampasáka s frčkama adorujícího Pávka s politružkou, bez renty, neboť neodpracoval náležitý počet služebních let. Poněkolikáté se tě ptám proč jsi nekandidoval?
Btw: jsi aktivní! Velmi aktivní v posluhování Pávkovi na netu! Budeš odměněn! Vyfotí se s tebou! 🫡🫡🫡A tak to má bejt!🫡

pindal ( 7. prosince 2023 21:51 )

Opustil je v pravý okamžik. 😁 Ne kdysi dávno. 😁

Uživatel_5650027 ( 7. prosince 2023 16:28 )

Já jsem Štrůdl! Lampasáku s frčkama! 🫡

Marie Bursikova ( 7. prosince 2023 14:47 )

Proč dary?! Ať si koupí flanelku i hodinky ,to podlézání je typicke

Uživatel_973012 ( 7. prosince 2023 10:50 )

Už se zase naše ikona s breptalem předvádějí? Bezva flek na Hradě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa