Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žantovský o knížeti: Kvůli Havlovu autu byl nepříčetně vzteklý. Čelil i nepřejícím našeptávačům

Autor: simao - 
15. listopadu 2023
14:47

Diplomat, bývalý šéf Knihovny Václava Havla a současný poradce prezidenta Petra Pavla Michael Žantovský zavzpomínal v ČT na Karla Schwarzenberga. „Byla to jeho jasnost. Byl úžasnej,“ říkal Žantovský, ale vzpomínal i na momenty, kdy byl kníže „opravdu nepříčetně vzteklý“, nebo kdy čelil nepřejícím našeptávačům, kteří z něj chtěli udělat cizáckého šlechtice.

Schwarzenberg byl dle Žantovského velký člověk s obrovským rozhledem, velký Evropan a současně velký vlastenec. Vzpomínat na něj bude i jinak. „Taky jako (na) osobního kamaráda, rodinného kamaráda, milovníka psů, milovníka lesů. Měli jsme spolu spoustu společného,“ poznamenal v České televizi Žantovský.

„Rozhodně byl, myslím, nejvýraznější postavou po smrti Václava Havla na české veřejné a politické scéně. Byl to člověk, který svou laskavostí, velkorysostí, přátelskostí k lidem si dokázal získat skoro každého,“ uvedl Žantovský.

Chtěli z něj dělat karikaturu cizáckého šlechtice...

„On na začátku své politické kariéry (...) čelil hodně takovým nepřejícím našeptávačům, kteří se z něho snažili dělat karikaturu takového toho cizáckého šlechtice, který pořádně ani neumí česky a teď se nám bude plést do našeho života a do naší politiky. Ale každý, kdo se s ním setkal na volebním shromáždění, v hospodě nebo v kavárně, tak okamžitě pochopil, že to není žádný elitář, žádný člověk, který se nad nás bude povyšovat. Že to je jeden z nás, a dokonce jeden z těch nejlepších z nás.“

„On věděl, že mezi námi jsou i lidé, kterým se nedá věřit, a někdy jsme si oba vzpomněli na slova, docela nepěkná, jednoho rakouského místodržícího, který říkal, že každý Čech je buď hulvát, nebo lokaj. Poznal ty i ony, ale poznal také spoustu skvělých lidí, kteří ho milovali a které miloval on. On vlastně přišel o velkou část života v Česku, on opustil tehdejší Československo jako desetiletý chlapec,“ pokračoval Žantovský.

Jeho spolužáky z Orlíku byly synové rolníků z chudých, obyčejných rodin. „Ty po svém návratu i vyhledával, znova se s nimi stýkal. A proto on věděl, že je Čech. Protože tak se naučil jako dítě,“ říkal Žantovský, který Schwarzenberga přivedl do tehdejší ODA.

Nepříčetně vzteklý kvůli hodinám Havlova auta

Ocenil Schwarzenbergovu oddanost principům, kterým věřil. „On byl hluboce věřící člověk a hluboce morální člověk, i když si z toho sám někdy dělal legraci. A tomu zůstal věrný až do smrti,“ pokračoval v ČT Žantovský.

Vzpomínal i na okamžik, kdy byl Schwarzenberg „opravdu nepříčetně vzteklý“. „A to když na zamrzlé silnici z Prahy do Hradce, tuším, ochranka prezidentská udělala s Václavem Havlem hodiny, to se nikdo nikdy nedozvěděl. Karel jako vedoucí kanceláře, jako kancléř vyletěl z toho auta, chvilku jsme mysleli, že je fyzicky napadne, protože to bylo opravdu něco, co ho vytočilo k šílenství,“ dodal Žantovský.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Smsky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

votomtoje ( 17. listopadu 2023 07:34 )

V případě jeho morálky nastavte hlavu, kámen ode mě přiletí!

lucie13 ( 16. listopadu 2023 18:20 )

To ano, hlavně ta morálka a silně věřící
Měl na odpustky, kníže pán.

Klarka Klarka ( 16. listopadu 2023 16:30 )

Připojuji svůj podpis také!👍👍👍👏👏👏

Milan Pravda ( 16. listopadu 2023 10:30 )

Safinko 59,...at hodi kamenem, kdo sam bez viny!

A mimochodem , kristal ! Ne krystal.
Zdravim

stoura ( 16. listopadu 2023 10:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa