Bubílková se sice narodila na Moravě, na Slovensku ale vystudovala žurnalistiku a v letech 1989 a 1990 mimo jiné působila v redakci zpravodajství Slovenské televize, kde ji zastihla „sametová revoluce“.

„Ten den jsme právě s Karolom Polákom moderovali noční zprávy, kterým se říkalo ‚nočky‘. V bratislavském studiu je sledovalo celé vedení televize. Protože jsme si sami psali texty, které jsme pak řekli na kameru, hlídali nás a zkoumali každou větu. Škrtali nám v tom, přepisovali… Polák se chytal za hlavu, že když něco řekneme špatně, bude se za to věšet,“ vzpomíná Bubílková na tísnivou atmosféru té doby.

Video
Video se připravuje ...

Zuzana Bubílková: Sametová revoluce mě vynesla z ulice na místo šéfky! David Turek,

Posléze se Bubílková vrátila do Prahy, kde pokračovala v kariéře zpravodajky a moderátorky. Ovšem málem se stala i mluvčí Václava Havla (†75)! „Někdy v roce 1992 mi Havel zavolal a potkali jsme se v jeho oblíbené restauraci Mánes. Nabídl mi, abych mu dělala tiskovou mluvčí. Chtěl posílit ženský a slovenský prvek na Hradě zároveň. Řekla jsem mu, že ale nejsem původem Slovenka, a on se rozesmál, protože to taky nevěděl,“ říká v knize 1989 očima 30 Zuzana, která se později našla v politické satiře.

S Havlem se vídala i jako spolumoderátorka debaty Co týden dal. „Pamatuji si, jak jsme dělali společnou debatu Klause s Havlem. Havel si ji musel nacvičit, protože se obával, že ho Klaus převálcuje. Havlovi lidi z toho měli takový strach, že jsem do studia musela pozvat ještě Jana Kalvodu, aby byl Havlovi oporou. A stejně to Klaus uhrál. Havel byl filosof, který měl hluboké myšlenky, ale Klaus byl střelec, který lidi zaujal víc,“ dodává Bubílková.

Video
Video se připravuje ...

Bez urážky Zuzany Bubílkové: Zrušený Fiala v Africe a Lela Vémola pod cenou Zuzana Bubílková

Fotogalerie
35 fotografií