Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

O život princezny nestála, propadla drogám: Kdo je Lila Schwarzenbergová a co řekla o otci?

Autor: amb - 
15. listopadu 2023
05:00

Touha nebydlet na zámku, žádné odpočinkové dovolené či snaha chránit nevlastního bratra. To všechno v dětství zažívala dcera Karla Schwarzenberga přezdívaná Lila. A dospívání bylo ještě složitější. „Byla jsem velká rebelka,“ uvedla. Do zastavárny dala spoustu rodinných věcí. Zároveň měl díky ní kníže pět vnoučat a po rozvodu Lila dokáže lépe chápat i vztah mezi jejími rodiči. 

Mezi lety 2016 až 2021 natáčela Anna Karolína o svém vztahu s otcem, Karlem Schwarzenbergem, dokument s názvem: Můj otec, kníže. Hned v úvodu říká, že pro ni je těžké být s otcem – buď s ním dlouho nevydržela, nebo se mu dokonce vyhýbala. „A pak si říkám, nebuď blbá, už to takhle nebude dlouho,“ dodala. A měla pravdu.

Otec si prý kolem sebe stavěl neviditelnou zeď, za kterou se sama nedostala. Jako malá se ho dokonce bála. Byl milující, ale zároveň přísný. Strach ji opustil až později, asi ve třiceti nebo když už měla děti. Když jí byly tři nebo čtyři roky, rodina se přestěhovala na rakouský zámek Murau.

„Vždycky jsem koukala dolů, viděla domy kamarádů a přála jsem si, abych bydlela dole,“ dívala se žena na podzámčí.

„V roli princezny jsem si připadala velmi nesvá, a když mě někdo oslovil ,jasnosti´ před ostatními dětmi, bylo mi to vždycky nesmírně nepříjemné,“ přiznala.

Schwarzenbergovi samozřejmě měli sluhu, chůvu, paní na úklid či kuchařku. A právě kuchyně byla pro Lilu místem plným štěstí. Podle svých slov se tam spolu s dalšími zaměstnanci cítila nejlépe, dokonce se jí říkalo „Lila, dítě z kuchyně“.  „Byla tu uvolněná atmosféra,“ vysvětlila.

Kromě toho byla podle svého otce nejšťastnější, když mohla hrát fotbal se správcovými syny. Měla jiné zájmy i povahu než její bratr Jan Nepomuk. „Jako dítě jsem si vždycky přála být kluk,“ vzpomínala Lila. Asi do deseti let, kdy se přestěhovali do Vídně, tak prý dokonce i vypadala. Otci to velké starosti nedělalo, bral to tak, že z toho vyroste. „Doufala jsem, že u mě dojde k nějaké zázračné proměně.“

Lila podle svých slov vždycky cítila, že v rodině Schwarzenbergů není dcera tak hodnotná jako syn. Jedním dechem dodala, že nešlo o lásku, cítila se milovaná stejně jako bratr. „Je korunní princ a jednou to všechno zdědí,“ uvedla. „Byla jistá oblast, kam dcery nepatřily… tohle je určeno pro muže,“ popisovala. Ostatně i její otec dědil po svém strýci, přestože i ten měl dceru.

Snažila se to pochopit – a buď kvůli tomu, nebo právě proto se o princeznovský život nikdy nezajímala. Nikdy si k tomu nevytvořila pouto. „Vždycky jsem chtěla jen pryč,“ uvedla. „Já jsem nikdy nepomyslela na to, zda jsem dostála své roli princezny… Vždycky mi to bylo úplně fuk,“ dodala ještě později.

Anna Karolína zavzpomínala i na to, že její otec nebyl zrovna „dovolenkový“ typ. „Občas jsme jezdili na dovolenou do měst, ale nikdy jsme jako rodina nejeli na odpočinkovou dovolenou,“ řekla. Nepamatuje si, že by Karel Schwarzenberg někdy zahálel. 

Dokumentaristka však má ještě jednoho bratra, Karla Philippa Prinzhorna, avšak nevlastního. „Strašně jsem si přála mladšího bratra. Když jsem zjistila, že není otce, šíleně jsem se bála. Věděla jsem to, aniž rodiče tušili, že to vím. Asi rok nebo půl roku jsem se děsila, že ho odmítne nebo zapudí. A pak se mi šíleně ulevilo, když jsem zjistila, že ne,“ vyprávěla.

