Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politici na Národce vzpomínali na Schwarzenberga (†85): „Teď je to na nás.“ Co napsal Vystrčil jeho ženě?

Autor: amb - 
18. listopadu 2023
05:00

Kromě svíček a květin někdo položil k památníku 17. listopadu na Národní třídě i zarámovanou fotografii Karla Schwarzenberga s dýmkou. Dotyčný ji uložil hned pod přilepený plakát bývalého prezidenta Václava Havla s nápisem: „Děkujeme, pane prezidente.“ A jeho snímky se vynořily i na dalších památečních místech. Na Schwarzenberga, který minulý víkend zemřel, zavzpomínali pro Blesk Zprávy i politici a političky, kteří místo dorazili oslavit demokracii. „Chodil, mluvil, linula se vůně z dýmky,“ řekl europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„Karel Schwarzenberg chybí, a to nejen tady na Národní třídě, ale chybí v této zemi a chybí v Evropě. Psal jsem jeho manželce, že když se budu rozhodovat, tak ta myšlenka, co by asi udělal Karel Schwarzenberg, přežívá. To znamená, že tady v mé mysli Karel Schwarzenberg přežívá a přál bych si, aby přežíval v myslích nás všech. Pak, i když tady nebude, tak nebude chybět,“ řekl Blesk Zprávám předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Jak moc Schwarzenberg chybí, to řekl Blesk Zprávám i jeho stranický kolega, se kterým založil TOP 09, Miroslav Kalousek. „Mně velmi, ale on tady svým způsobem nějak je. Ten jeho odkaz zápasu za svobodu a demokracii, který vedl celý život, ten nemůže zmizet, ten je tady s ním pořád,“ sdělil.

Koneckonců Schwarzenbergovo jméno zaznělo večer na Václavském náměstí, a to během Koncertu pro budoucnost. „Před několika dny nás opustil člověk, který jasně ukázal, že vlastenectví a evropanství nelze stavět proti sobě, že vlastenectví a evropanství jsou věci, které musí jít ruku v ruce, a že demokracie také potřebuje určitou noblesu a ušlechtilost. Prosím toto dědictví také přijmeme za své,“ řekl kněz Tomáš Halík, který bude 9. prosince sloužit i Schwarzenbergův pohřeb. 

Kamarád, rodinný přítel, kmotr a skvělý člověk

„Pro mě osobně byl inspirací, jak dělat práci ministra zahraničí,“ vzpomínal v pátek pro Blesk Zprávy současný šéf tohoto rezortu Jan Lipavský (Piráti). „Byl to velký demokrat, byl to člověk, který svým životem demonstroval boj za svobodu, demokracii a hodnoty,“ řekl.

„Já jsem Karla Schwarzenberga mohl i osobně zažít ve Sněmovně v předchozím volebním období, kdy jsme byli opoziční poslanci. Samozřejmě jeho osoba je nejen v polistopadové České republice významná, ať už to byly posty, které zastával třeba jako ministr zahraničí. Zasáhlo mě to a byl jsem i s ministrem Lipavským na ministerstvu zahraničí podepsat kondolenční knihu a nechat tam vzpomínku na papíře,“ řekl ministr pro digitalizaci a místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Stoprocentně je to velká ztráta, i pro mě osobně – kamarád, rodinný přítel, kmotr a skvělý člověk… On jenom tak chodil, mluvil, linula se vůně z dýmky a myslím si, že to vytvářelo atmosféru, ve které byla chuť něco dělat,“ popsal Blesk Zprávám europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„My jsme byli vzdát hold i u Národního divadla i Karlu Schwarzenbergovi. Já na něj mám osobně úžasné vzpomínky. Nastoupil jsem jako absolutní zelenáč v roce 2017 do Poslanecké sněmovny a první, kdo mě oslovil, byl slovutný Karel Schwarzenberg, který mi řekl úžasnou větu, že oba dva jsme považováni za Rakušany, aniž bychom jimi opravdu byli, a to je nám společné,“ řekl Blesk Zprávám ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Je to prostě člověk, který stál po boku Václava Havla. Tahle generace odchází a na nás je, abysme její odkaz úplně nezkazili,“ dodal.

Étos, který Karel Schwarzenberg představoval

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) řekla, že se šla podívat do Voršilské ulice, kde vlaje černý prapor na domě, ve kterém bydlel. Ve středu v Senátu podepisovala kondolenční listiny. „Myslím, že na něj myslíme všichni. Ta ztráta je enormní, nenahraditelná.“

A na čem bude podle ní záležet, zda vydrží nejen odkaz Karla Schwarzenberga, ale třeba i Václava Havla, dvou velkých polistopadových osobností? „Na nás, jestli si budeme dobře uvědomovat, co dokázali, udělali a budeme jejich práci vnímat a trochu se jejich inspirací řídit. Oni už to nemůžou udělat, teď je to na nás,“ dodala Němcová.

„Je velmi důležité, abychom o těch hodnotách mluvili, především s mladou generací, s generací, která nezažila komunismus, totalitu, nezažila to, jaké to je nemoci říkat, co si člověk skutečně myslí,“ míní kandidátka STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová.

„Je na nás si to připomínat a všichni, kteří jsou v politice, by si měli uvědomovat ten étos, který Karel Schwarzenberg představoval, a to jeho dědictví by měli nést dál. Jeho myšlenky a myšlenky Václava Havla a řady dalších jsou ty, které nás dovedly k tomu, že dnes tady můžeme být, 17. listopadu můžeme každý říkat, co chceme, a slavíme to, že mladá generace našla sílu změnit režim, který tady byl,“ doplnila Nerudová.

23:52
17. 11. 2023

Váženi čtenáři, 17. listopad končí a tím i náš online přenos z oslav tohoto svátku. Dozvukům se však budeme věnovat na Blesk Zprávách i nadále. Děkujeme, že jste byli s námi a dobrou noc.

23:42
17. 11. 2023

Večer oslavila 17. listopad ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Uctila u té přiležitosti zesnulého Karla Schwarzenberga. 

23:26
17. 11. 2023

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že oslavy svátku 17. listopadu si dnes připomínali i Češi v zahraničí. 

Kompletní online

Video  Rakušan na Národní třídě schytal nadávky. A vzpomínal na to, co mu říkal Schwarzenberg  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička, Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 20. listopadu 2023 00:35 )

Ježíš, snad to nebude trvat dlouho 🙈

Jirik-ta ( 19. listopadu 2023 06:04 )

„Teď je to na nás.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa