Král Karel III. v doprovodu své manželky přicestoval do země na pozvání tehdejšího československého prezidenta Václava Havla. Podle ředitele knihovny Václava Havla a tehdejšího prezidentova mluvčího Michaela Žantovského sehrála v návštěvě svou roli popularita Československa i prezidenta Havla ve světě.

V té době v Československu neexistovala zkušenost s návštěvou člena královské rodiny. „Museli jsme se v té době učit rychle a učili jsme se. Tohle sice byla první královské návštěva u nás, ale už v roce 1990 prezident Havel absolvoval několik královských návštěv,“ uvedl Žantovský v rozhovoru pro Český rozhlas.

„To už v rodině umí 700 let“

„Nějaké zkušenosti s královským protokolem už jsme měli, a navíc jsme měli takového učitele,“ zavzpomínal Žantovský. Tím učitelem nebyl nikdo jiný než Karel Schwarzenberg, který v té době působil jako vedoucí prezidentské kanceláře. „To už v rodině umí 700 let,“ citoval slova tehdejšího kancléře prezidenta republiky. „Karel Schwarzenberg byl takovým naším mentorem a dával nám dobré rady, co se týče protokolu, etikety, oblékání a tak dále,“ uvedl dále Žantovský v rozhovoru pro Český rozhlas.

Průběh návštěvy

O průběhu návštěvy informovala i tehdejší Československá televize. První den návštěvy proběhlo slavnostní uvítání na Pražském hradě, kde Karla III. s princeznou Dianou přivítal Václav Havel s manželkou Olgou. Ke slavnostnímu uvítání nastoupila i čestná jednotka hradní stráže.

„V následujícím asi dvacetiminutovém rozhovoru se Karel III. zajímal o odsun sovětských vojsk z Československa a o ekologickou situaci v naší zemi. Princezna Diana se podle slov Karla Schwarzenberga zeptala Olgy Havlové na práci Výboru dobré vůle, na zdravotnictví a na problémy Československa s drogami,“ informovala televize. V odpoledních hodinách navštívili Václavské náměstí. U sochy sv. Václava vzdali hold našim národům za vítězství v boji proti totalitě, za občanské svobody a lidská práva.

„Plzeň“ v Lánech

Druhý den návštěvy se Karel III. sešel s prvním místopředsedou Federálního shromáždění Zdeňkem Jičínským a s místopředsedou federální vlády Václavem Valešem. Jičínského se podle informací Československé televize ptal na politickou situaci v zemi, tvorbu nových ústav a vztahy se Sovětským svazem. S Valešem mluvili o ekonomice, privatizaci a důsledcích rozpadu trhu RVHP. Princezna Diana mezitím navštívila v doprovodu Olgy Havlové a Věry Čáslavské internátní školu pro sluchově postižené v pražských Radlicích.

Poté proběhla návštěva Univerzity Karlovy a soukromý oběd v Lánech. „Podle slov Karla Schwarzenberga si hosté pochutnali mimo jiné na chřestu s máslem, nadívané krůtě, borůvkových vdolkách a plzeňském prazdroji,“ informovala Československá televize.

Po obědě se princ s princeznou přesunuli na Staroměstské náměstí, kde je před budovou radnice přivítal tehdejší primátor hlavního města Prahy Jaroslav Kořán. Na náměstí zhlédli, jak Staroměstský orloj odbíjí 16. hodinu, a poté se přesunuli na Karlův most, kde je doprovázel Karel Schwarzenberg s architektem Václavem Šebkem.

Video
Video se připravuje ...

Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Esemesky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem Pavlína Horáková

Během návštěvy Československa se Karel III. nezdržel pouze v Praze. Československá televize informovala i o dalším průběhu urozené návštěvy. Poté, co pobyl v hlavním městě, se princ Charles přesunul na Mostecko, kde navštívil zdevastovaný barokní zámek Jezeří, stojící na hraně hnědouhelného dolu, a stal se 128. řádným členem spolku Za záchranu Jezeří. Československo navštívil Karel III. ještě jednou v roce 1992. Do samostatné České republiky přicestoval celkem třikrát. Sama královna Alžběta II. navštívila Česko se svým chotěm princem Phillipem pět let po Karlově první návštěvě.

Zajímavosti o návštěvě

Letadlo, ve kterém urozená návštěva přilétla, podle informací Československé televize pilotoval sám Karel III. Vystupování z letadla tak trvalo o něco déle, než bylo běžné, jelikož jeho královská výsost musela dokončit veškeré kroky po přistání letadla a také se musel řádně upravit.

Návštěva byla poznamenána i velkým zájmem bulvárních médií. Z Británie se do Prahy přihnala i „smečka“ novinářů bulvárních médií, jelikož v té době se manželství Charlese a Diany nacházelo v hluboké krizi. Žantovský v rozhovoru pro Český rozhlas dále uvedl, že mu ve čtyři hodiny ráno volali novináři na soukromý telefon a dožadovali se informace, zda má princ a princezna společnou ložnici.

Princezna Diana navštívila během pobytu v Praze i kryté bazény. Během návštěvy podolského bazénu ji trenérka nepoznala a v domnění, že se jedná o „běžnou“ plavkyni, princeznu vykázala z míst vyhrazených pro trénink.

Fotogalerie
15 fotografií