„Mladší bratr pro mě byl vždycky šíleně důležitý. A byl pro mě vždycky takovou kotvou v rodině. Najednou jsme měli někoho malého. Všechno ostatní se rozpadlo, manželství rodičů. Díky němu přišel smích a vřelost. Byl ústředním bodem,“ uvedla. Zároveň jí připadalo, že to otci funguje lépe s ním než s jeho vlastními dětmi.

„Odešla jsem velice brzy. Hodně brzy jsem vedla rodinný život, který jsem chtěla, jinde. Velkou část dětství jsem trávila u kamarádky, kde bylo pět dětí a pořád se tam něco dělo. Společně se jedlo a nebylo tam žádné napětí,“ vzpomínala.

„Pak přišly drogy a další blbosti. Byla jsem velká rebelka. Pak to vyeskalovalo. Proběhlo všechno, co se obvykle děje. Nesměla jsem mít klíče od domu, kradla jsem, což člověk dělá, aby mohl financovat svou závislost. Najednou jsem měla všechny dveře zavřené. Už jsem si neměla od koho půjčit, ani jsem neměla koho podvést. V tu chvíli mi to všechno došlo. Kariéra byla v prde*i a vůbec nic nefungovalo,“ přiznala.

„Šla jsem za ním a on mi řekl: Na tenhle okamžik už léta čekám. Druhý den se mnou jel do léčebny. Nepadaly žádné výčitky, i když jsem u něj kradla. Dala jsem do zastavárny spoustu věcí z dědictví. Hrůza,“ popsala. To mezi ní a otcem vytvořilo pouto, odstup však zůstal.

Stejně jako aristokracie, ani politika ji příliš nezajímala. Poprvé s otcem prožívala až druhé kolo prezidentských voleb. Lila v dokumentu přiznává, že se jeden vůči druhému museli hodně snažit. „Mám vždycky pocit, že nemůžu být taková, jaká jsem, musím se namáhat,“ uvedla. Sama se ve vztazích s ostatními lidmi chová zdrženlivě. Má pocit, že není důležité, co cítí.

„Když mi děti něco vyčítají, zejména moje dcera, která mi vyčítá, že jsem studená, tak je to pro mě ta nejhorší výčitka a já jsem z toho úplně hotová,“ svěřila se. Jak ale uvedla, ani její děti příliš nezajímají osudy dávných předků. Potomků má pět, nejstarší dceru a pak čtyři syny. Jejich otcem je britský scénárista Peter Morgan, nyní už bývalý manžel Lily.

„Od rozchodu s Peterem nepíšu. Dělám teď mnohem víc úplně jiné věci,“ dodala Anna Karolína. Snaží se věnovat víc televizním a filmovým projektům.

Jak sama uvedla, díky rozchodu pochopila mnohé ze vztahu mezi jejími rodiči, Karlem a Therese, kteří si prošli nevěrami i rozvodem. „Jako malá jsem vůči němu neměla vůbec žádnou empatii… Teď když se mi rozpadlo moje manželství, vidím to všechno mnohem empatičtěji.“

Přestože mezi ní a otcem některá tabu přetrvala, na závěr uvedla: „Myslím, že s jistým časovým odstupem budu moc ráda, že jsem ten film natočila, že jsem se toho odvážila.“

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Smsky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

JosefKamjdu ( 12. prosince 2023 16:21 )

Tací darebáci (topol, kchárl a kradlosek) a my jsme je nechali vládnout a rozkrádat. Komoši mě sr... a tihle ještě víc.

Tom Zach ( 16. listopadu 2023 17:28 )

Přál bych zdejším pisatelům, aby jejich životy takto veřejně někdo popsal. Bylo by to fajn, aby se sami ocitli na stránkách a jiní podobní je zkritizovali jaký, že to jsou nýmandi!

Eva Komárková ( 15. listopadu 2023 15:14 )

Tak si mohla koupit 1+0 se společným WC na pavlači za 5 milionů v Praze na Žižkově

Jean Sorbone ( 15. listopadu 2023 12:55 )

Ještě že Kharl zaklepal bačkorama, jinak by Blesk neměl o čem psát.

dyskrymynaclja ( 15. listopadu 2023 12:43 )

🤣🤣🤣A pak byl vysílen a usnul i ve stoje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa