Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Detaily Schwarzenbergova (†85) pohřbu: Obřad pro zvané, místo květin dary pro Ukrajinu a uložení na Orlíku

Aktualizováno -
30. listopadu 2023
21:42
Autor: ČTK, trm - 
30. listopadu 2023
12:11

Do katedrály svatého Víta bude příští sobotu při pohřbu bývalého šéfa diplomacie, poslance či senátora Karla Schwarzenberga vstup jen s pozvánkou. Na webu to dnes uvedlo pražské arcibiskupství. Veřejnost bude mít možnost pohřební liturgii sledovat v přímém přenosu České televize a na velkoplošné obrazovce poblíž katedrály.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Jeho rakev bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem. Pohřeb se uskuteční v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne. Následně budou Schwarzenbergovy ostatky podle parte uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Arcibiskupství dnes uvedlo, že po „náročném plánování a těžkém zvažování“ padlo rozhodnutí, že celá katedrála bude vyhrazena pouze pro pozvané a bude podléhat zvláštnímu režimu. „Zúčastnit se tedy mohou jen ti, kterým bude od rodiny zesnulého doručena písemná pozvánka a parte,“ uvedlo arcibiskupství. Doplnilo, že na seznam pozvaných nemá žádný vliv. Zájemci mohou pohřební liturgii sledovat na velkoplošné obrazovce poblíž katedrály.

Rodina bývalého politika dříve uvedla, že přijala nabídku na možnost pohřbu se státními poctami. Mši při posledním rozloučení bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík. „Na základě vzájemné dohody arcibiskupství zajišťuje při posledním rozloučení oblast liturgickou, stát a rodina pak oblast protokolární,“ uvedlo arcibiskupství.

Místo květin si Schwarzenberg přeje dary pro Ukrajinu čelící ruské agresi, a tak daty na činnost Suverénního řádu Maltézských rytířů, vyplynulo z příspěvku, který na sociální síti X zveřejnil senátorka Miroslava Němcová.

Podle serveru Seznam Zprávy dostaly pozvánku například bývalé ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová a Hillary Clintonová. Pohřeb příští týden doprovodí také akce v pražském paláci Lucerna. Bude zahrnovat hudební vystoupení či výstavu fotografií ze Schwarzenbergova života.

Video  Blesk Podcast: Se Schwarzenbergem se v mládí schoval před nálety. Po revoluci mu dělal lesníka  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Marie Bursikova ( 10. prosince 2023 12:39 )

sekebo ( 1. prosince 2023 16:31 )

Jako člověka jsem si jej velice vážil, na rozdíl od některých duševně strádajících, jejichž příspěvky jsou pod úrovní lůzy. Byl jeden z mála politiků, za které se slušný člověk nemusel stydět !!!

stoura ( 1. prosince 2023 12:57 )

👍 👍 👍 👍 👍

stoura ( 1. prosince 2023 12:56 )

Přesně tak, už aby ta komedie skončila a byl klid od toho dědka.

EconEcon ( 1. prosince 2023 08:52 )

A oni tu mumii ještě nepřihodili 2 kubíkama zeminy? No to se zas máme na co těšit. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa